vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Au făcut muzeu la liceu!

Au refăcut părticică cu părticică, o casă tradiţională românească din secolul XIX. Au adus-o din satul ei natal, din localitatea Balota de Jos, de unde îşi avea rădăcinile, tocmai în curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova. Iar aici, au transformat într-un muzeu. Este un proiect inedit iniţiat de directorul acestei instituţii de învăţâmânt din Bănie, dr.Ionuţ Pătularu. Pentru a nu îngropa patrimoniul cultural al acestui popor român, însoţit de o echipă, a pornit în căutarea caselor de patrimoniu dorind să le redea autenticitatea de altădată. Aflată într-o stare degradată de uzură, casa nu mai era locuibilă.

„Am fost 15 meşteri şi profesori, am făcut o echipă de aici, de la Pedagogic, oameni care am fost animaţi de acelaşi ideal ca să aducă rămăşiţele unei case de secol XIX în curtea Colegiului Naţional Pedagogic pentru a revalorifica patrimoniul pierdut. Casa a fost preluată din localitatea Balota de Jos, comuna Murgaşi, peste deal de Bulzeştiul lui Marin Sorescu. După ce am fost în zeci de căutări am reuşit să găsim această casă şi să o preluăm în totalitate de acolo din localitatea Balota şi să o aducem în curtea colegiului în vara anului trecut, la 1 august 2014, iar la momentul potrivit să o refacem pentru ca tinerii noştri să-şi revendice amintirile străbunilor. Acoperişul ei la origini fusese din papură sau stufăriş,  ulterior  noi  am găsit-o cu tablă  ruginită,  fiind  în  pericol  de  a  mai  putea  recupera  ceva. Am refăcut acoperişul cu şindrilă dându-i un aspect aparte, amintindu-ne de origini. Am chemat un meşter popular, Tertereanu Constantin (Dinuţ) din ţinutul  Lacului Vidra – localitatea Voineasa, care ne-a ajutat să-i  reconstruim identitatea şi să o refacem în totalitate. Am restaurat-o în stilul ei autentic. Casa este tradiţional autentică de secolul XIX”, a declarat dr.Ionuţ Adrian Pătularu, director Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan”.

100 de obiecte de secol XIX, la muzeul tradiţional al C.N.P. "Ştefan Velovan"        

Policlinica Buna Vestire Craiova

Călătoria prin satele româneşti pentru a găsi casele de patrimoniu nu a fost uşoară, însă după un şir lung de căutari au descoperit această casă. 100 de obiecte datând din secolul XIX-lea pot fi redescoperite în muzeul creat în curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”.

„Obiectele regăsite în această casă sunt din secolul XVIII-XIX şi început de secol XX. Putem enumera, printre lucrurile găsite, patul casei respective, masa rotundă specifică tradiţională românească şi obiecte de lut foarte multe, vase, avem peste 100 obiecte preluate odată cu casa de acolo. Conform celor analizate de noi pe teren şi aparţinătorilor acestei case, ea este construită undeva la sfârşitul secolului XIX 1890-1895”, a afirmat dr. Ionuţ Adrian Pătularu, director Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan Velovan.

 

Restauraurea casei a costat 10.000 lei, iar banii au provenit din sponsorizări şi din sprijinul financiar pe care l-au oferit oamenii de bine.

“În această casă nu mai locuise nimeni de aproximativ 40-50 ani când am preluat fiind un fel de adăpost pentru ceea ce aveau ei în gospodărie, nu mai era funcţională, era într-o stare avansată de uzură, acoperişul stătea să cadă, era clar că risca să fie doar o amintire tristă a casei tradiţionale româneşti. Aparţinea unei familii din sat, o doamnă în vârstă de 80 ani, a fost a bunicului doamnei respective, aparţinuse familiei. Am fost şi în Bulzeşti şi în Gorj şi pe lângă Dunăre, a fost casa unde ne-am înţeles cel mai bine cu proprietarii, sunt mai mulţi în familie şi nu au actele făcute, nu e taxă de succesiune realizată şi atunci nu poţi să finalizezi un proiect de genul acesta. Oamenii au crezut că suntem de la Muzeul de Istorie şi ne ziceau: poate aţi putea să fiţi mai generoşi. Proprietarii au primit 2.000 lei pe această casă, am făcut actele cu ei. Le-am explicat că suntem doar un colegiu pedagogic şi vrem să recuperăm un patrimoniu pierdut. Nu exagerez, am văzut peste 100 de case de tipul acesta care în acest moment sunt într-o stare avansată de degradare. Am adus casa aici, ca să recuperăm o parte din patrimoniul pierdut, printr-un tip de casă tradiţională muzeu. Finanţarea pentru refacerea casei a fost exclusiv din sponsorizări, oameni de bine, prieteni, cunoscuţi, firme, care ne-au ajutat în acest demers. Tot proiectul acesta, restaurarea casei, ne-a costat aproximativ 10.000 lei, bani obţinuţi exclusiv din sponsorizări”, a mai declarat dr. Ionuţ Adrian Pătularu, director Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan Velovan.

Acum au loc ultimele amenajări, iar conducerea Liceului Pedagogic îşi aşteaptă deja vizitatorii.

„Lucrarea este 95% gata, acum punem obiectele în muzeu. Vrem să adăugăm în interior şi covoare,  nişte perdele specifice, am câteva costume naţionale pe care le-am regăsit. costume populare. Am mers pe tipologia ei, dar a trebuit să venim şi cu elemente de originalitate, anumiţi stâlpi nu mai rezistau, am venit cu alţi stâlpi de lemn, la pridvor am adus iarăşi un element de noutate, am înfrumuseţat-o şi înnobilat-o mai mult decât ar fi fost iniţial. Nu va fi o taxă pe muzeu, este un demers în virtutea faptului că, noi ne dorim, ca oraşul nostru să devină în 2021, capitală culturală şi mergem pe acest val al redescoperirii valorilor. Suntem în asentimentul celor din administraţia locală, cei ce îşi doresc ca oraşul nostru să devină capitală culturală europeană, în acest demers ne aducem şi noi  o mică contribuţie. Toţi iubitorii de frumos, de tradiţional, de românism, cei care mai cred în valorile autentice, sunt bineveniţi la Colegiul Naţional Pedagogic, pentru a vizita această casă tradiţională, acest muzeu”, a conchis dr.Ionuţ Adrian Pătularu.

 

Politica