joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzi de 25.000 lei pentru stăpânii de câini

De la începutul anului a intrat în vigoare noua lege a câinilor cu stăpân, iar de zece zile a început o campanie intensă a Poliţiei Locale în acest sens.

Astfel, directorul executiv al Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a recunoscut că au fost date şi amenzi destul de mari în ultimele zile.

"De zece zile, patrulele de ordine publică din secţiile de poliţie din cartiere au ca obiectiv şi depistarea şi idendificarea proprietarilor de câini de companie, care se plimbă pe domeniul public în zona parcurilor şi a locurilor de joacă, pentru că în aceste zone se adună copiii în general. Până miercuri seara s-au dat 68 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 10.200 lei. 34 de avertismente scrise şi 14 avertismente verbale. La ultimele două categorii este vorba de oameni în vârstă, care au un căţeluş mai mic. Amenzile mai mari s-au dat la cei care au câini de talie înaltă, fără botniţă, lesă, etc, care sunt chiar un pericol. Cei cu câini mici nu sunt amendaţi prima dată, însă atunci când există un avertisment scris, este în baza de date şi a doua oară urmează amenda. În plus, şase sau şapte amenzi sunt cu o valoare de 2.000 de lei", a declarat Octavian Mateescu, pentru Jurnalul Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii au fost receptivi şi au înţeles că au încălcat legea, fără să existe scandaluri sau alte evenimente nedorite.

Şi cei de la Salubritate derulează activități în acest domeniu, având datoria să verifice dacă toţi câinii comunitari sunt microcipaţi, iar în caz contrar patrupedele sunt duse la adăpostul canin de la Breasta.  

Toţi câinii trebuie să fie microcipaţi

Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuiau identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuiau să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora.


Poliţiştii locali au şi alte misiuni în această perioadă, între care şi aceea de a-i prinde și sancționa pe cetățenii care aruncă gunoiul pe stradă, ori în parcuri.

"Tot în locurile de joacă şi părculeţe am pornit o campanie privind aruncarea hârtiilor şi a mizeriei în spaţiul public. În acest sens, am dat 13 amenzi contravenţionale, în valoare de 3.950 de lei, trei avertismente scrise şi patru verbale", a mai precizat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.

Politica