marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şova, acuzat că strică imaginea României

Senatorul de Dolj Mario Ovidiu Oprea spune că Dan Şova trebuie să demisioneze “imediat” din Senat şi să se pună la dispoziţia Justiţiei. Liberalul consideră că Şova a afectat imaginea Senatului.

“Dan Şova trebuie să demisioneze imediat din Senat pentru a merge ca un simplu cetăţean în faţa judecătorului. Este suficient că timp de o lună şi jumătate a fost protejat de Victor Ponta, PSD şi Călin Popescu Tăriceanu de acţiunea Justiţiei.

Şova ar trebui să ia exemplul predecesorilor săi social-democraţi certaţi cu legea, Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea, care au avut măcar decenţa de a renunţa la funcţiile publice. E necesar ca el să nu mai pună persoana sa pe primul loc şi să se gândească serios la faptul că a afectat iremediabil imaginea Senatului şi aduce grave prejudicii percepţiei asupra României în plan extern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În loc să legifereze, Senatul este folosit de o lună şi jumătate drept un instrument împotriva statului de drept, într-o campanie agresivă anti Justiţie. PSD şi Victor Ponta trebuie să pună capăt acestui demers nociv.

 În loc ca premierul să se laude la Bruxelles cu rezultatele anticorupţie ale DNA ar trebui să-i ceară, la rândul său, lui Dan Şova să renunţe la mandat. Dar probabil că lui îi este cel mai frică să-l lase pe Şova singur în faţa Justiţiei”, a declarat liberalul Mario Ovidiu Oprea, secretar al Biroului Permanent al Senatului.

Senatorii au votat, în luna martie, în privinţa ridicării imunităţii lui Dan Şova, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari.

Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, 67 împotrivă, iar cinci voturi au fost anulate.

Conducerea Senatului l-a făcut scăpat pe Şova, raportând votul la numărul total de senatori, nu la numărul celor prezenţi, susţinând că  ar fi fost necesar un număr minim de 85 de voturi.

Decizia Senatului, neconstituţională

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, că este neconstituţională hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

"În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76, alin. 2 din Constituţie", se arată în minuta CCR, potrivit AGERPRES.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului.

Politica