vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liliacul, sărbătorit de 50 de ani la Ponoare

Peste patru mii de olteni au fost prezenţi duminică la Pononarele, în Mehedinţi, pentru a asista la Sărbătoarea liliacului. În afara de muzica populară şi de mici şi alte mâncăruri, oamenii prezenţi la Ponoarele au putut cumpăra şi suveniruri sau alte produse specifice zonei. În plus, doritori au putut chiar şi să urce zone mai înalte, iar drumul până la Pădrea de liliac, unde a avut loc festivalul, se parcurgea pe jos pe o distanţă de trei kilometri.

Sărbătoarea liliacului se desfăşoară fără întrerupere din anul 1965 între dealurile Băluței, Răiculeștilor și Prislopului din munții Mehedințiului.

La Ponoare se află cea mai mare rezervație botanică de liliac din România, aceasta întinzându-se pe o suprafață de 20 hectare, la aproximativ șase kilometri sud-est de orașul Baia de Aramă și 90 kilometri de Drobeta Turnu Severin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iubitorii de natură veniți la Sărbătoarea liliacului au putut ajunge pe traseele montane marcate pentru a admira moara Crăcucenilor, bisericuța de sub Stei, poienile cu laleaua neagră, monumentele carstice, lacul Zaton, câmpurile cu lapiezuri și podul de piatră natural, cunoscut și sub numele Podul lui Dumnezeu.

Sărbătoare fără liliac

Muzica şi voia bună au fost prezente în Pădurea de liliac, singurul inconvenient fiind chiar lipsa liliacului, în mare parte fiind uscat.

"Este foarte frumos, domne. Am avut noroc şi cu vremea bună, este cald afară, chiar ne putem şi bronza. Muzica este bună, micii şi berea sunt la fel, doar lipsa liliacului ne întristează puţin. În rest, important este să ne distrăm", a declarat Marcel Ion, din Drobeta Turnu Severin.

La acest eveniment au fost prezenţi oameni din Oltenia şi nu numai.

"Nu am fost niciodat[ aici şi voiam să vedem cum este. Este foarte frumos, platoul este verde, parcă este o tabără câmpenească. Nu prea am văzut liliac, berea este cam caldă, dar compensează muzica şi micii foarte buni. Cred că o să mai venim aici şi în alţi ani, mai ales că avem ce să vizităm", a spus Andrei Vasile, care a venit din Argeş să vadă acest spectacol.   

Festivalul a fost deschis sâmbătă seara un foc de tabără şi o horă populară, pe ritmurile tarafului local „Ponoris” și a interpreților de muzică populară ai zonei.

Duminică, timp de mai bine de şapte ore, spectatorii prezenţi au fost încântaţi de: Ansamblul „Călușerul” din comuna Jebel, județul Timiș; Ansamblul „Brâulețul” din comuna Ghidici, județul Dolj; Ansamblul „Rozele Calafatului” din orașul Calafat, județul Dolj; Ansamblul „Liliacul” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți; Ansamblul „Bordeiașul” al Clubului Copiilor din Baia de Aramă, județul Mehedinți; Ansamblul „Liliac de la Ponoare” din comuna Ponoarele, județul Mehedinți; Orchestra de muzică a Liceului de Artă „I.Șt. Paulian” din municipiul Drobeta Turnu Severin, Mehedinți; Delia Barbu; Marian Medregoniu; Ionuț Tudorescu; Alina Sultan; Maria Mirabela Topor; Ansamblul Profesionist „Danubius” al Centrului Cultural „Nichita Stănescu” din Drobeta Turnu Severin. În încheierea programului, pe scenă a urcat Niculina Stoican, care este denumită "fiica locului", fiind născută în această zonă.

Pădurea de liliac, unică

Pădurea de liliac reprezintă o rezervaţie botanică şi are caracterul de unicat, atât prin speciile floristice, dar şi prin fauna specifică.

Pentru a ajunge la pădure pe jos se poate pleca din centrul comunei, de la şcoală, pe Valea Morilor urmând firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic. În acest traseu poate fi admirată moara Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei. Deplasarea se poate face şi cu autoturismul, plecând tot din centrul comunei, pe lângă căminul cultural, traversând cătunul Tihoi şi mergând apoi în direcţia Delureni.

Influenţa climei submediteraneene a favorizat aici dezvoltarea unei flore specifice: liliacul, frăsinica, vişinul turcesc, mojdreanul, păducelul, cărpiniţa şi mult admirata lalea neagră. Şi fauna reprezintă câteva specii rare, ocrotite de lege: vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă.

Politica