vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ITM Gorj: Amenzi de 200 mii lei, în doar o săptămână

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfășurat, săptămâna, trecută mai multe acțiuni de îndrumare, prevenție și control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. În urma acestor acțiuni, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de aproape 200.000 lei.

15 angajatori au fost amendați pentru că nu aveau contracte cu angajații.

“Serviciul Control Relații de Muncă a efectuat 33 controale, din care 32 controale pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost aplicate în total 18 sancțiuni contravenționale la 15 angajatori, în valoare de 130.800 lei, sancțiunile contravenționale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/ 2003 republicata și H.G. nr. 500 /2011, cu modificările și completările ulterioare. Au fost depistați 7 angajatori care prestau activitate cu 11 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 6 sunt femei. Au fost aplicate 7 sancțiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 110.000 lei.

Angajatorii depistați cu munca la negru desfășurau activitate în Municipiul Târgu Jiu (târg auto).

Au fost sancționate 2 persoane fizice cu amenzi în valoare totală de 10.000 lei pentru refuzul de a completa fișa de identificare, sancțiunile contravenționale fiind aplicate conform prevederilor din Legea 108/ 1999, republicată.

Principalele deficiențe constatate pentru care angajatorii au fost sancționați sunt: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activității, neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activității, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidența a salariaților, etc,” a arătat George Octavian Romanescu, inspector șef al ITM Gorj.

Pe de altă parte, inspectorii din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în muncă au efectuat 29 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniu. În urma controalelor au fost depistate 15 neconformități și au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 30.500 lei.

Principalele neconformități pentru care s-au aplicat sancțiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, truse medicale incomplete.

În această perioadă, programul propriu de acțiuni al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj prevede cercetarea accidentelor de muncă și a incidentelor periculoase.

Politica