vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

1000 de gorjeni și-au găsit un job în acest an

12.117 este numărul șomerilor din județul Gorj. Puțin peste 3.000 dintre aceștia primesc indemnizație. O arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, prezentate în cadrul Comsiei de Dialog Social ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Administrativ din Târgu Jiu.

“În judeţul Gorj, la sfârşitul lunii  martie a.c. rata şomajului a fost de 8,27% corespunzătoare unui număr de 12117 şomeri din care 3124 sunt șomeri indemnizați, fiind înregistrat un trend descrescător al ratei şomajului faţă de  sfârșitul lunii februarie a.c. când rata şomajului a fost de 8,33%.

Din analiza numărului de şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele agenţiei se constată că numărul celor neindemnizaţi este de 8993 persoane, faţă de 3124 şomeri care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, deci practic numărul șomerilor neindemnizați reprezintă 74% din numărul total al șomerilor, iar 26% este reprezentat de către șomerii indemnizați

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din punct de vedere al distribuţiei şomerilor pe niveluri de instruire, la sfârșitul lunii martie 2015 din numărul total al şomerilor înregistraţi, 65 % sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 29 % sunt  persoane cu nivel de instruire liceal şi postliceal şi 6% sunt persoane cu studii superioare.  Privind structura pe grupe de vârstă a şomerilor înregistraţi la sfârșitul lunii martie, grupele de vârstă în care se regăsesc cei mai mulţi şomeri rămân grupele 40-49 de ani cu o pondere de 32 % în totalul şomerilor înregistraţi şi grupele 30-39 ani cu 23%. În profil teritorial, numărul şomerilor la sfârșitul lunii martie a.c. este localizat în mediul rural – 8148 persoane, respectiv 67,2% faţă de 3969 persoane, adică 32,8% în mediul urban, iar în ceea ce priveşte ponderea şomerilor în totalul populaţiei stabile cu vârsta de 18-62 ani la nivelul judeţului aceasta este de 4,91%,” a arătat directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.

Pe de altă parte, reprezentanții AJOFM Gorj se pot lăuda cu încadrarea în muncă a unui număr de 1010 persoane, în primul trimestru al anului, cele mai multe în urma serviciilor de mediere, în număr de 661, din care 358  persoane prin medierea încadrării în muncă pe locuri de muncă vacante pe perioadă nedeterminată, iar 303 persoane prin medierea încadrării în  muncă pe locuri de muncă vacante pe perioadă determinată.

Aproape 300 de gorjeni au obținut un loc de muncă în străinătate, prin rețeaua EURES.

“În  perioada 01.01-31.03.2015, AJOFM Gorj a oferit, prin Serviciul de ocupare european EURES, consiliere unui număr de 380 persoane care au dorit un loc de muncă în străinătate, precum şi angajatorilor, în următoarele domenii: căutarea unui loc de muncă, oferte de locuri de muncă vacante din cadrul ţărilor SEE, condiţiile de viaţă, asigurări de sănătate, prestaţii de somaj, etc. De asemenea, au fost încărcate pe portalul EURES CV-urile EUROPASS ale persoanelor care au dorit să îl facă vizibil la nivel european. Pentru  determinarea acestui indicator au fost luate în considerare numai solicitările prin  prezentarea  la sediul  agenţiei judeţene, şi cele prin poşta electronică, nu și cele prin  apeluri telefonice  la  care  a  răspuns  consilierul  EURES.  Cele  mai  solicitate ţări  ca  destinaţie de  muncă  ale  căutătorilor  de  locuri  de  muncă  au  fost  Franța, Danemarca,  Spania, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, iar cele mai solicitate meserii au fost de muncitor necalificat în agricultură, lucrător în domeniul hotelier,  inginer, asistent medical. Din cele 380 persoane mediate, 293 persoane au desfăşurat o activitate în urma obţinerii unui contract de muncă în străinătate. ( 288 în Spania, 5 în Danemarca) urmând ca în perioada următoare să mai plece încă 7 asistente medicale în Germania, dar care în prezent urmează cursuri de competențe limba germană la sediul AJOFM GORJ,” se mai arată în raportul prezentat de Romeo Chiriac.

În plus, în acest an, un număr de 4092 persoane au participat la serviciile de informare și consiliere derulate de AJOFM Gorj, din care 529 au intrat în posesia recomandărilor necesare participării la programele de formare profesională.

De asemenea, agenția de ocupare a organizat 6 acțiuni de informare în instituții de învățământ preuniversitar, unde elevii din anii terminali au fost informați cu privire la piața muncii, serviciile pe care AJOFM Gorj le acordă în mod gratuit tuturor persoanelor înregistrate în baza de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă, documentele necesare înscrierii în baza de date.

În ceea ce privește planul de formare profesională, în acest an vor fi organizate 45 de cursuri în care ar urma sa  fie cuprinse 1079 de persoane ( 954 șomeri și 125 deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu ) care beneficiază de gratuitatea serviciilor de formare profesională, conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.        

De la începutul anului și până în prezent, au fost organizate 12 cursuri de recalificare în diverse ocupații.

Acțiuni de informare, în județ

În încercarea de a combate şomajul, Agenţia Judeţenă pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat și organizează acțiuni de tip Caravana Ocupării, fiind de altfel singura agenție de ocupare din România care organizează acest tip de acțiuni, în localităţile din mediul rural în care ponderea şomerilor în populaţia stabilă cu vârsta între 18-62 ani este mai mare decât media înregistrată la nivelul județului.  Până în prezent, echipele formate din funcţionari publici ai agenţiei au organizat acest tip de acțiuni în Baia de Fier, Glogova și Cătune, unde s-au întâlnit cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele beneficiare de venit minim garantat, oferindu-le informații despre locurile de muncă vacante pe plan local şi judeţean, despre cursurile de formare profesională precum şi despre locurile de muncă oferite prin serviciul EURES.

În perioada următoare, astfel de acțiuni vor fi organizate la Negomir, Bălănești, Plopșoru, Lelești, Polovragi, Samarinești, Stoina, Turburea și Văgiulești.

 

Politica