joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Angajații Termo, buni de plată

Angajaţii SC Termo Craiova SRL au fost daţi în judecată chiar de şefii lor. Conducerea societăţii de termoficare a găsit de cuviinţă că singura modalitate pentru a recupera un prejudiciu constatat de Curtea de Conturi în 2012 este să ia banii de la salariaţi.
Concret, în urma unor verificări, Curtea de Conturi a constatat că RA Termoficare Craiova, actuala SC Termo Craiova SRL,  a depăşit nivelul cheltuielilor de personal în anul 2012 cu suma de 1.808 mii lei, în condiţiile în care regia a înregistrat pierderi în anul 2011, iar potrivit prevederilor legale, cheltuielile cu salariile în anul 2012 nu puteau depăşi nivelul cheltuielilor înregistrate în anul precedent.

“În anul 2011, RA Termoficare Craiova a înregistrat o pierdere netă în  valoare de 7.989 mii lei. În conformitate cu prevederile art.45 alin.(1) lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2012, nr.293/2011, cheltuielile cu salariile anului 2012 nu puteau depăşi nivelul aceloraşi cheltuieli înregistrate în anul precedent. Din verificările efectuate s-a constatat că, în anul 2012, nivelul cheltuielilor de personal înregistrate de RA Termoficare Craiova (SC Termo SRL) a depăşit nivelul anului precedent cu suma de 1.808 mii lei (25.815 mii lei, în anul 2012- 24.007 mii lei, în anul 2011), deoarece, prin contractul  colectiv  de  muncă  încheiat  între  entitate  şi  angajaţi,  au  fost majoraţi  coeficienţii minimi de ierarhizare pentru mai multe categorii de salariaţi faţă de nivelul anului 2011, iar  numărul de personal al regiei a crescut de la 753 persoane, cât existau la finele anului 2011, la 765 persoane la finele anului 2012.” Se arată în raportul Curţii de Conturi

În acelaşi document este semnalată şi plata unei remuneraţii lunare pentru funcţia de director general, în cuantum ce a depăşit nivelul stabilit pentru indemnizaţia funcţiei de viceprimar:
”Din verificările efectuate s-a constatat că, în perioada 2010-2011,  directorul  general  al RA Termoficare Craiova a beneficiat, în mod necuvenit, de o indemnizaţie lunară în sumă netă de  18  mii  lei,  pentru  care  au  fost  calculate  şi  virate  contribuţii  individuale  de  asigurări  şi contribuţii datorate de angajator către bugete în sumă de 15 mii lei, cu încălcarea prevederilor  Ordonanţei de Urgenţă nr.79/2008, privind măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, cu modificările şi completările  ulterioare, prin care remuneraţia lunară acordată prin contractul de mandat directorului general al RA Termoficare Craiova a fost stabilită la nivelul  indemnizaţiei lunare acordată prin lege pentru funcţia de viceprimar.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Revenind la angajaţii acţionaţi în judecată, unii dintre aceştia spun că le va fi greu să returneze banii ceruţi, pentru că nici aşa salariile nu le ajung de la o lună la alta. Unii au credite la bănci, alţii au copii în întreţinere.
Conducerea societăţii recunoaşte că ar fi fost mai corect să se îndrepte împotriva fostei conduceri pentru recuperarea prejudiciului, pentru că fosta conducere a fost cea care a alocat banii nelegal, însă juriştii de la Termo au considerat că aceasta este singura cale prin care ar putea primi banii înapoi.
Angajaţii acţionaţi în instanţă speră ca magistraţii să nu îi oblige să restituie din veniturile proprii banii, pe care ei spun că nu i-au “furat”.
De menţionat este că reprezentanţii Termo au depus acţiunea împotriva propriilor angajaţi după ce Complexul Energetic Oltenia a cerut, în instanţă,  insolvenţa societăţii. Aceasta din cauza datoriilor pe care societate craioveană le-a acumulat faţă de furnizor. 22 de milioane euro sunt doar penalităţile, iar alte 63 milioane euro le reprezintă datoriile. Acum SC Termo Craiova SRL se află în procedura de insolvenţă.

Politica