miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”

Regiunea de Sud-Vest a României se află pe locul patru în topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet din România(12,1%).
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu Jiu organizează în perioada 18-19 aprilie, o serie de manifestări  în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, la Târgu Jiu. Principalul scop al acestei acţiuni îl reprezintă informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc, care determină apariţia bolii, precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

România este una dintre ţările cu cea mai mare predominare a diabetului zaharat din Europa (11,6%), însă  cap de listă este Turcia cu 14,85 procente. Aproximativ două milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de această afecţiune.
Specialiştii spun că boala poate fi prevenită, dacă pacienţi îşi fac anual analizele de rutină, astfel putând fi depistată la timp.  

Statisticile îngrijorătoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, să continuăm cu şi mai multă fervoare Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” începută în anul 2011. Dorim, în primul rând, să îi facem pe oameni să conştientizeze faptul că această boală poate fi prevenită printr-o serie de acţiuni la îndemâna fiecăruia. Dorim să îi determinăm să îşi facă anual analizele de rutină, prin care pot depista boala în faza incipientă şi, nu în ultimul rând, dorim ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet să ştie că nu luptă singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a găsi noi metode de a ţine sub control această afecţiune.
A declarat prof.univ.dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Târgu Jiu, se organizează sâmbătă o acţiune de testare gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate, începând cu ora 9:00,  în faţa Prefecturii judeţului Gorj, din municipiul Târgu Jiu (str.Victoriei, nr. 2 – 4), iar duminică, de la ora 15:00, în incinta Shopping City Târgu Jiu, se va desfăşura o activitate dedicată adoptării unui stil de viaţă sănătos prin practicarea mişcării zilnice.

Trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu va face o demonstraţie de dans, pentru a îndemna oamenii la practicarea exerciţiului fizic zilnic. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Pe lângă aceste activităţi publice,  profesioniştii din sănătate au parte de o manifestare dedicată exclusiv. Astfel, în prima zi a campaniei naţionale, între orele 8:45 – 17:00, nume de referinţă în diabetologia românească vor fi prezente la Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, pentru a dezbate problematica diabetului zaharat în România, precum şi de a oferi informaţii actuale medicilor gorjeni privind cele mai noi soluţii terapeutice în managementul acestei afecţiuni.

Politica