joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Hipodromul, reabilitat pe fonduri europene?

Consiliul Local Craiova se va întruni, mâine, de la ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei pentru a dezbate şi a vota cele 50 de puncte aflate pe ordinea de zi, printre cele mai interesante fiind mutarea Hipodromului din administrarea Clubului Sportiv Municipal Craiova şi a Ministerului Tineretului şi Sportului, în cea a municipalităţii.

La punctul 36 aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Craiova se va afla proiectul de hotărâre privind “preluarea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal Craiova, în domeniul public al municipiului Craiova şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova, a bunului «Hipodrom», situat în bd.Nicolae Romanescu, nr.1A”.  

În proiectul aflat pe ordinea de zi se hotărăşte:
Se aprobă preluarea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal Craiova, în domeniul public al municipiului Craiova şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova, a bunului «Hipodrom», având număr de inventar MF 39034, situat în bd. Nicolae Romanescu, nr.1A, identificat conform anexei nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre. La transmiterea bunului «Hipodrom» se vor prelua mijloacele fixe şi obiectele de inventar din dotarea acestora, precum şi alte categorii de bunuri care vor fi identificate în protocolul de predare-preluare, în domeniul public sau privat, după caz, al municipiului Craiova şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova. Se aprobă preluarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Clubului Sportiv Municipal Craiova-Hipodrom din municipiul Craiova, prevăzut în anexa nr.2 care face parte, de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova. Se împuterniceşte primarul municipiului Craiova să semneze protocolul de predare-preluare a bunurilor. Direcţia Patrimoniu va lua măsuri pentru îndeplinirea procedurilor legale, prin intermediul Consiliului Judeţean Dolj, pentru modificarea corespunzătoare a Hotărârii Guvernului nr.141/2008.
Se arată în hotărârea emisă Consiliului Local Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

A fost obiectul unui litigiu

În acelaşi raport a fost realizată şi o prezentare a hipodromului, precum şi obiectivele pentru această zonă din parc.

Imobilul «Hipodrom» situat în Parcul Romanescu a fost inclus în Hotărârea de Guvern nr. 965/2002 prin care s-a aprobat inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al Municipiului Craiova în care la poziţia 4762 se regăseşte Parcul Nicolae Romanescu . Investiţia realizată cu denumirea de Hipodrom a făcut obiectul unui litigiu între reclamanta Agenţia Naţională pentru Sport în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Craiova şi Prefectura Dolj. Prin Decizia nr. 967/13.05.2008 a Curţi de Apel Craiova, irevocabilă pronunţată de camera de consiliu din 13 mai 2008 s-au admis recursurile declarate de reclamanta Agenţia Naţională prentru Sport şi intervenientul Club Sportiv Municipal Craiova şi s-a modificat sentinţa nr. 4159/6.112007, pronunţată de Tribunalul Dolj în sensul că s-a admis în parte acţiunea şi cererea de intervenţie şi a constatat dreptul de administrare al reclamantei şi intervenientului asupra terenului proprietate publică a statului în suprafaţă de 17.010mp denumit «Hipodrom» situat în Craiova , str. N. Romanescu , compus din teren (11.004 mp) , teren de pregătire antrenament (4.668mp) şi 3 grajduri pentru cai cu suprafaţă totală de 1.330mp şi chioşc de lemn 8mp. La nivelul autorităţii publice locale se doreşte întocmirea unui proiect în vederea accesării de fonduri europene pentru modernizarea acestei baze sportive, astfel încât să fie adusă la standardele necesare organizării de astfel de competiţii sportive. Drept urmare, la cererea Consiliului Local se poate face trecerea acestui bun , din domeniul public al statului şi administrarea M.T.S prin Clubul Sportiv Municipal Craiova în domeniul public al municipiului Craiova şi administrarea Consiliului Local Craiova.
Se mai arată în raport

Pe Hipodromul din Parcul “Nicolae Romanescu” nu s-au mai organizat competiţii oficiale de aproape 15 ani. În vremurile de glorie, pe hipodromul din Craiova se organizau cel puţin un concurs naţional şi unul internaţional. În ultimii ani, directorul Clubului Sportiv Municipal, Sorin Manda, a reuşit să reabiliteze Hipodromul, care se afla într-un stadiu deplorabil.
În afară de acest punct, vor fi şi altele interesante, acestea urmând să fie dezbătute în şedinţa ordinară a Consiliului Local, care va avea loc mâine, de la ora 10.00.

–––

Scurt istoric

Până în anul 1957, hipodromul intra într-o perioadă de autoconservare, neînregistrându-se activităţi sportive. Abia din 1957 se înfiinţează la Craiova Clubul Sportiv Orăşenesc, în cadrul căruia reîncepe activitatea secţiei de echitaţie, sub comanda veteranului de război Virgil Andronescu şi a lui Ioan Dobriţoiu, urmând ca în 1960 secţia să fie înscrisă în registrele Federaţiei Ecvestre Române. În 1969 a fost construit un grajd pentru 12 cai, dar a fost înlocuit la scurt timp (1970) cu unul nou, pentru 21 de cai.

Politica