marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Hai pe net, la Aman

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” are în desfăşurare Campania “Hai pe net” ce îşi propune cooptarea de noi utilizatori ai internetului. Campania Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală organizată de Fundaţia EOS România în parteneriat cu telecentre, biblioteci publice, şcoli, Puncte de Acces Public la Informaţie (PAPI) şi alte organizaţii şi instituţii dedicate alfabetizării digitale în România.

Până pe 29 martie, inclusiv, toţi cei interesaţi pot merge la Biblioteca Aman în Sala Ştefan Ciuceanu, American Corner, şi în cadrul secţiei Periodice, str. Sf. Dumitru nr.3. Aceştia vor învăţa atât lucruri de bază pentru utilizarea calculatorului, precum şi noţiuni elementare necesare pentru a completa un curriculum vitae. Trăim într-o lume, unde aproape nimic nu se mai poate realiza fără accesul la internet. Astfel că programul Hai pe net doreşte familiarizarea a cât mai multor persoane cu utilizarea calculatorului şi a internetului. Campania se adresează atât tinerilor, dar şi vârstnicilor. Este structurată pe două teme:creşterea şanselor de angajare, unde tinerii vor fi îndrumaţi cum să conceapă un CV accesând platforma online,  http://yourock.jobs/ro, iar elevii şi studenţii, în baza unei aplicaţii www.skillage.eu îşi pot testa competenţele TIC pentru angajare.
dar şi alfabetizarea digitală, cei care participă sunt iniţiaţi în „tainele” internetului.

Vor învăţa cum să ajungă la informaţie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei care doresc să participe la această acţiune pot să vină la Bibliotecă, nu se face o înscriere prealabilă, suntem la dispoziţia utilizatorilor. O să fie mai multe centre dedicate acestei activităţi, sala dedicată biblionetului, sala American Corner şi de asemenea secţia Periodice. Ei vor fi învăţaţi să-şi conceapă un CV online, să utilizeze modulele de căutare pe internet a joburilor şi sperăm ca în acest fel le facilităm accesul la internet.Se adresează tututor celor interesaţi.Vom încerca să-i învăţăm să utilizeze calculatorul, Google, Mozilla, să ştie cum să ajungă la informaţie. De asemenea, vrem să-i învăţăm să folosească anumite programe de calculator cum ar fi wordul, să ştie să salveze un fişier, să trimită un mail, să-şi facă o adresă de mail ca să primească informaţia pe mail. Este practic, ABC-ul utilizării calculatorului. Pentru noi, poate sunt lucruri simple, dar pentru alţii nu.Nu avem un target de vârstă, pot să vină şi cei care au 14 ani, de exemplu, până la 99 ani sau şi mai mari.
Mădălina Băileşteanu, bibliotecară

Internetul-liantul între vârstnici şi familiile lor plecate în străinătate

Potrivit reprezentanţilor bibliotecii, ediţia anterioară a Campaniei “Hai pe net” a adunat 100 utilizatori noi pe zi. Vârstnicii au călcat pragul bibliotecii pentru a învăţa cum să ia legătura, prin intermediul internetului cu cei dragi aflaţi dincolo de graniţele ţării.

Anul trecut, această campanie a avut un impact foarte mare, am avut 100 utilizatori pe zi, mai ales tineri au venit, avem şi aplicaţia Skillage care îi face pe ei să conştientizeze care este locul lor pe piaţa muncii. Îi ajutăm să-şi dea seama ce vor să facă în carieră. Intră pe diverse platforme. Campania se desfăşoară cu ajutorul EOS România.Au venit şi persoane mai vârstnice şi sunt interesaţi să înveţe cum să utilizeze calculatorul pentru a lua legătura cu nepoţii plecaţi în străinătate, unul dintre exemple.Nu a fost imposibil să-i învăţăm, au fost inclusiv utilizatori vârstnici care au continuat să vină, caută reţete online, îşi fac programări la doctor şi chiar au început să se descurce.Am început de la a-i învăţa cum să ţină mâna pe mouse.
Sofia Cercel, bibliotecară

La tema alfabetizarării digitale participă şi profesorii care au la dispoziţie cursuri gratuite de utilizare a tehnologiei în predare.
 
» SENIORI: Participarea seniorilor în societatea informaţională şi folosirea  internetului  pentru a explora interesele şi pentru a creşte calitatea vieţii:  Internet Buttons
» COPII: Siguranţa online – jocuri şi activităţi dedicate copiilor, dar şi adulţilor începători;  cu resurse disponibile pe www.sigur.info
» PROFESORI: Cursuri gratuite de utilizare a tehnologiei în predare: http://www.educatornetwork.com
» ŞOMERI: Evaluarea competenţelor pentru angajare şi dezvoltarea abilităţilor digitale folosind platforma cu resurse online disponibilă aici:  http://www.keycompetences.eu/wordpress/romanian-toolkit/about/ 

Politica