miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grădina Botanică, în sfârşit, în administrarea Primăriei Craiova?

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, din 26 februarie,  a Consiliului Local Craiova se vor afla 25 de puncte pentru dezbatere şi votare, câteva dintre ele fiind foarte interesante.
Un punct care suscită un interes deosebit va fi mutarea Grădinii Botanice din administrarea Universităţii din Craiova în cea a Primăriei. 
 
Direcţia Patrimoniu propune preluarea de la Universitatea din Craiova, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova, a terenului situat în municipiul Craiova, str.Iancu Jianu nr.9, pe care este amenajată Grădina Botanică, identificat conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Se arată în proiectul aflat pe ordinea de zi
 
În raportul prezentat se arată istoria şi necesitatea schimbării administratorului Grădinii Botanice. Municipalitatea vrea să o reamenajeze.
 
Grădina Botanică situată în Craiova, str. Iancu Jianu nr. 9, a fost amenajată de către Institutul Agronomic Craiova pe suprafaţa de teren de 23 hectare care a aparţinut Parcului «7 Noiembrie». Pe terenul pe care este amenajată Grădina Botanică, pe parcursul perioadei de administrare, Universitatea din Craiova a efectuat investiţii concretizate în constituirea de sere, cabină poartă, staţie de pompare, centrală termică etc,asigurând întreţinerea speciilor de plante şi arbuşti. Având în vedere intenţia municipiului Craiova de a realiza o reamenajare a Grădinii Botanice, în vederea asigurării cerinţelor în ceea ce priveşte estetica şi utilitatea unei grădini publice este necesar să se procedeze la preluarea administrării acesteia de la Universitatea din Craiova.
Se arată în raportul întocmit
 
Această schimbare va implica şi preluarea angajaţilor care sunt la Grădina Botanică. 
 
Preluarea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova ar necesita şi analiza posibilităţii preluării unui număr de 10 angajaţi ai Universităţii din Craiova, din care 5 ingineri, 3 biologi,un tehnician şi un muncitor. Predarea efectivă a terenului situat în Craiova, str. Iancu Jianu nr. 9, pe care este amenajată Grădina Botanică, se va facă prin încheierea unui protocol de predare-primire care să cuprindă suprafaţa de teren afectată de reamenajare -118.038mp şi suprafaţa de teren care rămâne în administrarea Universităţii din Craiova pe care sunt amplasate construcţiile edificate de aceasta.
Se mai arată în raport
 
Proiect important pentru a deveni „Capitală Culturală Europeană”
 
Această mutare s-a mai încercat şi anul trecut, când, în luna mai, autorităţile locale s-au arătat nemulţumite de modul în care arată acest parc. 
Pe lângă aspectul neîngrijit pe care îl are Grădina Botanică, municipalitatea considera că acest spaţiu verde trebuie obligatoriu reamenajat întrucât Craiova se află în plină competiţie pentru obţinerea titlului de „Capitală Culturală Europeană”, iar un punct important este reprezentat şi modul cum arată parcurile şi grădinile municipiului. 
Grădina Botanică din Craiova are o frumuseţe naturală aparte. A fost amenajată, în 1952, după schiţele profesorului universitar Alexandru Buia, care şi-a dorit o bază didactică pentru studenţii săi. Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12,8 hectare şi este organizată pe mai multe sectoare. La intrarea din strada „Iancu Jianu” se află sectorul ornamental care cuprinde în jur de 140 de taxoni, în principal flori. 
 
În nordul şi estul grădinii se găseşte sectorul dedicat plantelor din România. Cei care îşi amintesc cum arăta incinta în timpul profesorului Buia spun că acest sector era amenajat ca o imagine unitară a ţării. Terenul era nivelat şi înălţat pentru a reda întocmai relieful României, plantele fiind cultivate în funcţie de aceste forme de relief. În centrul grădinii se află sectorul dedicat sistematicii plantelor, vegetaţia fiind aranjată în funcţie de modul cum a evoluat. Grădina Botanică din Craiova avea şi un frumos rozarium care nu s-a mai păstrat. Un adevărat tezaur care se află aici este colecţia de plante uscate, herbarul de 20.000 de coli de plante pe care însuşi profesorul Alexandru Buia le-a strâns cu mâna sa de pe toată întinderea României.

Politica