joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doină, doină, grea mai eşti

Elevii craioveni au ieşit, ieri, din sala de curs, unde au susţinut simularea la Limba şi literatura română, puţin dezamăgiţi de subiectele care le-au picat. Ei au trebuit să redacteze o compunere în care să motiveze apartenenţa la specie a unei doine populare. O parte din elevi a fost surprinsă că tocmai pe subiectul speciei literare doina, au avut de comentat. Aceştia nu s-au aşteptat tocmai la acest subiect, motivând că încă nu l-au studiat la clasă.
În ceea ce priveşte rigurozitate examenului, elevii au spus că s-au simţit exact ca la examenul propriu-zis pe care îl vor susţine în iunie. Camerele de supraveghere le-au privit atent din colţul sălii de examen şi nu au avut permisiunea să intre în săli cu „materiale ajutătoare”, telefoane, ghiozdane.
 
Ne-au dat un subiect pe care încă nu l-am făcut la clasă, doina. Ne-am luat după baladă, după subiecte şi oralitate, am făcut legătura.Nu ştiu ce notă iau, eu încă sper la 10.Eu vreau să mi se treacă în catalog.A fost strict, ca la un examen, am avut inclusiv camere de supraveghere, nu am avut voie să ne mişcăm, cu telefoanele, ghiozdanele nu am avut voie să intrăm. Am fost asistaţi de doi  profesori, de materii diferite.
Ştefania, elevă la C.N. „Elena Cuza”
 
Mi s-au părut grele, ne-au dat doina şi din câte ştiam noi nu era în programă. Probabil, ne-au dat acest subiect, ca să fim pregătiţi că la examen ne-ar putea cădea orice Nu ne-au putut consulta cu ceilalţi, am stat singuri în bancă. Dacă era examenul final, nu era bine că aveam doina şi nu o ştiam să rezolvăm.Încă mai avem de învăţat, sunt bune aceste simulări.Am făcut tot în afară de subiectul cu doina.
Spune Lorena
 
Maria, o elevă de la C.N „Carol I”, spune că a ajutat-o foarte mult această simulare, fiindcă a putut să vadă care este stadiul de pregătire în care se află. De anul acesta, notele obţinute la simulări, se pot trece în catalog, la solicitarea elevilor.
 
Mi s-au părut accesibile, nu au fost grele, dificultate medie. Ne-a surprins că ne-a căzut doina, nu ne aşteptam chiar la doină, dintre toate speciile literare studiate.Am făcut la clasă, dar ne aşteptam la basm sau altceva, pentru că nu s-a mai dat demult.Cred că o să iau 9.50. O să solicit să mi se treacă în catalog. Încă mai am de învăţat, anumite lucruri de pus la punct.Am vrut să văd cam la ce nivel sunt. Nu a fost chiar strict, a fost bine, ca la o simulare.
Spune Maria, elevă la C.N. Carol I
 
Subiectele simulării
 
Subiectele au fost structurate în două părţi, unul de gramatică, celălalt de literatură, cu mai multe subpuncte.
La subiectul I, al simulării, pe baza textului „Foaie verde, fir mohor”, au avut de găsit antonime pentru cuvintele: uşor, seară, să umblu, dar şi să explice rolul cratimei în secvenţa n-are.De asemenea, au avut de transcris o comparaţie şi un epitet din textul dat şi să menţioneze rima şi măsura unor versuri. Elevii au trebuit să prezinte şi semnificaţia versurilor.
Cea mai mare bătaie de cap pentru elevi, a fost punctul B, de la primul subiect, fiindcă au avut de precizat şi ilustrat trăsăturile doinei populare,
 
La subiectul al II-lea au avut de rezolvat enunţuri dintr-un articol de ziar, intitulat „Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene”. Cerinţele au fost de a identifica numele autoarei şi titlul articolului, de a spune în ce parte de vorbire se încadrează anumite cuvinte date, să precizeze funcţii sintactice, să menţioneze partea de vorbire a cuvintelor.
Elevii au mai avut de redactat şi o scurtă naraţiune în care să relateze o întâmplare imaginară sau reală petrecută în timpul unei zile de vară.
 
554 elevi, absenţi la simularea de la română
 
Simularea se desfăşoară în 154 centre de examen. Potrivit Inspectorului şcolar adjunct, Lavinia Craioveanu, în judeţul Dolj, sunt înscrişi să participe la simulările evaluării naţionale 6.062 elevi. La limba româna, au fost prezenţi 5.508, 554 au lipsit.Simulările s-au desfăşurat în condiţii normale, „nu au fost niciun fel de problemă tehnică, subiectele au fost distribuite, aşa încât la ora 9 au început examenele.Aşteptăm să vedem cât de bine sunt pregătiţi copii la momentul acesta, să vedem ce măsuri luăm, urmând ca în vară să avem un procent de promovare mai mare”, Lavinia Craioveanu.
 
Simularea continuă, azi, la matematică
 
Astăzi, elevii de-a opta susţin proba de examen la Matematică, urmând ca, miercuri, să dea examen la limba şi literatura maternă- elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele finale la toate probele vor fi afişate pe 6 martie.

Politica