sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii Şcolii Postliceale EDUNET au donat sânge

Un profesor de la Şcoala Postliceală EDUNET, medic rezident ce le-a insuflat elevilor săi ideea de a face un gest umanitar. Le-a vorbit ucenicilor săi despre criza de sânge cu care se confruntă spitalele din România şi au decis să meargă să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Craiova. Doctorul Mogoşanu Constantin are în plan să implementeze ideea la nivelul cât mai multor şcoli postliceale din Craiova. Ieri, la Centrul de Transfuzii au donat aproximativ 50 elevi, viitori asistenţi medicali. Medicul doreşte să extindă proiectul pe mai departe, iar numărul persoanelor care vin să doneze din rândul instituţiilor de învâţământ sanitar să fie de patru ori mai mare.
 
Iniţiativa noastră de a dona sânge a pornit din două motive, criza de sânge care se găseşte în momentul de faţă în orice spital şi la iniţiativa elevilor Şcolii Postliceale EDUNET. La început a fost un grup de 5-6 elevi care să vină să doneze, însă am văzut un feedback venit din partea lor şi s-a ajuns la aproape 50 persoane care donează astăzi. Nu a fost greu să-i conving să doneze, la un simplu apel către ei, am observat un răspuns foarte bun, ca dovadă numărul mare în care ne găsim astăzi aici. Cea mai bună motivare care o au ei este chiar meseria care şi-au ales-o, unii dintre ei, chiar anul acesta sau anul viitor urmează să absolve Şcoala Postliceală şi vor fi asistenţi medicali. Înainte de a ieşi asistenţi medicali, trebuie să înţeleagă că este un gest de altruism, de caritate, de bunăvoinţă. trebuie să se gândească la orice cetăţean din România, fapt ce nu prea se întâlneşte. Avem doar 1,5% din populaţia ţării care donează, faţă de Europa, cu 5%, 10% în unele ţări mai dezvoltate.
A declarat dr.Constantin Mogoşanu, medic rezident, Medicină Internă, Spitalul nr.1 Craiova şi profesor la Şcoala Postliceală EDUNET
 
„Vrem să ajungem la peste 400 persoane care să doneze”
 
Sperăm ca această acţiune să fie doar una pilot, de pornire. Vrem să colaborăm şi cu celelalte şcoli de profil şi, peste trei luni, să facem o acţiune la nivelul mai multor şcoli postliceale din Craiova şi sper să fie o acţiune care să se întindă peste o săptămână, un număr de 400-500 persoane, Am luat, deja, legătura cu conducerea unor unităţi, sperăm să iasă un proiect care nu s-a mai întâlnit până acum în România.
Spune Constantin Mogoşanu
 
Elevii Şcolii Postliceale EDUNET au vrut să dea un exemplu şi persoanelor sănătoase care sunt reticente şi nu donează.
 
Cea mai mare motivaţie pentru care donăm este să-i ajutăm pe oameni să treacă peste un impas, şi este foarte important ca lumea să conştientizeze acest lucru, cu cât vin mai mulţi oameni, cu atât mai mult pot fi salvate mai multe vieţi. Le transmit celor care vor să vină să doneze să o facă cu toată inima, fiindcă nu păţesc nimic, din contră, este ceva benefic pentru sănătate.
Spune Maria Deaconeasa, elev la la Şcoala Postliceală EDUNET
 
Donez pentru că este un lucru bun pentru toată lumea, în special pentru şcoala noastră. Mă pregătesc pentru o carieră în sistemul medical şi cu atât mai mult este foarte important să mă implic, nu doar pentru noi, dar şi pentru cei din jurul nostru.Vreau să mai donez şi este un lucru pe care aş vrea să-l facă toată lumea.Vreau să le transmit celor care sunt sănătoşi şi pot dona, că ar trebuie să se gândească la semenii lor şi să se pună în această postură, dacă ar avea nevoie şi ei de sânge.
Spune Răzvan Voinea, 25 ani, elev la Şcoala Postliceală EDUNET

Politica