vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aprobarăm şi bugetul

În cadrul şedinţei extraordinare de ieri, unul dintre punctele intens dezbătute de către consilierii locali a fost punctul doi de pe ordinea de zi, punct ce prevedea aprobarea bugetului oraşului pe anul 2015. 
În “cea mai îndrăgită şedinţă”, cea în care se aprobă bugetul local, după cum spunea încă de la început preşedintele şedinţei, Dan Daşoveanu, s-a vorbit mai bine de o jumătate de oră  despre cum vor fi cheltuiţi banii municipiului în 2015. În cele din urmă bugetul a fost aprobat, dar nu în unanimitate, trei dintre consilieri votând împotrivă.  
 
“Anatema” toaletelor continuă şi în 2015
 
Consilierul local Pavel Badea este încă nemulţumit de faptul că în centrul oraşului nu există toalete publice. Aceasta pare să rămână veşnica sa problemă. Badea este nemulţumit că în proiectul de buget pentru anul în curs nu se regăseşte nicio sumă care să fie folosită în vederea construirii sau modernizării toaletelor publice în centrul oraşului. 
 
Dacă va aduceţi aminte, în ultimele luni am cerut cu insistenţă ca în zonă centrală să alocăm resursa financiară a două sau trei toalete publice. Nu este normal ca în secolul 21 să nu avem în centrul Craiovei nici măcar un grup sanitar operaţional, în special că ne batem pentru statutul de capitală culturală europeană. Nu am văzut prins în bugetul pe anul 2015 sume pentru execuţia acestor tipuri de toalete publice.
A declarat Pavel Badea, consilier local
 
Reamintim faptul că, în august 2014, Pavel Badea a folosit termenul anatemă într-un context cu totul şi cu totul neadecvat. Badea spunea atunci că “Vă rog mult, încercaţi dumneavoastră să găsiţi câteva locaţii pe care să încercăm să le amenajăm cu resurse proprii, să scăpăm de această anatemă ce planează asupra noastră”.
 
DEX
Anatemă = osândire, ostracizare a cuiva de către biserică, excludere din rândul bisericii; afurisenie 
 
Replica primarului: 
Nu mai spuneţi că nu avem toaletă publică în zona centrală pentru că este vis-ŕ-vis de Primărie. Există şi este operaţională. Acum nu ştiu ce standarde aveţi dumneavoastră, dar este operaţională şi poate fi folosită. Va intra în renovare acum.
A spus Lia Olguţa Vasilescu
 
“Dezmăţ pe banii publici”
 
Consilierul local Marian Vasile s-a arătat foarte nemulţumit în ceea ce priveşte anumite aspecte ale bugetului pe anul 2015, considerând că bugetul nu este echilibrat. Printre problemele amintite de acesta şi care nu par a-şi găsi o rezolvare în sumele de cheltuit în 2015, se numără cartierul Veterani şi domeniul sanitar. Vasile consideră că se chletuiesc prea mulţi bani pentru un sens giratoriu şi prea puţini bani pentru sănătate, iar cartierul Veterani ar trebui să fie încă nu are lumină. O altă problemă ridicată de Vasile a fost cea a bugetului CCCE 2021, buget care acum câteva zile era inexistent. 
 
Vreau să vă spun că acest buget este departe de a fi un buget echilibrat, ca să nu spun că este un dezmăţ pe banii publici. Aş vrea să subliniez câteva alocări de fonduri care din punctul meu de vedere nu sunt în regulă, începând cu suma de aproape un milion de dolari pentru un sens giratoriu, continuând cu acea sufragerie urbană de 559 mii lei care reprezintă aproape tot bugetul  pe anul acesta pentru dezvoltare în sănătate în oraşul Craiova. Acolo vom face un loc de recreere într-una dintre cele mai poluate zone din oraş. Am văzut că nu se regăseşte în buget cererea celor din cartierul Veterani care nu îşi doresc decât să aibă lumină. Spuneţi-le dânşilor că dăm un milion de dolari pentru un sens giratoriu şi nu alocăm o sută şi ceva de mii de euro ca dânşii să aibă lumină. Este un cartier pe care noi l-am creat. Nu sunt nişte oameni care s-au dus într-un câmp, şi-au făcut case şi vin la Primărie să ceară utilităţi. Nu! Primăria Craiova le-a alocat, conform legistlaţiei în vigoare aceste terenuri şi trebuie să le oferim şi utilităţile de care au nevoie. De asemenea, suma de patru miliarde pentru asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană. Ţin să vă amintesc că acum câteva zile la dezbaterea publică nu a fost. Atunci când chemaţi craiovenii nu le explicaţi. Au apărut ulterior alte sume.
Marian Vasile, consilier local
 
Ne tratăm prin muzică şi teatru
 
Vasile a ţinut să precizeze, încă de la început, că nu va vota niciun  punct de pe ordinea de zi care prevede bugetul, “nu pentru că nu sunt de acord cu bugetele instituţiilor, ci pentru că îmi doresc să aibă bugete mai mari.(…) Sunt bugete subnutrite”.
 
Nu este normal ca o singură instituţie de cultură să aibă buget de funcţionare cât toate spitalele din oraşul nostru. Nu le putem spune craiovenilor care sunt bolnavi. Mergeţi la teatru! Faceţi terapie prin muzică!
A mai spus Vasile
 
Buget fără filosofie
 
În opinia consilierului local Ionel Pană, bugetul pe anul 2015 al oraşului nu are o filosofie. El consideră că ar trebui să se stabilească o listă cu priorităţi pentru ca lucrurile să funcţioneze mai bine.
 
Bugetul nu are o filosofie. Ce înseamnă acest lucru? Îţi faci anumite priorităţi, pe care le pui pe parcursul a trei, patru ani. În acest an, este ultima dată când Consiliul Local votează un buget pe un an întreg, pentru că în 2016 vor fi alegeri şi, după cum se ştie, noul Consiliu Local care va fi atunci poate să îl modifice. Ar fi normal să se facă o listă cu priorităţi, să ştie fiecare când îi vine rândul. Asta înseamnă filosofia unui buget.
A declarat Ionel Pană
 
Cilibiu salută bugetul “bine gândit”
 
Cel care a fost mulţumit de bugetul pe anul 2015, buget care vizează dezvoltarea,  a fost Mihai Cilibiu. El se bucură de faptul că s-a acordat o mai mare atenţie pentru cultură, recreere şi religie.
 
Vreau să spun că acest buget care are ca  pondere aproape 50% dezvoltare, cea mai mare pondere din ultimii 3 ani de zile. Reflectă foarte clar că oraşul Craiova începe să devină un oraş dezvoltat, un oraş în care prioritare sunt dezvoltarea şi investiţiile şi nu cheltuielile de funcţionare. Aş vrea să vă spun că apreciez foarte mult câteva capitole la care cheltuielile cu dezvoltarea sunt mult mai mari decât cheltuielile cu funcţionarea. Cutură, recreere, religie, locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, transporturi. Acestea sunt doar câteva capitole la care eu consider că vom avea un aport considerabil, noi CL prin susţinerea acestui buget, iar executivul prin implementarea lui. Acest buget este un buget bine gândit din punctul meu de vedere, este un buget care va aduce o altă imagine Craiovei pentru anul 2015 şi sper ca el să fie pus în executare aşa cum s-a promis, în interesul cetăţenilor.
A declarat Mihai Cilibiu
 
Avem un buget echilibrat
 
Din punctul de vedere a consilierului local, Bianca Predescu, cuvântul “dezmăţ” se află în totalitate în afara realităţii. Ea consideră că bugetul este unul echilibrat penru toate categoriile de cheltuieli şi finanţări.
 
S-au făcut afirmaţii, în această şedinţă, care sunt în afara celor scrise în proiectul de buget. Cuvântul dezmăţ este în afara realităţii, în totalitate. Este un buget echilibrat pe toate categoriile de cheltuieli şi de finanţări pe care municipiul Craiova trebuie să le facă. Banii nu sunt atât de mulţi. Se alocă pe cât se poate. Executivul s-a gândit să cheltuie cât mai puţin din banii publici în sensul în care să nu se risipească. Este foarte adevărat că sănătatea, ca şi învăţământul cheltuie foarte mult din banii, din resursele pe care municipalitaea le are. Dar, este foarte adevărat că pe măsura execuţiei bugetului, la prima rectificare, în măsura în care se pot aloca, se vor aloca aceste resurse pentru sănătate şi pentru învăţământ.
Bianca Predescu
 
Cel mai de dreapta buget
 
Viceprimarul Cristina Calangiu consideră că bugetul de anul acesta al Craioveni este un buget de dreapta, având un procent pentru investiţii foarte mare. Ea mai spune că anumite sume ale bugetului vor fi rectificate. 
 
Este de datoria opoziţiei să spună că bugetul nu e bun, dar eu cred că este cel mai de dreapta buget din istoria Craiovei pentru că avem la investiţii un procent pe care nu l-am avut niciodată. Acum, priorităţile, este normal să le stabilească cel care deţine Primăria şi cei care îl însoţesc şi să le propună CL. Nu vreau să fac decât două precizări. Este anul decisive pentru Craiova Capitală Culturală Europeană şi nu putem să îl ratăm pentru că asta va însemna sume enorme pentru bugetul viitor al Craiovei. Trebuie să investim în cultură. În al doilea rând, în sănătate s-a investit, iar sumele care se vor investi, anul astă, cu siguranţă vor fi rectificate.
A spus Cristina Calangiu, viceprimarul oraşului
 
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a părut deranjat de intervenţiile consilierilor locali care au criticat bugetul anului 2015. Ea le-a răspuns tuturor celor care au criticat bugetul, însă nu a luat în calcul niciunul dintre amendamentele făcute de aceştia. Printre altele, primarul oraşului a ţinut să “se laude” cu ceea ce a reuşit să facă de când este edil-şef al municipiului. 
 
Eu cred că ar trebui să se accepte faptul că este cel mai mare buget din istoria Craiovei, cu aproximativ 50 de milioane de euro mai mare decât anul trecut. Cu atât mai mult cu cât suntem pe primul loc dintre oraşele din România ca  nivel de absorbţie a fondurilor europene şi am preluat absorbţia de fonduri europene la 3,86%, ca să se ştie foarte clar de toată lumea. De când sunt primar, încasările au crescut foarte mult. Faţă de 2013-2014 am avut încasări la bugetul de stat cu 750 miliarde de lei vechi în plus, ceea ce este o performanţă. În acelaşi timp, în fiecare an, de când sunt primar, am avut excedent bugetar..
Articolul precedent
Articolul următor

Politica