marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii se întorc la şcoală

Gata cu vacanţa şi pentru elevi. Ei se întorc la cursuri astăzi, după ce au stat acasă începând de pe 20 decembrie. Pe 31 ianuarie, însă, vor intra din nou în vacanţă fiindcă se încheie primul semestru. 
Vacanţa intersemestrială începe vineri, 31 ianuarie şi se termină pe 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie. 
În luna februarie, mai exact în zilele de 23, 24 şi 25, se organizează simulările la Evaluarea Naţională, pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv 2, 3, 4 şi 6 martie – Bacalaureat, pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. 
 
Disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2014 – 2015, sunt: Limba şi literatura română (23 februarie), Matematică (24 februarie) şi Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (25 februarie). 
Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 6 martie. 
Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2014-2015 are următorul calendar: Limba şi literatura română (2 martie), Limba şi literatura maternă (3 martie), proba obligatorie a profilului (4 martie) şi, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (6 martie). 
 
Toate probele sunt scrise, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie. 
Noutatea de anul acesta privind simulările la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat constă în adoptarea anumitor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Astfel, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul claselor, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.  
Simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale, conform MECŞ (Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice). Săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al II-lea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Urmează vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. 
Tezele din semestrul al II-lea vor fi date, de regulă, până la 22 mai.
 
Cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015. Absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat între 25 şi 29 mai. Prima sesiune de bacalaureat va începe pe 8 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. 
Evaluarea naţională va începe anul acesta pentru absolvenţii de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu proba de limba şi literatura română. 
Vacanţa de vară care încheie anul şcolar 2014-2015 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.

Politica