marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Turismul din regiunile Dunării de Jos se dezvoltă

Printr-un proiect finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, regiunile din Sud-Vestul şi Nord-Vestul Dunării de Jos, judeţele Mehedinţi, Olt, Dolj şi districtele Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, se vor dezvolta economic şi social.
Proiectul „Parteneriatul transfrontalier strategic pentru turism durabil al regiunilor din Sud – Vestul şi Nord – Vestul Dunării de Jos” a fost implementat în perioada iunie 2013 şi finalizat luna aceasta, de către Asociaţia Transfrontalieră e(quilibrium) Environment, în parteneriat cu “Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software”, Asociaţia “Parteneriatul Regional pentru dezvoltare durabilă” -Vidin, “Agenţia de Dezvoltare Regională” şi “Centrul de Afaceri 2000 Montana” şi Fundaţia „Perpetuum Mobile” Pleven. S-a urmărit valorificarea turistică a regiunilor, creându-se un Master Plan de acţiune pentru implementarea turismului durabil în judeţele Mehedinţi, Olt, Dolj şi districtele Vidin, Montana, Vratsa, Pleven.
 
Astăzi putem să vă arătăm totalitatea rezultatelor din acest proiect. Este vorba despre un parteneriat transfrontalier strategic pentru turism durabil al regiunilor din sud-vestul şi nord-vestul Dunării de Jos, mai degrabă zona cross-border România-Bulgaria, constituită din districtele Vidin, Vratsa, Montana, Pleven – în Bulgaria şi în România, judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi, zonă în care, credem că în momentul de faţă avem multe lucruri frumoase de arătat întregii lumi, prea puţine cunoscute, pe de altă parte o zonă, care necesită investiţii majore pentru a putea fi pusă în valoare. În cadrul acestui proiect am reuşit să realizăm un Master Plan pentru dezvoltarea regiunii, care înseamnă mai mult decât o strategie de dezvoltare, semnificând şi o listă de proiecte care se pot realiza şi pot fi finanţate atât prin fonduri structurale, pe malul stâng şi drept al Dunării, proiectele fiind prezentate în cadrul Masterplanului pe domenii de activitate şi corelate între ele, pentru ca totul unitar să ducă la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic.
A declarat Gabriel Vlăduţ, preşedinte Asociaţia Transfrontalieră e(quilibrium) Environment (AteE)
 
S-a realizat şi un catalog de prezentare distribuit la un număr însemnat de ambasade, reprezentanţi din mai multe ţări europene, delegaţii, un film de prezentare al zonei pe domeniul turistic evidenţiind frumuseţile zonei şi posibilităţile de investiţii, şi s-au creat hărţi turistice şi rutiere. Filmul de prezentare este adresat nu numai potenţialilor turişti, touroperatorilor, ci şi celor care vor să cunoască această zonă a Europei.
 
Credem că toate produsele pe care le-am realizat sunt coerente, se sprijină între ele şi pot să preia o imagine unitară celor care au o privire de politici în domeniul dezvoltării turistice. Am semnat şi un parteneriat cross-border la Calafat, între actorii care pot concura la dezvoltarea turismului în zonă. Consider că acest proiect este un pas mare înainte, dar nu suficient, în continuare partenerii noştri, administraţii locale, primării, de-a lungul Dunării, touroperatori, asociaţii profesionale, clustere, alte unităţi interesate în dezvoltarea turismului, să analizeze foarte bine proiectele propuse şi fiecare în parte să încerce să le implementeze în zona pe care o reprezintă.
A completat Gabriel Vlăduţ, preşedinte AteE
 
Grupurile ţintă vizate de proiecte au fost autorităţile publice locale şi regionale, organizaţii neguvernamentale, touroperatori, tineri şi formatori interesaţi de turism, promotori şi formatori de opinie, care îşi desfăşoară activitatea în zona transfrontalieră, ce cuprinde cele trei judeţe din România şi cele patru districte din Bulgaria.

Politica