vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Zâmbeşte, zâmbetul te defineşte!»

David Mitran este un tânăr de 23 de ani care, printre programe de voluntariat, training şi vorbit în public, îşi face timp să alerge şi la maraton, şi, mai mult decât, atât promovează optimismul pe site-ul personal, dar vrea să îi şi înveţe pe oameni cum să vorbească mai bine în public. Ne-am propus să îl cunoastem mai bine pe David, printr-un interviu, unde ne va vorbi despre ceea ce face el, într-o notă foarte optimistă.
 
Rep: În primul rând, aş vrea să ne spui câteva lucruri despre tine. Cine eşti şi cu ce te ocupi?
David Mitran: Mă numesc David Mitran, am 23 de ani şi sunt un om motivat şi încăpăţânat. Îmi place să fac tot ceea ce îmi aduce zâmbetul pe buze şi mă bucură mereu lucrurile mărunte. Sunt trainer, vorbitor în public şi când mă plictisesc fac pe copywriter-ul, project manager-ul şi maratonistul.
Prima dată am vorbit în faţa oamenilor în anul 2012, în cadrul unei organizaţii pentru studenţi. Mi-a plăcut mult şi de atunci am tot continuat să vorbesc, însă foarte timid, fără a mă face remarcat. Începând cu toamna anului trecut, am fost trainer pe un proiect vizibil în Craiova, «Managementul Comunităţilor», şi acest lucru m-a ajutat extraordinar de mult, oferindu-mi impulsul pentru ceea ce avea să se întâmple în continuare. Lucrurile au continuat, am ajuns să vorbesc la diferite evenimente, precum seminarii pe teme motivaţionale, ultimul eveniment fiind conferinţa TEDxYouth, ce a avut loc pe data de 6 decembrie 2014 în Craiova.
Training-ul şi vorbitul în public sunt lucrurile în care vreau să excelez, însă aşa cum ziceam, mai fac şi altele atunci când «mă plictisesc».
Sunt copywriter pentru diverse agenţii şi lucrez cu ele pentru promovarea produselor şi vânzarea acestora. De asemenea, îmi place să scriu proiecte, atât individual cât şi în cadrul ONG-ului din care fac parte. Şi, totodată, sunt maratonist, implicându-mă în activităţi caritabile şi strângând bani pentru cauze nobile prin prisma participării mele la competiţiile de anduranţă.
 
Rep:  Tu eşti fondatorul site-urilor www.fiioptimist.ro şi www.vorbitorinpublic.ro. Aş vrea să îmi spui mai multe despre acestea.
«Fii Optimist» este jurnalul în care îmi postez gândurile, trăirile, oferindu-le cititorului într-un mod cât mai pozitiv. Când l-am înfiinţat nu am avut un scop anume, voiam doar ca ideile mele să ajungă la cât mai mulţi oameni. La început, habar n-aveam cum să mă promovez, n-aveam habar cum să scriu şi au fost extraordinar de multe lipsuri. «Fii Optimist» mi-a oferit oportunitatea de a învăţa multe din propriile greşeli şi, mai apoi, la un an după ce l-am deschis, am realizat că mă ajută foarte mult şi la personal branding. La «Vorbitor în Public» este o altă poveste. Proiectul are scopul de a promova activităţile de training pe care le concep eu sau alte persoane din Craiova, proiectul având totodată scopul de a ajuta comunitatea locală în a înţelege ce reprezintă educaţia non-formală. Cu toate că are 4 luni de când a fost lansat, în mod oficial n-a avut loc nicio activitate de training marca «Vorbitor în Public», dar în momentul de faţă lucrez la punerea la punct a unui plan de activităţi pentru întreg anul 2015.
 
Rep: Ai zis mai devreme că eşti vorbitor în public şi trainer. Cum ai învăţat tu să vorbeşti în public?
Da, şi vorbitor în public şi trainer. În ciuda faptului că tinerii din generaţia mea au ales să treacă prin tot felul de cursuri pentru a învăţa să vorbească în public, eu am ales să vorbesc în public pentru a învăţa să vorbesc în public. Nu mi-a fost niciodată frică de scepticismul şi judecata oamenilor. Oamenii m-ar fi judecat oricum, aşa că am ales să fac exact ceea ce îmi place şi să vorbesc despre ceea ce îmi place. Sunt de părere că informaţia o putem găsi oriunde pe internet, însă lucrul care contează cu adevărat este practica şi efortul pe care îl depunem pentru a ajunge acolo unde ne dorim.
 
Rep:  Care sunt planurile tale de viitor?
Dacă prin viitor te referi la anul care vine, atunci, pentru anul care vine, planurile sunt simple: vreau să fiu trainer în foarte multe proiecte, fie ale mele, fie ale altora. Pe lângă toate acestea, o franciză sau ONG ce au legătură cu vorbitul în faţa oamenilor nu pare deloc irealizabilă, însă mai multe detalii voi dezvălui la momentul oportun.
 
Rep: Te declari un optimist convins. De ce?
Sunt cel mai convins optimist pe care îl cunosc. Şi am ales optimismul pentru că acesta m-a învăţat că după fiecare eşec apare un succes, că viaţa, de fapt, este alcătuită din momente, unele mai bune, altele mai rele, şi că avem nevoie de fiecare pentru a învăţa şi pentru a depăşi anumite limite şi bariere. Şi mai important decât toate acestea, optimismul m-a învăţat să nu renunţ, astfel consider că este nu doar o stare de spirit, ci un stil de viaţă.
 
Rep.: De ce faci tu voluntariat? Cum te motivezi pentru asta?
Voluntariatul ar trebui să fie o parte esenţială din viaţa oricui. Pe mine voluntariatul m-a ajutat să învăţ ce este compasiunea, m-a învăţat să observ nevoile celorlalţi şi cum pot fi acestea satisfăcute şi totodată m-a ajutat să mă dezvolt, atât personal cât şi profesional. Când vine vorba de motivaţie în voluntariat, de obicei mă implic în proiecte care-mi plac, care au legătură cu pasiunile mele, iar motivaţia pentru a face ceva ce are legătură cu pasiunile este extraordinară în cazul oricărei persoane. Oricine iubeşte să facă ceea ce îi place.
 
Rep.: Care ar fi sfatul tău pentru cei care nu aleg să fie optimişti?
Indiferent dacă alegi sau nu să fii un optimist, este important să zâmbeşti, pentru că zâmbetul te defineşte.

Politica