joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nu confunda bătrâneţea cu BPOC, boala de plămâni!

Bărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tuşeşte, mai ales dimineaţa, deseori are senzaţia bruscă de lipsă de aer, şuieră şi gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. În România sunt foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi. Mulţi oameni nu îşi dau seama cât de gravă e boala aceasta, deşi în clasamentul OMS, BPOC apare ca fiind a patra cauză de mortalitate la nivel mondial. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama bătrâneţii.


BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni, care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au această boala. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala, par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau ale înaintării în vârstă.

Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?, aflată deja la a şasea ediţie”, spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. “Şi în acest an facem testări gratuite şi îi îndemnăm pe toţi românii care fumează, tuşesc şi nu rezistă la efort să caute pe http://www.desprebpoc.ro/www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite.
Continuă Mihălţan

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica