joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul nu dă bani pentru casele sinistraţilor

Într-un document trimis de MAI către Prefectura Mehedinţi, care a solicitat alocarea unor sume din Fondul de Intervenţie, se specifică faptul că persoanele afectate aveau obligaţia să-şi asigure locuinţele şi, ca atare, acestea să se adreseze firmelor de asigurări.

Localităţile Orşova şi Eşelniţa au fost grav afectate de inundaţii,le care au avut loc în zilele de 15 şi 16 septembrie. Potrivit Prefecturii Mehedinţi, la Orşova a fost distruse 30 locuinţe, 26 anexe, un drum naţional, 11 străzi, 4 construcţii social economice şi 10 construcţii hidrotehnice. În total, pentru reabilitare, ar fi nevoie 14.545.000 lei.

La Eşelniţa, situaţia dezastrului stă în felul următor: 41 locuinţe (din care 5 distruse în totalitate), 24 anexe, 11 străzi, 14 podeţe, 10 obiective social economice, 16 construcţii hidrotehnice. Pentru refacerea acestor obiective ar fi nevoie de 14.820.000 lei.
Tot în Mehedinţi ar mai fi nevoie de reabilitări  la Dubova, Sviniţa, Hinova, Devesel, Gruia, Jiana, Burila.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin HG 805/23 septembrie 2014, Mehedinţiul a primit atunci 14.791.000 lei, din care 10.199.000 lei a fost repartizată Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar restul de 3.604.000 lei a fost dirijată pentru şase comune (Pădina, Vlădaia, Şişeşti, Malovăţ şi Grozeşti).
Nici atunci localităţile Orşova şi Eşelniţa nu au primit vreun ban, însă autorităţile locale au pus asta pe seama faptului că nu fusese timp suficient pentru efectuarea evaluărilor.
Aşa se face că Prefectura Mehedinţi şi Consiliul Judeţean Mehedinţi au solicitat Guvernului ajutor pentru alocarea unor sume de la Fondul de Intervenţie, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2014, pentru executarea lucrărilor de reconstrucţie, consolidare şi reparare a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti distruse şi afectate de inundaţiile din perioada 15-16 septembrie a.c.

Vom face o solicitare către rezervele de stat, pentru a acorda în regim de urgenţă, materiale de construcţie pentru acele locuinţe, care au fost distruse în totalitate şi pentru acele locuinţe, care au fost afectate şi au nevoie de intervenţie din acest punct de vedere.
Aladin Georgescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi pentru un post local de televiziune

Ministerul Afacerilor Interne le taie orice speranţă

Răspunsul la solicitarea administraţiei locale a venit din partea Diecţiei Generale pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi sună în felul următor:
Ţinând seama de faptul că locuinţele/anexele gospodăreşti afectate sunt proprietatea unor cetăţeni, persoane fizice, responsabilitatea pentru executarea lucrărilor privind reconstrucţia, consolidarea şi repararea acestora cade în sarcina proprietarilor. În conformitate cu prevederile nr. 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată şi publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 635 din 15 octombrie 2013, persoanele fizice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile legii, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. În această situaţie, proprietarul se adresează societăţii de asigurări la care a încheiat poliţa de asigurare.
Se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Interne

Politica