marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

3.500 de dascăli din Mehedinţi primesc câte 700 lei

Aproximativ 3500 de profesori din Mehedinţi urmează primesc în aceste zile în regim de urgenţă câte 150 de euro, bani proveniţi dintr-un proiect european derulat de Ministerul Educaţiei pentru dezvoltarea profesională a fiecărui dascăl. Proiectul s-a mai derulat în urmă cu câţiva ani, dar ministerul a renunţat la el din lipsă de fonduri. Concret dascălii vor primi în conturi câte 700 de lei, echivalentul a 150 de euro şi îi pot folosi după propriile necesităţi. Banii pot fi socotiţi ca o pomană electorală având în vedere că vin chiar înaintea turului al II-le al alegerilor prezidenţiale, iar profesorii nu trebuie să justifice prin documente fiscale cum i-au folosit.

Ministerul Educaţiei Naţionale a accesat din fonduri structurale, un proiect de finanţare. Cu ajutorul acestui proiect, fiecare cadru didactic şi personal didactic auxiliar, care ocupă cel puţin o jumătate de normă sau post în învăţământ, o să primească echivalentul a 150 de euro, mai precis 700 de lei. Începând de mâine practic, banii vor fi în conturile oamenilor sau cei care nu au carduri bancare, vor ridica această sumă în numerar.
A declarat Cristinel Degeratu – inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi

Sindicaliştii susţin că e meritul lor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oficial, banii sunt destinaţi dezvoltării personale şi profesionale a fiecărui cadru didactic şi vor fi consumaţi în funcţie de necesarul fiecăruia. Profesorii îşi pot cumpăra cărţi, materiale didactice, pot achita cursuri de perfecţionare sau pot folosi banii în orice scop doresc. Banii sunt acordaţi sub forma unei sume forfetare astfel că beneficiarii nu trebuie să justifice cu documente destinaţia lor. Chiar dacă banii  sunt percepuţi clar ca o pomană electorală, sindicaliştii spun că au cerut Ministerului Educaţiei încă de la începutul anului găsirea unor soluţii pentru acordarea de sume de bani profesorilor pentru dezvoltarea personală.

Noi încă din luna martie am discutat cu domnul ministru Remus Pricopie acest proiect. La sugestia sindicatelor a fost făcut. Avea undeva la 150 milioane de euro la nivelul Ministerul Educaţiei şi trebuiau folosiţi într-o formă corectă şi în beneficiul cadrelor didactice. Am hotărât, dumnealor au găsit modalitatea de a scrie acest proiect şi să poată să atragă aceste fonduri către perfecţionarea cadrelor didactice.
A  declarat Ion Zoican liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Mehedinţi

Politica