vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

„ŞI TU POŢI CONTROLA DIABETUL”. Este sloganul sub care se derulează, în acest an, în judeţul Dolj, campaniile organizate de „Ziua Mondială a Diabetului”.

„Ziua Mondială a Diabetului” este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie.
Pentru anul 2014, activităţile de celebrare, pe plan mondial, se vor desfăşura sub sloganul „Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul”

În judeţul Dolj,  Diabetul zaharat    cu un număr de 36965 cazuri aflate în evidenţă ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare. Promotorii campaniei la nivel naţional sunt: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj. La nivel local, partenerii în realizarea campaniei sunt: autorităţile publice locale, care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie,  Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie-filiala Craiova,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti  Craiova,  Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.  Scopul campaniei este de conştientizare a populaţiei, cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.
DSP Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obiectivele campaniei derulate de DSP Dolj sunt : informarea populaţiei asupra efectului benefic al alimentaţiei sănătoase, conştientizarea populaţiei cu privire la rolul, pe care fiecare îl are în gestionarea propriei sănătăţi, conturarea importanţei micului dejun în contextul unui comportament alimentar sănătos.
Pe de altă parte, DSP Dolj anunţă că în data de 18 noiembrie va fi marcată «Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice».

La nivel global, se semnalează dezvoltarea de noi mecanisme ale rezistenţei la medicamentele antimicrobiene (RAM) între care antibioticele ocupă locul principal. Se ştie că pacienţii afectaţi de RAM sunt expuşi unui risc crescut de agravare şi deces, în condiţiile unui consum crescut de resurse medicale. Rezistenţa la antibiotice (RA) priveşte astăzi unele infecţii comune (afectând, de exemplu, tractul urinar, plămânul şi sângele) în toate regiunile lumii. Un procent mare de infecţii intraspitaliceşti sunt cauzate de bacterii extrem de rezistente, precum Staphylococcus aureus meticilino-resistent (MRSA) sau bacteriile Gram-negative multirezistente. Rezistenţa la antibiotice este cauzată de uzul impropiu şi/sau abuzul de antibiotice şi dezactivează unul dintre cele mai importante câştiguri ale medicinii moderne. În acest context, tema ZEIA 2014 se referă la necesitatea eforturilor susţinute şi concertate ţintind administarea corectă pentru a diminua tendinţa crescătoare a rezistenţei la antibiotice. Desfăşurată sub  Sloganul Antibioticele: consum prudent azi = vieţi salvate mâine!Obiectivul global ZEIA 2014 este susţinerea activităţilor naţionale ţintind administrarea prudentă a anitibioticelor, pentru a le menţine eficienţa şi a încetini răspândirea bacteriilor rezistente. România se găseşte pe euro-poziţii defavorabile în privinţa Stafilococului aureus rezistent la o penicilină atât de puternică precum meticilina (MRSA) şi a bacteriei Escherichia coli resistente la cefalosporine de ultimă generaţie (III), dar pe o poziţie relativ favorabilă în privinţa consumului total de antibacteriene (nedefalcat între ambulator şi intraspitalicesc). Ierarhia este dominată de peniciline, urmate de alte beta-lactamine şi de chinolone & macrolide. Conform unui Eurobarometru recent, România înregistrează, faţă de media UE 27, o frecvenţă mai mare a administrării de antibiotice, o proporţie mai mare a direcţionării greşite către gripă şi răceală, nivele mai mici de cunoştinţe privind antibioticele sau de informare primită în privinţa medicaţiei cu antibiotice improprii. Deşi informarea venită dinspre campaniile de conştientizare în privinţa anitibioticelor pare a fi în regres în 2013 faţă de 2009, rezultatele poartă o sugestie de progres în privinţa atitudinii corectate a publicului faţă de antibiotice (A). Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează ZEIA 2014 împreună cu:  autorităţile publice locale,  care au în subordine  spitalele, cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie,  Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie-filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti  din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti  Cva, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia  Europrotector.
DSP Dolj

Politica