joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Caravana ARIA şi în Craiova

Caravana ARIA a poposit la Craiova. Caravana ARIA este un proiect coordonat de către Asociaţia Română pentru Inteligenţă Artificială (ARIA), alături de partenerii săi academici: Universitatea din Craiova, Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea “Politehnică” din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea “Ovidius” din Constanţa, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Profesori, cercetători, specialişti în IA se reunesc în cadrul caravanei, pentru a face un schimb de date, informaţii, cunoştinţe, experienţe, să se facă o conexiune între grupurile de cercetători din domeniul inteligenţei artificiale.

Am primit o iniţiativă, susţinută de Discovery Channel, prin care încercăm să regrupăm comunitatea ştiinţifică locală în IA din România, vrem să aflăm cine ce face, plecăm de la premisa că în fiecare oraş există un ecosistem local, universităţi şi companii, care se cunosc şi colaborează şi vrem să asigurăm vizibilitate la nivel naţional pentru fiecare astfel de ecosistem naţional, să creăm o imagine coerentă a ceea ce înseamnă inteligenţa artificială în România la nivel naţional, să stabilim nişte puncte de contact. În ultimii ani, în inteligenţa artificială, apar tot mai mulţi actori din mediul privat, se caută studenţi cu competenţe în inteligenţa artificială, învăţarea automată a tehnologiei web semantice, sunt o parte dintre subdomeniile inteligenţei artificiale. Majoritatea produselor din ziua de azi utilizează inteligenţa artificială. De exemplu, la un eveniment organizat de noi am avut un speaker de la Google şi a vorbit despre future inbox din Gmail, e un future, care selectează automat pe baza unor modele de învăţare statistică şi sunt cele mai importante mailuri, este un exemplu de aplicaţie concretă în inteligenţa artificială,
Ne spune Andrei Ciortea, reprezentant ARIA, doctorand la Universitatea din Bucureşti şi la Ecole nationale supérieure des mines de Saint Etienne, Franţa

În cadrul caravanei au fost susţinute şi prezentări pe domeniul inteligenţei artificiale făcute de cercetători veniţi de la universităţi din ţară, Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea din Timişoara şi Universitatea Politehnică din Bucureşti. Alexandru Becheru, doctorand la Universitatea din Craiova şi delegatul local pentru organizarea caravanei spune că era nevoie de o astfel de manifestare, care să unească oameni cu aceleaşi preocupări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Activitatea IA constă în strângerea de informaţii referitoare la inteligenţa artificială din Universitatea din Craiova. Vor avea loc prezentări din partea cercetătorilor din Craiova, îşi vor prezenta munca şi vor încerca să interacţioneze cu invitaţii din celelalte universităţi, astfel poate se reuşeşte o colaborare pe fonduri europene, în aşa fel încât să beneficiem şi noi şi ei şi studenţii şi Universitatea. Eu ar trebui să cunosc fiecare grup de cercetare, ce subdomenii de inteligenţă artificială lucrează, care sunt persoanele de contact din afară, încercăm să strângem aceste grupuri, să se cunoască între ele, să fie centralizate. Am observat că sunt două-trei grupuri în România, care lucrează pe lucruri asemănătoare, dar nu se cunosc, mai degrabă se cunosc prin interpuşi din străinătate, cineva îmi spunea că a aflat de un grup de cercetare din România ducându-se în Franţa, am pornit această acţiune, pentru a strânge la un loc toate datele despre inteligenţa artificială. Avem şi proiecte de viitor şi sperăm să avem în fiecare an o caravană în care să ne prezentăm rezultatele şi să animăm cât mai mult comunitatea ştiinţifică.
Alexandru Becheru

Cristiana Teodorescu, prorector Universitatea din Craiova a salutat iniţiativa organizării unui astfel de eveniment la Craiova, precizând că speră ca pe viitor să se extindă aceste colaborări.

Este foarte importantă prezenţa Caravanei ARIA la Universitatea din Craiova, este o premieră, un prim pas şi sper ca dumneavoastră să veniţi de mai multe ori pe an. Este foarte bine că Universitatea din Craiova începe să existe pe harta inteligenţei artificiale din România şi am dori ca această prezenţă să fie din ce în ce mai activă şi Universitatea din Craiova să devină un centru extrem de puternic din perspectiva cercetărilor în domeniul inteligenţei artificiale. Sunt persoane, care lucrează în acelaşi domeniu, aşa s-a întâmplat cu celebrul colegiu invizibil din anii 50 şi oamenii aceştia nu ştiau unii de alţii, şi eu încep să văd cine se ocupă de acest domeniu în Universitate. Vrem să strângem rândurile, să formăm echipe şi să începem să lucrăm, cu siguranţă când mai veniţi la Craiova sper să avem o tolbă plină de surprize pentru dumneavoastră.
A declarat prof.univ. dr. Cristiana Teodorescu. prorector Universitatea din Craiova

Caravana ARIA îşi propune vizitarea unui număr cât mai mare de centre de cercetare, universitare şi private din ţară.
Caravana va ajunge în total în nouă oraşe unde se vor organiza întâlniri cu toţi cei pasionaţi de inteligenţă artificială şi crearea de canale de comunicare între actorii principali în IA din România; promovarea ARIA, a misiunii şi obiectivelor acesteia, regruparea comunităţii ştiinţifice în IA şi implicarea activă în caravană a principalelor centre de cercetare în IA din România.

Politica