vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expoziţie de păsări în week-end

În cadrul expoziţiei au fost prezente atât rase de porumbei româneşti, cât şi rase străine. Un columbofil, arbitru naţional de porumbei, ne-a vorbit puţin despre câteva rase de porumbei.

Principalele rase româneşti sunt şi cele mai frumoase, mă refer la rasele de ornament. Castaniilor de Craiova şi Negrilor Trenaţi de Bucureşti li s-a dat denumirea de cel mai mare crescător pe care l-a avut România, de Ştefan Peterfi, el i-a numit pe castanii „Perla columbofilii române”. Sunt foarte multe rase româneşti, frumoase, fiecare cu gingăşia ei, dar castaniul rămâne castaniu. După ei, la foarte puţini paşi, îi urmează porumbeii negri trenaţi. Ca formă sunt aproape identici cu porumbeii castanii, numai că diferă în special culoarea. Alţi porumbei foarte frumoşi sunt vişinii cu coadă albă. Ca şi rase străine avem aici Guleratul Maria Stuart. Ei fac parte din porumbeii cu penaj de structură. Tot din grupa porumbeilor cu penaj de structură fac parte şi porumbeii voltaţi. Porumbeii satineţi, blondineţi, toţi sunt frumoşi, dar comparativ cu ai noştri, tot ai noştri rămân pe locul unu, castaniul şi negrul. Îi pot compara cu a-ţi aprecia copilul, copilul meu e cel mai frumos, cel mai inteligent.
Costel Burchel, arbitru naţional de porumbei

Nu numai porumbei au fost prezenţi la expoziţie, ci şi mai multe rase de găini. Despre acestea ne vorbeşte Ion Dumitrescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Fauna Băniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem rase grele, care sunt Brahma, indiferent că sunt Brahma Herminat inchis, Brahma Herminat deschis, sunt mai multe varietăţi de culoare de Brahmă şi Cochin China, care, tot la fel, au mai multe varietăţi de culoare. La noi în oraş, o rasă foarte bine cotată şi crescută de foarte mulţi crescători şi apreciată, este rasa Cochin China galben, care face parte din rasa grea. Avem două rase de găini în rasa grea: rasa Brahma Herminat deschis şi rasa Cochin China. Şi una şi alta vin din China. Mai avem expuse Cochin China albe, dar sunt mai rare păsările şi sunt puţini crescători care se ocupă de creşterea lor şi Cochin China barat, avem două exemplare, un cocoş şi o găină expuse. Preţurile variază în funcţie de exponat, de la câteva sute de lei la 150-200 de euro. Depinde şi de valoarea păsării. Valoarea păsării se stabileşte cu ajutorul arbitrilor specializaţi, recunoscuţi pe plan naţional, care au arbitrat păsările vineri. Calificativele se pun în funcţie de formă, culoare, penaj, întreţinere, sunt mai multe criterii. Toate păsările pleacă de la 100 de puncte şi în funcţie de defecte se scade. Calificativele sunt 97 de puncte – Excepţional, 96 de puncte – Remarcabil, Foarte Bun între 95 şi 93 de puncte, Bun între 92 şi 91 de puncte, Corespunzător – 90 de puncte şi sub 90 de puncte Necorespunzător. În opinia mea dar şi în opinia marilor specialişti, rasa Brahma Herminat deschis este cel mai frumos exemplar, se numeşte şi „Regele găinilor.
Ion Dumitrescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Fauna Băniei

Expoziţia de păsări se organizează anual, în lunile noiembrie – decembrie, eveniment la care crescătorii de păsări vin să prezinte oamenilor exponate dintre cele mai frumoase.
Anul acesta craiovenii nu s-au înghesuit la această expoziţie, fiind cea mai slabă ediţie de până acum, aşa cum ne spune şi vicepreşedintele Asociaţiei Fauna Băniei.

Este una dintre cele mai slabe ediţii pe care am organizat-o. Nu am avut niciodată sub 700-800 de vizitatori. Anul trecut am făcut o expoziţie mult mai redusă într-o sală mai mică şi am avut peste 700 de vizitatori, iar acum cred că avem în jur de 250-300 de vizitatori. Interesul este din ce în ce mai scăzut pentru aceste păsări, şi pentru porumbei şi pentru găini, probabil lipsa de bani. Omul îşi reduce de la toate, dar de la mâncare nu poate nimeni să îşi reducă.
A adăugat Ion Dumitrescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Fauna Băniei

Politica