vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Asistaţii social vor fi angajaţi în comunele în care locuiesc

Locuri de muncă pentru localnicii din cinci comune doljene, este obiectivul proiectului „Întreprinderile sociale – oportunităţi de dezvoltare rurală”. Se vor înfiinţa cinci întreprinderi sociale în comunele Breasta, Bucovăţ, Vela, Predeşti şi Sopot ,din judeţul Dolj. Aceste întreprinderi sociale sunt create cu scopul de a oferi locuri de muncă persoanelor, care au şanse slabe să aibă un serviciu, trăiesc din venitul minim garantat, locuiesc în comunităţi izolate, persoane care nu au suficiente studii. 24 persoane vor avea de lucru chiar în comuna în care locuiesc şi vor contribui, totodată, la dezvoltarea comunităţii lor. Începând cu 15 decembrie, noile întreprinderi vor fi deschise, se vor crea firme de construcţii, confecţii metalice, ateliere meşteşugăreşti, o firmă de consultanţă pentru afaceri şi management.
În plus, în comuna Sopot, pentru cei care nu au posibilitatea să se deplaseze la oraş, se va deschide un magazin cu produse alimentare şi nealimentare de unde locuitorii vor putea să se aprovizioneze la preţuri reduse.

Rolul întreprinderilor sociale este de a crea pentru comunitate, locuri de muncă, produse la preţuri competitive, dat fiind faptul că ţinta întreprinderilor sociale nu este obţinerea de profit, ci dezvoltarea comunităţii prin crearea de locuri, fabricarea de produse competitive care să cucerească piaţa prin preţuri şi calitate. Grupul nostru de Acţiune Locală Lunca Jiului – Câmpia Desnăţuiului este un grup format din şapte comune, Breasta, Bucovăţ, Vela, Terpeziţa, Vârvoru de Jos, Sălcuţa, Pleşoi a gândit acest proiect tocmai în ideea de a crea pentru comunităţile din care provin locuri de muncă şi de a face o viaţă mai uşoară pentru oamenii din comună. Cele cinci întreprinderi sociale au următoarele destinaţii, pentru Gal, care şi-a făcut o întreprindere proprie este o activitate de consultanţă la Breasta, pentru toţi membrii Galului şi nu numai, o activitate de consultanţă la preţuri mici, consultanţă adresată oamenilor din cele şapte comune, fiindcă pe piaţă consultanţii pretind sume relativ mari, iar cei de la mediul rural au o oarecare reţinere în a merge către ei. Este o consultanţă în domeniul fondurilor europene, pe liniile de finanţare care se deschid încercăm să-i ajutăm pe oameni să-şi facă proiecte pentru ceea ce doresc să realizeze mai târziu. Mai este Bucovăţul, care şi-a făcut o întreprindere pe activitate de construcţii civile, case, reparaţii, în general la imobile, am creat şase locuri de muncă, aici. Apoi, la Vela tot construcţii civile, dar se vor face pavele pentru dalarea drumurilor, bolţari, garduri, făcute chiar de oamenii din comună. La Sopot, unde domnul primar a manifestat un interes deosebit pentru întreprinderile sociale şi crearea de locuri de muncă pentru oamenii din zonă, va face tâmplărie, în principal stupi, a identificat pe piaţă o mare nevoie de stupi, îi poate face la preţuri bune. La Sopot domnul primar va deschide şi un magazin tip economat pentru un sat foarte retras, unde marea majoritate sunt bătrâni şi nu au acces să-şi cumpere cele necesare traiului. Întreprinderea socială de la Predeşti are o activitate de confecţii metalice, este cuplată cu Sopot, fac parte din acelaşi Gal şi s-au gândit să dezvolte o afacere împreună, vor face partea de confecţii metalice, urmând ca Sopot să facă parte de lemn, pentru mobilier de grădină, mobilier stradal, diverse lucruri necesare comunităţii.
A declarat Maria Russu, manager Grupul de Acţiune Locală Lunca Jiului-Câmpia Desnăţuiului

Proiectul este finanţat din fonduri europene cu 2.127.100 lei şi este implementat de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Lunca Jiului – Câmpia Desnăţuiului, împreună cu partenerii UAT, Vela, Predeşti, Sopot şi Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia (CRONO) în perioada 15.10.2014-14.10.2015.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Creăm 24 locuri de muncă, nu vrem să ne oprim aici, ne dorim să dezvoltăm aceste întreprinderi sociale, astfel încât în fiecare an să mai adăugăm ceva ca locuri de muncă sau ca activitate, pentru că atunci când eşti prezent în comunitate, oamenii au idei şi este bine să le fructificăm, dacă suntem aproape vom putea face lucrurile aşa cum trebuie. Angajaţii sunt cei înregistraţi la legea 416, pe ajutoare sociale, sunt şomeri încadraţi, tineri, care au părăsit timpuriu şcoala, femei, avem şi o persoană cu dizabilităţi care este pe consultanţă. Au vârste de la 18 ani până la 50 ani, oamenii chiar îşi doresc să muncească, dar nu au posibilitatea să o facă în zonă. Toată lumea va avea contract de muncă pe perioadă nedeterminată, ne dorim să dezvoltăm întreprinderile sociale şi să continuăm şi după ce se termină proiectul, ne dorim să fim un model şi să generăm cât mai multe locuri de muncă.
A precizat Maria Russu, manager Grupul de Acţiune Locală Lunca Jiului-Câmpia Desnăţuiului

Oamenii vor munci chiar în satele lor, vor fi remuneraţi şi totodată vor contribui la dezvoltarea comunei prin reabilitarea drumurilor, servicii de curăţenie stradală, lucrări de instalaţii electrice, sanitare, fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, fabricarea de dale şi borduri pentru pavaj stradal şi pentru dalare şanţuri pluviale.

La Vela se crează o întreprindere pe bază de confecţionare de dale şi bolţari necesară acestei comune, deoarece comuna are satele care sunt dispuse pe terenuri în pantă, avem probleme cu şanţurile, nu sunt dalate, iar eroziunea este la ea acasă. Era de aşteptat acest lucru fiindcă de multe ori eram nevoiţi să apelăm la întreprinderi din Craiova sau alte comune şi faptul că se creează la noi în comună şi se angajează şi personal este un lucru foarte bun. Am căutat ca oamenii care se angajează să fie cu probleme financiare, defavorizaţi social şi sperăm ca pe viitor să lărgim aceste întreprinderi sociale şi cu alte activităţi.
Mitrică Dumitru, consilier primăria Vela

Persoanele care vor lucra în cadrul întreprinderilor sociale vor beneficia şi de consiliere şi formare profesională.

Politica