sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Start la campania de vaccinare împotriva rabiei

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt dau startul campaniei de vaccinare împotriva rabiei, cunoscută în popor ca turbarea.
Campania iniţiată de DSVSA Olt se întinde din luna noiembrie a anului acesta până în februarie 2015. Aceştia au luat măsuri deoarece anul acesta au fost semnalate la nivelul judeţului două focare de rabie la Stoicăneşti şi la Balş. Boala s-a răspândit de la două vulpi bolnave care au transmis boala la caprine.
În perioada amintită vor fi vaccinaţi câinii şi pisicile din gospodăriile populaţiei, câinii comunitari nu beneficiază de acest vaccin.
Gazetanouă scrie că au fost comandate 140.000 doze de vaccin.

Vaccinul este gratuit şi este obligatoriu la toate animalele cu vârsta peste trei luni.
Conform Gazetanouă, medicul Păpuşă Poteleanu din cadrul DSVSA Olt spune că manopera de vaccinare pentru câini este gratuită, dar proprietarul trebuie să suporte valoarea mijlocului de identificare. Anul trecut, la nivelul judeţului Olt, au fost vaccinaţi 180.000 de câini şi 2.500 de pisici.

Vaccinul este gratuit pentru câini şi pisici, fiind suportat din bugetul ANSVSA. Manopera de vaccinare este gratuită, dar proprietarul trebuie să suporte valoarea mijlocului de identificare, precum şi manopera de aplicare a dispozitivului, până acum s-a aplicat un microcip, dar să vedem ce decizii se vor lua. Toate datele vor fi introduse electronic în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS). Pentru pisici trebuie plătită şi manopera de vaccinare, care costă 7,41 lei. Vaccinul este efectuat de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localităţii.
A spus Poteleanu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pericol şi pentru oameni

Această boală este produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni, este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale prin muşcătură. Cazurile de rabie s-au depistat şi la vulpi şi la animalele domestice.
Medicii au îndemnat oamenii care au intrat în contact cu animalele bolnave să efectueze un control la secţia de boli infecţioase.

Am avut vulpi bolnave, dar am descoperit rabie şi la animalele domestice, la caprine, dar credem că a avut origine tot sălbatică, pentru că animalele respective ieşeau la păşune şi este posibil să fi fost muşcate. Animalele cu semne de rabie sunt ucise, iar restul animalelor din gospodăria respectivă sunt puse sub observaţie. Am decis să trimitem la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina toate persoanele care au intrat în contact cu animalele.
A adăugat Poteleanu

Politica