miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Runda a II-a. Intră în ring Ponta şi Iohannis

Românii au ales, ieri, dintre 14 candidaţi, cine merită să le fie preşedinte. Va exista un tur 2, întrucât potrivit unor surse, neoficiale, niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să devină preşedinte din primul tur. Pe 16 noiembrie se vor prezenta din nou în faţa românilor, pentru a le cere votul, Klaus Iohannis şi Victor Ponta.
Primii care au ales au fost românii din Noua Zeelandă, unde preşedinte a ieşit Klaus Iohannis, şi cei din Australia, care au preferat-o pe Monica Macovei. Ultimele voturi  vin din America şi Canada. Peste 40.000 de români din afara graniţelor ţării votaseră ieri până la prânz.

În România, până la ora 16, votaseră 35% dintre români.

VOT ÎN OLTENIA

Policlinica Buna Vestire Craiova

DOLJ

35,78% dintre doljeni s-au prezentat la urne până la ora 16. Incidente s-au semnalat pe tot parcursul zilei.
Reprezentanţii ACL au început încă de sâmbătă seara să reclame posibile fraude la vot şi încălcări ale legislaţiei.
Aceştia reclamau că într-o secţie de votare din Radovan, preşedinta secţiei de votare a plecat spunând că dacă vor exista cereri pentru urna mobilă le va primi acasă. Asta deşi era obligată să rămână în secţie până la ora 20. În satul Gogoşiţa, spunea ACL, un membru PSD făcea scandal în secţia de votare. În acest caz a fost anunţată poliţia.

La Ghidici, sunt 103 cereri de urnă mobilă. Reprezentanţii ACL au solicitat intervenţia Poliţiei, care a descoperit ca aproape toate cererile erau completate în alb, fără semnăturile solicitanţilor. În urma intervenţiei Poliţiei, au fost retrase aceste cereri de urnă mobilă. Tot în Ghidici, se pare că au fost descoperite semnături falsificate ale unor cetăţeni care susţin că nu au depus astfel de cereri.
Mai anunţa ACL Dolj, sâmbătă seara

Duminică dimineaţa, reprezentanţii ACL anunţau că au depistat primele maşini folosite în „turismul electoral”. Astfel, suspecte erau un microbuz la Sălcuţa şi un Cielo roşu la Craiova. Ambele cazuri au fost anunţate la poliţie.
Viceprimarul din Izvoare, Virgil Cioponea, s-a ales cu plângere penală pentru că s-a acreditat ca observator în secţia de votare din partea unui ONG independent deşi este membru PSD. Acesta este acuzat de fals în declaraţii şi uz de fals. ACL a mai precizat că în aceeaşi secţie se afla ca observator „independent” şi fostul director de la Direcţia Silvică Dolj, Eugen Geoancă, şi pe numele acestuia urma să fie depusă plângere penală.
ACL a arătat că existau şi suspiciuni de mită electorală la Orodel.

Echipele noastre din teren au suspiciuni cu privire la posibile infracţiuni de mită electorală şi turism electoral. După documentare, vom anunţa instituţiile abilitate ale statului pentru a interveni în acest caz, conform legii.
ACL Dolj

Pe de altă parte, fostul director de la Termo, actual director al Transelectrica a fost surprins în Daneţi, în faţa secţiei de votare, cu maşina de serviciu.

PSD Dolj a ripostat printr-un comunicat de presă:
ACL Dolj nu se lasă nici în ziua votului şi aruncă în stânga şi dreapta cu lături, încercând în acest fel să acopere neputinţa pe care aceştia o au. Prevăzând că vor avea un scor dezastruos în judeţul Dolj, au început deja să îşi pregătească scuzele în faţa stăpânilor de la centru. PSD Dolj, ca de fiecare dată, în ziua votului, nu promovează nici mita electorală, nici traseismul, şi nici violenţa, aşa cum au făcut-o de atâtea ori adversarii politici.

Ulterior, preşedintele PDL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, copreşedinte ACL Dolj,  a semnalat faptul că Doljul se află pe primul loc la votul pe liste suplimentare. ACL Dolj a solicitat BEJ să verifice persoanele înscrise ca votanţi pe listele suplimentare.

În Dolj votaseră 115.190 de persoane pe listele permanente şi 13.944 de persoane pe listele suplimentare. Deci peste 12% erau votanţi pe listele suplimentare. Am solicitat BEJ Dolj să oblige preşedinţii secţiilor de votare la transmiterea numelui şi a datelor de identificare a persoanelor care votează în alte localităţi decât localitatea de domiciliu la secţia la care acestea sunt înregistrate pe listele electorale permanente pentru a evita votul multiplu al acestor persoane. Acest autocolant cu ‘Votat’ aplicat pe cărţile de identitate este o mizerie. Se poate dezlipi fără nicio problemă şi nu lasă niciun fel de urmă. Am solicitat BEJ comunicarea numelui şi a datelor de identificare, întrucât se constată la nivelul judeţului un număr foarte mare de votanţi care votează în alte localităţi decât localitatea de domiciliu şi există suspiciunea legitimă că o importantă parte dintre aceste persoane care votează în altă localitate decât localitatea de domiciliu urmăresc să voteze atât în localitatea de domiciliu, cât şi în altă localitate.
A a declarat Marian Jean Marinescu

ACL Dolj a reclamat şi faptul că în Filiaşi, la secţia de votare 213, unui condamnat i s-a oferit un buletin de vot şi a fost trecut pe lista suplimentară, iar la Vârtop o persoană a fost surprinsă cu două buletine de vot.
Pesediştii au acuzat şi ei ACL de nereguli.

Neavând un mesaj pentru alegători, ACL Dolj a ales să împartă, după încheierea campaniei electorale, materiale calomnioase la adresa candidatului PSD la preşedinţie. Nu este pentru prima dată, PDL având o experienţă mare în propagarea unor astfel de metode la fiecare ciclu electoral. În încercarea de a induce în eroare electoratul, respectivii fluturaşi poartă însemnele electorale ale Alianţei PSD-UNPR-PC, fotografia unor membri marcanţi ai Alianţei şi conţin mesaje false, denigratoare, care ar emana în fals, din partea Alianţei PSD-UNPR-PC şi a candidatului Alianţei. Da data aceasta, faptele celor de la ACL Dolj sunt nelegale, deoarece continuarea campaniei electorale după încheierea acesteia este interzisă expres prin lege, iar faptele descrise iniţiate şi coordonate de către ACL constituie contravenţii potrivit art. 55, alin. 1, lit. t din Legea 370/2004: “continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”.  De asemenea, atât timp cât materialele respective nu emană de la Alianţa PSD-UNPR-PC şi alte persoane şi-au asumat în fals identitatea, apreciem că sunt întrunite şi elemente constitutive ale infracţiunilor de fals privind identitatea. Solicităm organelor competente să cerceteze faptele sesizate şi să aplice legea.
PSD Dolj

Şi tot PSD a sesizat că în comuna Daneţi, într-o secţie de votare doi alegători făceau schimb de buletine de vot, dintr-o cabină în alta.
     
OLT

Votanţii din Olt au fost printre fruntaşii ţării în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Încă de la primele ore s-a înregistrat o prezenţă masivă la urne în acest judeţ. La ora 16, Oltul era pe locul 2 pe ţară în ceea ce priveşte participarea la vot cu 39,41%.
În două comune a fost nevoie de suplimentarea buletinelor de vot, după ce cele distribuite iniţial au fost epuizate. Este vorba de o secţie din comuna Tătuleşti şi una din comuna Bărăşti.

La secţia 328 din Tătuleşti au mai rămas puţine buletine de vot dintre cele primite iniţial şi a fost solicitat un număr suplimentar de buletine. Am discutat cu preşedinţii secţiilor de votare din localităţile apropiate şi situaţia va fi rezolvată, pentru că vor fi suplimentate buletinele cu unele de la secţii din apropiere. Şi la secţia numărul 129 din comuna Bărăşti au fost solicitate buletine de vot şi autocolante în plus pentru că exista riscul să le epuizeze. La Bărăşti au solicitat 40 de buletine şi 20 de autocolante. Şi la această secţie se vor suplimenta buletinele cu unele de la secţii din alte localităţi.
A declarat, ieri, judecătorul Ion Beşliu, din cadrul BEJ Olt

MEHEDINŢI

În judeţul Mehedinţi prezenţa la vot, la ora 16, a fost de 37,61%. Aici tensiunea electorală a dus la agresiuni fizice. Preşedinta femeilor social-democrate din Orşova a ajuns la camera de urgenţe a Spitalului Municipal după ce a fost bătută de către secretara Partidului Naţional Liberal Orşova.
Preşedinta PSD femei, Mirela Iovanovici, a povestit că intenţiona să aducă de mâncare membrilor unei secţii de vot, când a fost fotografiată de către Camelia Ianculovici, secretarul PNL Orşova. Cea din urmă i-ar fi reproşat Mirelei Iovanovici că vrea să aducă oamenii la urne.

Vroiam să aduc nişte mâncare şi suc la o secţie de vot, membrilor, când doamna Ianculovici a început să mă fotografieze. Am întrebat-o civilizat de ce îmi face poze şi i-am cerut să le şteargă. Ea a început să mă ameninţe că eu intenţionez să aduc oameni la urne. De aici a pornit totul. A sărit la bătaie şi m-a lovit cu pumnii şi picioarele.
Mirela Iovanovici

Aceasta a ajuns la Spitalul Municipal din Orşova unde a primit îngrijiri. Cadrele medicale de aici au declarat că pacienta a avut şi o tensiune foarte mare, cu mult peste cea normală. Incidentul electoral a ajuns şi în atenţia organelor legii şi asta deoarece Mirela Iovanovici a depus o plângere împotriva Cameliei Ianculovici, iar poliţiştii au demarat cercetările în acest sens.
Pe de altă parte, preşedintele BEJ Mehedinţi, Aristică Orfescu, a declarat duminică pentru AGERPRES că organizaţia judeţeană a Partidului Naţional Liberal (PNL) a reclamat faptul că în 100 de secţii de votare din judeţ, în urma unor schimbări, nu li s-ar fi permis accesul reprezentanţilor partidelor politice desemnaţi iniţial.

La rândul său, preşedintele PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, a precizat pentru AGERPRES că “deciziile preşedinţilor secţiilor de votare sunt suspecte, ele survenind după ce, printr-o hotărâre a BEJ, au fost operate aproximativ 100 de schimbări a componenţei acestora”.
Liderul liberalilor mehedinţeni susţine că a mai reclamat la BEJ Mehedinţi şi “abuzul preşedinţilor secţiilor de votare din comunele Greci, Jiana şi Rogova referitor la aprobarea unor cereri pentru urna mobilă, deşi legea permitea înregistrarea lor doar până sâmbătă, la orele 20,00”, scrie AGERPRES.

Preşedintele interimar al organizaţiei Mehedinţi a PSD şi al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, a declarat duminică pentru AGERPRES că social-democraţii mehedinţeni au sesizat IPJ în legătură cu încălcarea legii de către primarul liberal al comunei Devesel, care ar fi permis transportarea alegătorilor la vot cu maşina instituţiei.
Potrivit sursei citate, “primarul liberal Fabian Drocan riscă dosar penal pentru decizia luată de a sprijini un anumit candidat la alegerile prezidenţiale”.

Reprezentanţii noştri în biroul secţiei de votare Devesel au reclamat abuzul primarului, drept pentru care, la rândul nostru, am solicitat intervenţia poliţiştilor.
A precizat Georgescu, pentru AGERPRES

VÂLCEA

În Vâlcea prezenţa la vot a fost,  la ora 16, de 38,39%.
Aurel Antonie, din localitatea vâlceană Horezu, în vârstă de 100 de ani, veteran de război care a ajuns până la Odessa cu armata română, a fost printre primii vâlceni care şi-au exercitat dreptul de vot duminică dimineaţa. Bătrânul a votat la secţia Romanii de Sus, “pentru viitorul strănepoţilor săi”, după cum spune el.

Întotdeauna am vrut să fiu prezent la acest moment atât de important pentru naţiunea română. Mă bucur mult că am apucat acest moment electoral şi cred că tinerii ar trebui să folosească aceste date importante pentru ţară, pentru că azi aşa se scrie istorie. Eu am votat pentru viitorul strănepoţilor mei şi pentru această ţară, am votat pentru că va fi bine.
A declarat după vot Aurel Antonie

Acesta a împlinit săptămâna trecută 100 de ani şi fost sărbătorit atât de autorităţi cât şi de conducerea garnizoanei Vâlcea, fiind printre soldaţii români care au ajuns la Odessa în Al Doilea Război Mondial, notează AGERPRES.
Incidente electorale au fost şi în acest judeţ. Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a cerut IPJ să lămurească situaţia a 5 camionete cu număr de Austria care împărţeau alimente, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în localităţile din sudul judeţului.

Vrem să ştim sigur dacă era vorba despre mită electorală, aici poliţia va trebui clar să lămurească situaţia ce căutau aceste camionete cu număr de Austria şi care împreună cu autorităţile locale şi cu un cunoscut parlamentar împărţeau alimente în comunele din judeţ azi-noapte. La fel vrem să ştim şi care este situaţia de la Ocnele Mari unde oamenii au mers la cârciumă şi au băut pe baza unor tichete ale primăriei, pe care scria votaţi o anumită alianţă politică.
A declarat, duminică, pentru AGERPRES, Ion Cîlea

Un număr de 5 camioane înmatriculate în Austria au fost oprite de poliţişti în timp ce distribuiau mai multe produse alimentare cetăţenilor din comunele Stăneşti, Creţeni, Suteşti.

În cauză s-a deschis un dosar penal pentru corupere de alegători, însă este mult prea devreme pentru a trage concluzii.
A precizat şeful IPJ Vâlcea, comisar Nicolae Sărdărescu

GORJ

35,63% dintre gorjenii cu drept de vot s-au prezentat la vot până la ora 16. Incidente s-au înregistrat în acest judeţ încă de sâmbătă seara.
Preşedintele secţiei de votare 166 din Bumbeşti Piţic s-a ales cu dosar penal după ce sâmbătă seara a pierdut ştampila de control. Aceasta a fost înlocuită, astfel că votul s-a desfăşurat normal.

S-a întrunit Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Gorj, a fost emisă decizie prin care s-a constatat dispariţia ştampilei de control de la secţia 166 din Bumbeşti Piţic şi s-a solicitat Prefecturii Gorj eliberarea altei ştampile de control cu particularităţi distincte. Sâmbătă seară, la orele 22.00, Prefectura Gorj a predat BEJ Gorj, pe bază de proces verbal, ştampila solicitată, iar ulterior doi membri ai BEJ s-au deplasat la secţia de votare respectivă şi au predat ştampila de control, în jurul orelor 22.45, preşedintelui secţiei de votare.
A declarat, pentru AGERPRES, preşedintele BEJ Gorj, Gheorghe Constantinescu

Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei Creştin Liberale (ACL) Gorj au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean cu privire la continuarea campaniei electorale către staff-ul de campanie al candidatului PSD, Victor Ponta, a declarat duminică Denisa Şuţă de la biroul de presă al ACL Gorj.
Potrivit acesteia, persoane din staff-ul de campanie al lui Victor Ponta au contactat cetăţenii recomandându-le să meargă la vot.

În data de 02.11.2014, de la numărul de telefon 0761 542 447 au fost sunaţi mai mulţi alegători cărora li s-a spus că sunt sunaţi de către persoane din staff-ul de campanie al lui Victor Ponta şi au fost îndemnaţi să meargă la vot. Ca urmare, ACL Gorj a depus plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj.
A precizat Denisa Şuţă

Surse din IPJ Gorj au confirmat pentru AGERPRES că se fac cercetări în cazul respectivei sesizări.

Politica