marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Patru localităţi din Dolj, modernizate la standarde europene

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat joi o vizită la proiectele Regio implementate în judeţul Dolj. Printre investiţiile realizate, se numără cele din Băileşti, Bistreţ, Malu Mare şi Bucovăţ. Şeful Departamentului Politici Regionale şi Comunicare din cadrul ADR SV Oltenia, Marilena Alecu, a făcut o analiză a proiectelor din cele patru localităţi doljene.

Rezultatele proiectelor sunt foarte vizibile, deşi proiectele pe care le-am vizitat au avut o valoare a finanţării destul de mică, dar impactul lor a fost foarte mare. Am văzut două cămine de bătrâni, două şcoli generale, care au fost reabilitate sau extinse în localităţile Bucovăţ şi Bistreţ şi am vizitat câteva proiecte în municipiul Băileşti.
A afirmat Marilena Alecu

Primarul oraşului Băileşti, Costel Pistriţu, s-a arătat bucuros de investiţiile realizate, însă a recunoscut dificultăţile cu care se confruntă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suntem conştienţi că implementarea proiectelor trebuie să se realizeze la termenele pe care ni le-am propus, sunt multe probleme pe care le avem, din cauza faptului că planul integrat de dezvoltare coincide puţin cu Masterplanul de apă şi canal. Este de datoria fiecăruia să monitorizăm, să supraveghem, să facem lucrurile bune. Băileştiul are nevoie de dezvoltare, fiind unul dintre cele trei municipii la nivelul judeţului Dolj. Sperăm ca ambele proiecte să aducă acel plus, pentru că dorinţa tuturor este ca băileştenii să primească utilităţi de calitate, drumuri bune, spaţii verzi şi, nu în ultimul rând, condiţii bune de viaţă, la nivel de municipiu.
A precizat Costel Pistriţu

Acesta a subliniat faptul că sunt primele modernizări în Băileşti după anul 1989.

După 1989, aceste proiecte sunt primele investiţii majore, care se fac în localitatea noastră şi sper să continue moderizările. Avem mai mult de 27 de străzi, câte străzi au fost incluse în proiect, însă nu le-am putut adăuga pentru că eram conştienţi că nu puteam duce la bun sfârşit ciclul bugetar 2013. Foarte mulţi nu au înţeles acest lucru, nu poţi să faci ceva fără să gândeşti înainte. Toată lumea se aşteaptă să existe o modernizare a străzii pe care locuiesc. Se va întâmpla acest lucru, însă totul trebuie făcut în etape.
A mai punctat Pistriţu

Centru social modern la Malu Mare

Şeful Centrului Social „Sf. Andrei” din Malu Mare, Marius Udrică, a apreciat investiţiile s-au făcut pentru persoanele de vârsta a treia.

Acest centru a fost inaugurat în decembrie 2013 şi funcţionează din ianuarie 2014. Centrul a fost reabilitat prin Programul Operaţional Regional al ADR SV Oltenia, valoare investiţiei fiind de 2.176.000 lei, din care 98 la sută au fost returnaţi, iar ceilalţi 2 la sută au fost din bugetul local al comunei Malu Mare. Centrul are o capacitate totală de 134 de locuri, iniţial erau funcţionale 70 de locuri, pentru că aşa a fost proiectul realizat pentru primul an. Am ajuns la o capacitate de 64 de persoane instituţionalizate. O parte din ele au fost externalizaţi, iar în prezent avem 49 de persoane instituţionalizate. Contribuţia lunară este de 1.000 de RON, iar dacă nu au pensia necesară familia aparţinătorilor legali va suporta diferenţa. Această sumă a fost stabilită pentru toate gradele.
A spus Marius Udrică

Acesta a detaliat condiţiile care sunt în acest cămin.

Pe fiecare etaj în parte există, printre altele, club şi cameră de vizită. Atunci când aparţinătorii vin în vizită la bătrânei să poată să stea liniştiţi de vorbă şi să nu îi deranjeze pe ceilalţi din cameră. Sunt două locuri în cameră plus grup sanitar propriu. Avem şi lift, iar camerele mai au în dotare un televizor, un cuier şi sunt foarte cochete. Aşteptăm bătrâni din toată ţara. Zilele trecute a venit un domn din Giurgiu, avem şi din Calafat, Turda, Craiova, Balş, Malu Mare.
A mai declarat Udrică

Elevii din Bucovăţ învaţă la tabla inteligentă

În comuna Bucovăţ există condiţii mai bune decât în şcolile din Craiova. Tabla inteligentă şi computerul sunt deja lucruri obişnuite pentru elevii de gimnaziu de la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Bucovăţ.
Primarul localităţii, Constantin Vasile, s-a arătat mulţtumit de condiţiile pe care elevii le au datorită programului „Extindere clădire şcoală cu clasele I-VII sat Bucovăţ, comuna Bucovăţ, judeţul Dolj”.
Obiectivele acestui proiect au vizat, pe de o parte, extinderea şi dotarea clădirii şcolii pentru asigurarea de spaţii de învăţământ şi facilităţi conexe, pe de altă parte, creşterea numărului de elevi ca urmare a extinderii clădirii.

Proiectul a mai urmărit şi o ridicare a gradului de participare a elevilor de etnie rromă şi cei cu dizabilităţi la procesul de învăţământ prin implementarea conceptului Arhitectura pentru toţi. Grupul-ţintă vizat este de 147 elevi prinşi în cadrul ciclului primar şi gimnazial, precum şi 18 cadre didactice.
A punctat Marilena Alecu

Valoarea acestui proiect este de 1.124.302 RON, din care total eligibil 879.719, 86 lei, contribuţia Consiliului Local fiind de 17.594, 40 RON. Este vorba de o extindere de 275 mp, de extinderea cu săli de clasă şi laborator de informatică.
Proiectul prevede trei săli de clasă şi o sală mai mare polivalentă, grupuri sanitare şi un spaţiu special amenajat pentru centrală termică adiacentă.  

Dotarea este una excepţională. Este vorba de o sală de informatică, cu 30 de computere, laptop-uri, tablă inteligentă, chiar patru bucăţi, un copiator şi o imprimată. Toate pe fonduri europene, în cadrul acestui proiect. Coroborate cu exigenţa noului director, să ştiţi că a dat rezultate foarte bune la învăţătură. Toţi au putut intra la liceu şi la şcoli profesionale. Nu a rămas niciunul pe dinafară. Avem aproape 400 de elevi, la nivelul întregii comune. Dar jumătate din ei sunt aici, la Bucovăţ. Iar cadre didactice sunt peste 50. S-au făcut aplicaţii, noi colaborăm foarte bine şi cu Fundaţia World Vision. Au venit şi au făcut tot felul de cursuri, aici, cu copiii. Numărul de elevi a crescut în ultimii ani. Am scăzut la un moment dat la vreo 300, iar acum am ajuns la peste 370 de elevi. Au fost şi elevi care s-au întors din Craiova la această şcoală pentru că nu au dotarea aceasta.
A completat primarul Constantin Vasile

Primăria a investit într-o grădiniţă

În afara acestor investiţii, din bugetul local al comunei Bucovăţ s-au alocat alţi bani, pentru o grădiniţă.

Acum preşcolarii nu mai sunt tentaţi să plece la Craiova pentru că au grădiniţă şi cu program prelungit, şi cu program până la prânz. Este un interes mai mare şi pentru micuţi, dar şi pentru părinţii lor. Am mai făcut şi o altă grădiniţă modernă, dar care nu a fost încă recepţionată. A fost ridicată şi pe fondurile Primăriei, dar şi pe fondurile Consiliului Judeţean. Fiind în zona metropolitană am avut avantajul să primim şi de aici nişte fonduri. Am dotat grădiniţa cu centrală nouă.
A precizat primarul

Şi directorul Şcolii din Bucovăţ, Dorin Pascu, este mulţumit de schimbările realizate la şcoala pe care o administrează.

Şcoala este în continuă schimbare. De doi ani de zile, de când am preluat acest mandat, s-au schimbat foarte multe. De la şcoala care s-a extins printr-o investiţie cu fonduri de la Banca Mondială la această grădiniţă modernă. Avem o paletă largă în educaţie. La nivelul comunei avem 368 de elevi, iar numai în satul Bucovăţ, în jur de 168. Prin urmare, toţi copiii acestei comunităţi beneficiază de dotările unităţilor de învăţământ. Avem patru table inteligente, sunt condiţii extraordinare. Sunt condiţii pe care, trebuie să recunoaştem, nu le au copilaşii din Craiova. Pentru noi, cei din mediul rural, sunt condiţii deosebite. Când spun noi, mă refer nu numai la elevi, ci şi la cadrele didactice, pentru că avem astfel posibilitatea să facem un act educativ la standarde europene.
A punctat Dorin Pascu

Şi în Bistreţ au fost modernizate o şcoală şi un cămin pentru persoane vârstnice. Şcoala Generală a fost dotată cu instalaţii sanitare de ultimă generaţie şi de calculatoare, iar în cămin sunt condiţii occidentale pentru bătrâni.
La mijlocul lunii noiembrie, reprezentanţii ADR Sud Vest Oltenia se vor deplasa în judeţul Vâlcea să viziteze proiectele realizate.

Politica