marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis si Ponta, in turul 2

Victor Ponta – 40,33% din voturi; Klaus Iohannis- 30,44%

Victor Ponta şi Klaus Iohannis au obţinut cele mai multe voturi la alegerile prezidenţiale, cei doi urmând să ajungă în turul al doilea, potrivit datelor celor patru exit-poll-uri comandate de televiziunile de ştiri. Victor Ponta a obţinut între 38 şi 41,5% din voturi, în timp ce Iohannis a obţinut între 31 şi 32%. Pentru locul al treilea se luptă Monica Macovei, Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu.

Sondajele la ieşirea de la urne au fost realizate de Sociopol, IRES, CSCI şi CSOP şi reprezintă situaţia de la ora 19.00.

Policlinica Buna Vestire Craiova

REZULTATE:

SOCIOPOL: Ponta – 40%, Iohannis – 31%, Tăriceanu – 6%

IRES: Ponta – 41,50% , Iohannis – 31,2%, Tăriceanu – 5,3%, Udrea – 5,1%, Macovei – 4,5%, Kelemen Hunor – 3,5%, Dan Diaconescu – 3,3%, Vadim Tudor – 2,9%, Meleşcanu – 1%

CSCI: Ponta – 40% , Iohannis – 31%, Tăriceanu – 6%, Macovei – 5%, Udrea – 5%, Dan Diaconescu – 4%, Kelemen Hunor – 4%

CSOP: Ponta – 38%, Iohannis – 32%, Macovei – 6%, Tăriceanu – 6%, Udrea – 6%

Update: Prezenta la vot, ora 19: 50,84%-urban 45,97%, rural 57,04% România votează! Astăzi sunt programate alegerile prezidenţiale unde se luptă 14 candidaţi pentru a conduce ţara în următorii cinci ani.
 
UPDATE Prezența la vot ora 16.00: 35,78% – urban: 32,55%, rural: 39,88%.
 
UPDATE Prezența la vot ora 13.00: 22,40% au votat. În mediul urban s-a înregistrat un procent de 20,91% iar în rural 24,31%.
 
Ora 11.30 Craiovenii s-au trezit devreme, în primele trei ore fiind o prezenţă de 7,63 la sută. În zona urbană au fost prezenţi 6,75 la sută, iar în mediul rural au venit 8,76 la sută.
Din Oltenia, cea mai mare prezenţă a fost în judeţul Olt, fiind un procent 8,62.
 
Încă de aseară reprezentanții ACL Dolj au sesizat posibile tentative de fraudare a votului. Astăzi ACL Dolj a depus plângere la poliție pentru turism electoral (persoane transportate cu autoturismele cître secțiile de votare în Gogoșu și Bratovoești) dar și pe numele viceprimarului de la Izvoare (membru PSD), întrucât se află în secția de votare ca reprezentant al unei organizații neguvernamentale. ACL a mai anunțat că o persoană din județ s-a ales cu plângere penală după ce a fost prinsă cu 2 buletine de vot. În plus, aceștia mai acuză că un membru PSD stă în fașa secșiilor de votare de la liceul Nicoale Titulescu din Craiova și influențează alegătorii.
 
 
„Se întâmplă exact ceea ce ne așteptam că se întâmplă, există deplasări foarte mari de oameni în județ. La ora 10, oficial de la BEC, au votat pe liste permanente 38.800 și pe liste suplimentare 5.656. O cifră, după părerea mea, extraordinar de mare. Mai mult de 10% din prezența la vot a fost pe lsite suplimentare. Ceea ce pe mine mă face să cred că există o pregătire pentru vot multiplu. ” Marian Jean Marinescu, președinte PDL
 
PSD Dolj a răspuns acuzelor printr-un comunicat de presă:
ACL Dolj nu se lasă nici în ziua votului și aruncă în stânga și dreapta cu lături, încercând în acest fel să acopere neputința pe care aceștia o au. Prevăzând că vor avea un scor dezastruos în județul Dolj, au început deja să își pregătească scuzele în fața stăpânilor de la centru. Neavând nici o probă în sensul celor afirmate, cei de la ACL Dolj, într-un comunicat de presă, folosesc numele a două persoane publice, cu notorietate: ”În această zonă sunt foarte activi Sorin Manda (fratele președintelui PSD Dolj) și primarul PSD din localitate, Vâlcomeanu Jean”.
Cei doi membrii PSD Dolj, persoane publice, își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile statului competente să cerceteze afirmațiile defăimătoare lipsite de suport real, de natură a le cauza prejudicii de imagine. PSD Dolj, ca de fiecare dată, în ziua votului, nu promovează nici mita electorală, nici traseismul, și nici violența, așa cum au făcut-o de atâtea ori adversarii politici.”
 
 
Și pesediștii doljeni acuză la rândul lor încălcarea legii de către ACL:
Neavând un mesaj pentru alegători, ACL Dolj a ales să împartă, după încheierea campaniei electorale, materiale calomnioase la adresa candidatului PSD la preşedinţie. Nu este pentru prima dată, PDL având o experiență mare în propagarea unor astfel de metode la fiecare ciclu electoral.
În încercarea de a induce în eroare electoratul, respectivii fluturași poartă însemnele electorale ale Alianţei PSD-UNPR-PC, fotografia unor membri marcanți ai Alianței și conțin mesaje false, denigratoare, care ar emana în fals, din partea Alianței PSD-UNPR-PC și a candidatului Alianței.
Da data aceasta, faptele celor de la ACL Dolj sunt nelegale, deoarece continuarea campaniei electorale după încheierea acesteia este interzisă expres prin lege, iar faptele descrise inițiate și coordonate de către ACL constituie contravenții potrivit art. 55, alin. 1, lit. t din Legea 370/2004: “continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”.
De asemenea, atât timp cât materialele respective nu emană de la Alianța PSD-UNPR-PC și alte persoane și-au asumat în fals identitatea, apreciem că sunt întrunite și elemente constitutive ale infracţiunilor de fals privind identitatea. Solicităm organelor competente să cerceteze faptele sesizate și să aplice legea.
Cei de la ACL Dolj ar trebui să lase fățărnicia și să nu mai mintă electoratul, care a suferit destule nenorociri în ultimii zece ani din partea lor.”
 

Politica