joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Senatorul PSD «Rânjilă» vrea să pună botniţă la presă

Senatorul PSD de Mehedinţi, bucureşteanul Şerban Nicolae, un politician cu zâmbet fals, care n-a mai dat prin judeţ de când s-a văzut cu sacii în căruţă, s-a gândit să nu stea degeaba, că doar e avocat de profesie. Fără să gândească prea mult cu capul, el a reuşit să iniţieze o lege prin care  vor intra în puşcărie  toţi cei care îndrăznesc să facă publice informaţii din dosarele de corupţie. Mai pe scurt,  în loc să înăsprească pedepsele pentru hoţi , Şerban Nicolae  vrea să-i vadă după gratii pe cei care scriu despre hoţi. Propunerea senatorului melcilor a trecut pe şest de Senat şi dacă va trece şi de Camera Deputaţilor va deveni lege .  

Un senator  PSD de Mehedinţi, care nu-i  din Mehedinţi,  se face remarcat  nu prin ceva care aduce bunăstare românilor  ci prin ceva înspăimântător. Şerban Nicolae, căci despre el e vorba, vrea să bage pumnul în gura presei printr-un proiect de lege care pedepseşte cu închisoarea pe toţi cei care fac publice informaţii din dosarele de corupţie.

Probabil că idea i-a venit la nervi încă de pe vremea când era avocatul parlamentarului puşcăriaş Cătălin Voicu. La câteva ore după ce a anunţat că a avizat favorabil proiectul de lege al lui Şerban Nicolae care poate trimite ziariştii după gratii dacă dezvăluie informaţii din dosare de corupţie, Guvernul a modificat comunicatul iniţial, transmiţând că nu susţine propunerea legislativă care aparţine senatorului PSD de Mehedinţi,  Şerban Nicolae.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asta în condiţiile în care, cu puţin timp înainte, premierul Victor Ponta nu a contestat niciun moment că iniţiativa a fost avizată favorabil, explicând doar că ea se referă la „informaţii nepublice”.

Eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni.
A afirmat premierul

În cursul după-amiezei de miercuri, Guvernul a publicat un comunicat potrivit căruia a avizat favorabil iniţiativa de modificare a Codului Penal care îi poate trimite trei ani în închisoare pe cei care dezvăluie informaţii din dosarele penale.
La scurt timp, premierul Victor Ponta a precizat că este vorba de „informaţiile nepublice”, susţinând că, după ştiinţa sa, „în toată Europa există sancţiuni” pentru dezvăluirea acestora.
La câteva ore însă, Guvernul a schimbat comunicatul privind actele adoptate în şedinţa de miercuri şi a refăcut forma avizului emis la proiectul menţionat, comunicând că avizul este nefavorabil, nu favorabil cum a transmis iniţial.
Punctul de vedere al Guvernului vine după ce legea a trecut tacit de Senat, aflându-se în acest moment în atenţia deputaţilor.

«Rânjilă»  e dur cu alţii  în loc să fie cu hoţii

Senatorul Şerban Nicolae, senator şi fost avocat al colegului său de partid Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, a iniţiat un proiect de modificare a Codului Penal, propunând sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care dezvăluie informaţii, care nu au caracter public, din dosarele penale.

Senatorul şi-a motivat demersul prin faptul că divulgarea unor astfel de informaţii reprezintă o infracţiune gravă, iar prevederile Codului Penal nu sunt în acest moment foarte precise. Mai exact, este vorba de modificarea articolului 277, „Compromiterea intereselor justiţiei”.

În forma actuală a Codului Penal acesta prevede la alineatul 3 că „dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”.
Şerban Nicolae a extins însă sfera persoanelor vizate de acest articol, propunând ca prevederile să se aplice tuturor, dar cu o pedeapsă mai mare.

Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.
Se arată în proiectul legislativ al senatorului PSD

Potrivit specialiştilor mai specialişti ca Şerban Nicolae, chiar şi în forma actuală, articolul vizat  a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.
Dacă propunerea lui Nicolae va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedinte, ziariştii ar putea ajunge la închisoare dacă prezintă informaţii din dosarele penale.

Politica