joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Vrem să spargem barierele»

Şase deţinuţi de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova au dansat ieri în Piaţa “Mihai Viteazul”. Momentul artistic a fost realizat împreună cu voluntari ai Asociaţiei Naţionale de Sprijinire a Tineretului Ecologist din România (ANTER), dar şi cu voluntari veniţi din patru ţări special pentru a contribui la reintegrarea în societate a celor privaţi de libertate prin diverse activităţi educative.
Acţiunea face parte din proiectul “Second Chance” finanţat de Comisia Europeană. Organizatorii consideră că aceste acţiuni sunt benefice pentru deţinuţi, reuşind astfel să-i orienteze către o atitudine mai pozitivă, iar în momentul când vor fi în libertate vor avea altă viziune asupra vieţii şi nu vor mai recidiva.

Cei şase voluntari ai proiectului Second Chance, vorbim de un proiect EVS, finanţat de Comisia Europeană, prin proiect Tineret în Acţiune, derulează împreună cu deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri un flash-mob. Flash-mobul organizat de deţinuţi este destinat conştientizării opiniei publice asupra importanţei de a ne îndrepta atenţia şi spre persoanele defavorizate, le spunem noi, în cazul de faţă, deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri, pentru că nu întotdeauna, cei care creează probleme este bine să-i marginalizăm, dimpotrivă, atât timp cât aflăm cauza şi contribuim la schimbarea sa, sigur în viitor cazurile şi situaţiile de acest gen vor fi mult mai puţin frecvente. Este un flash-mob cu dans şi muzică, realizat cu tinerii din penitenciar, nu vom spune oamenilor, cine sunt, vor vedea rezultatul unei munci în colaborare, nu vrem să punem eticheta nimănui. Există oameni buni, pozitivi şi acolo şi în exterior, când am demarat acest proiect nu realizam cât de multe lucruri frumoase pot fi realizate împreună cu ei, tocmai pentru a sparge barierele cu opinia publică, în felul ăsta vor ieşi de acolo şi nu vor mai exista cazuri de recidivă aşa cum erau în urmă cu zece ani sau poate chiar mai mult.
Georgiana Ruiu, preşedinte Asociaţia ANTER

Voluntarii implicaţi în proiect consideră că deşi deţinuţii au comis infracţiuni,
nu trebuie înlăturaţi din societate, iar prin prin flash-mobul organizat în centrul Băniei au vrut să demonstreze că şi persoanele aflate în detenţie au abilităţi şi nu trebuie să mai fie priviţi respingător de către ceilalţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am considerat o oportunitate şi pentru mine ca voluntar şi pentru deţinuţi, consider că au nevoie de sprijin din partea celor din afară deoarece mentalitatea oamenilor este oarecum suspicioasă cu privire la cei care au un cazier în spate. Consider că merită o a doua şansă, aşa cum spune şi proiectul, second chance-a doua şansă. Fiecare are un motiv pentru care a ajuns acolo, nu înseamnă că va face din nou acelaşi lucru, ne dorim să înţeleagă şi cei din afară că şi noi putem face aceleaşi greşeli.
A spus Cristina Voinea, voluntar ANTER

«Vrem toleranţă din partea cetăţenilor»

Activitatea de astăzi (n.r.ieri) doreşte să transmită un mesaj ferm în sprijinul reintegrării deţinuţilor după punerea acestora în libertate, dorind totodată să invite cetăţenii Craiovei la toleranţă şi la responsabilitate faţă de persoanele private de libertate. Deţinuţii sunt trecuţi de 18 ani, cu vârste cuprinse între 18-21 ani. infracţiunile pe care le-au săvârşit, le-au săvârşit când erau minori. Este important să aibă abilităţi, aptitudini şi să deprindă activităţi educative, să realizeze şi lucruri bune, nu doar rele.
A declarat Daniel Barbu, subcomisar, purtător de cuvânt PMT

În cadrul proiectului “Second Chance”, deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova au realizat lucrări plastice ce s-au concretizat ulterior într-o expoziţie.

Politica