vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

NU-I MAI LĂSA SĂ FURE! VOTEAZĂ! / Cu mâinile (ne) curate?!

Freedom House România şi HotNews au publicat o analiză privind achiziţiile derulate de Olguţa Vasilescu de când este primar al Craiovei. S-a făcut un TOP TEN al acestora:

1. Peste 15 de milioane de euro pentru un Aqua park – unei firme ‘pedeliste’ cu contracte de zeci de milioane de euro cu primăriile pesediste. Alte 6,5 milioane de euro pentru locuri de joacă au mers către mituitorul lui Apostu, fostul primar PDL al Clujului.

2. 11 milioane de euro – fon duri europene – pentru o parcare subterană în centrul orașului. Banii merg către un milionar local anchetat penal de DIICOT pentru spălare de bani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

3. Autobuze de 10 milioane de  euro de la o firmă care a livrat microbuze Şcolare Guvernului.

4. 9 milioane de euro – fonduri  europene – unui consorțiu condus de Tel Drum, firma de casă a CJ Teleorman, fieful vicepremierului Liviu Dragnea. O bucată ajunge și la o firmă controlată de frații Ciocan. Unul este deputat PSD de Olt și sponsor al partidului.

5. 8 milioane de euro – bani eu ropeni – pentru reabilitarea liniei de tramvai din oraș merg la finanțatorul echipei de fotbal a Primăriei și către un milionar cu relații în PSD.

6. 5 milioane de euro unei firme  anchetate de DNA. Afaceri cu șefii din CJ Dolj, cercetați pentru corupție.

7. 2 milioane de euro – fonduri  europene – pentru fluidizarea traficului merg către un lider UNPR, partid aflat În alianță cu PSD. UTI Grup, acuzată că a dat șpagă pentru contracte.

8. 370 de mii de euro – alimente  pentru săraci și de la firma unui milionar local căsătorit cu o judecătoare și acuzat de Corpul de control al premierului că a căpușat CE Oltenia.

9. 175 de mii de euro pentru  proiectarea anvelopării blocurilor merg la firma unei foste directoare ANL condamnate pentru corupție.

10. 150 de mii de euro unei firme care a sponsorizat PSD Constanța, fieful baronului urmărit internațional, Nicușor Constantinescu.
Detalii despre acestea găsiți pe www.hotnews.ro.

Analiza HotNews.ro-Freedom House privind achizitiile primăriţei Craiovei, Olguţa Vasilescu, arată că s-au semnat contracte cu firme cu legături de partid, chiar sponsori oficiali ai PSD, companii ale unor milionari anchetaţi de DIICOT şi DNA, firme ale soţilor unor judecatoare şi procuroare.
Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai ANI şi DNA, notează HotNews şi Freedom House România, arătând că Olguţa Vasilescu numea Agenţia Naţională de Integritate drept ‘padocul de căţei ai lui Băsescu’, iar pe şeful instituţiei ‘prost’. “Sunteţi doar nişte penibili!” – se adresa Olguţa celor de la ANI, pe vremea când era senator PSD. Acum se bucură că ANI l-a declarat incompatibil pe contracandidatul lui Ponta, Klaus Iohannis.

A somat DNA să îi spună dacă o vizează într-un dosar penal

Analiza publicată pe site-ul www.hotnews.ro, mai arată că în vară, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea deputatului PSD Claudiu Manda la portofoliul Bugetului, iar jurnalistul Ion Cristoiu a scris un editorial despre ea, Olguţa Vasilescu s-a simtit “vânată” şi a reacţionat pe blogul personal:
O rog public pe doamna Laura Codruţa Kovesi să îmi răspundă la câteva întrebări. Există vreun dosar deschis de DNA pe numele Lia Olguţa Vasilescu? Dacă da, de ce nu am fost niciodată chemată până acum să dau declaraţii?
Întreba în august primăriţa Craiovei

Vă spunem noi că sunt dosare de cercetare penală.
Că este sau nu vinovată de vreo încălcare a legii nu decidem noi, ci justiţia.
Proprietarii unui magazin demolat cu forţa i-au făcut plângere penală. De altfel, Ediţie Specială a prezentat acest caz, în exclusivitate pe 31 martie: „Vineri seara vă înştiinţăm, că luni vă demolăm”.
 Era vorba de o clădire în toată regula în care funcţiona legal un GSM.  Pe 26 martie, proprietarii au găsit în poartă o notificare prin care li s-a adus la cunoştinţă că pe 25 martie a fost reziliat contractul de concesiune a terenului. Cum era de aşteptat, proprietarii au depus, vineri, 28 martie, o întâmpinare la notificare prin care comunicau primăriei că decizia luată era nelegală.

După ce au depus şi înregistrat documentul la Primărie, în după-amiaza aceleiaşi zile, în jurul orei 17, adică după ce programul de lucru se încheiase în instituţiile publice, proprietarii au primit somaţie ca până luni, la ora 7 să demoleze construcţia. Altfel o va demola municipalitatea. Nici măcar o zi nu le-a fost lăsată la dispoziţie pentru a se apăra în instanţă şi nici decizia de reziliere nu au văzut-o.
Luni dimineaţa buldozerele Primăriei au intrat în construcţia cu pricina şi s-au apucat de demolat. Proprietarii au făcut plângere penală împotriva autorităţilor locale pentru abuz în serviciu şi distrugere. Cei acuzaţi sunt Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, secretarul Primăriei, Nicoleta Miulescu, consilierul juridic Laura Mădălina Deca, directorul de la Patrimoniu, Ionuţ Gâlea şi directorul Poliţiei locale Octavian Mateescu.
Aşadar, Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, are cel puţin un dosar penal. Nu mai vorbim de cele legate de echipa de fotbal Universitatea Craiova.

Un alt caz în care au fost acuzaţii de abuz, cel puţin la nivel declarativ, este cel legat de demolarea chioşcurilor de ziare. Ediţie Specială a detaliat pe larg cum s-a procedat în acest caz.
La „Chioşcariada” din 2012,  peste 100 de oameni au ieşit în stradă şi au scandat lozinci la adresa Olguţei Vasilescu: “Criminala!”. Oamenii erau nemulţumiţi pentru că primarul a decis să le demoleze chioşcurile.
La proteste oamenii au avut nevoie de intervenţia medicilor. Pe fond de stres li s-a făcut rău, au căzut din picioare şi li s-au administrat perfuzii chiar în incinta Primăriei. Olguţa ieşea în conferinţă şi spunea că nu o impresionează circul. Prefectul de atunci, Elena Costea a dat aviz de nelegalitate dispoziţiei de primar prin care urmau să fie demolate circa 100 de chioşcuri. Olguţa Vasilescu a luat foc, a cerut public demiterea Prefectei pentru că a îndrăznit să dea viză de nelegalitate. A insistat la premierul Victor Ponta  până ce Elena Costea a fost demisă, iar chioşcurile demolate.
„Chioşcariada” 2014 a fost un război dus cu o firmă de distribuţie a presei care aparţine unui apropiat al lui Radu Mazăre, Sorin Strutinsky.
De această dată, vizate au fost 44 de chioşcuri de ziare, 155 de angajaţi. Edilul-şef al urbei a acuzat societatea care le deţinea de fals în acte. Au rămas doar acuzaţii.
BRAT- Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) şi ActiveWatch au cerut atunci primarului Craiovei să nu îngrădească libertatea presei. Apelurile au fost în zadar.

SRI-ştii «aşaaaa de proooşti»

Analiza HotNews.ro-Freedom House România aminteşte şi de episodul cu „filajul” cunsocut la nivel naţional.
La începutul lui septembrie anul trecut, Olguţa Vasilescu scria, pe pagina personală de Facebook, că angajaţii RAT Craiova şi cei de la Poliţia Locală au ridicat o maşină parcată în faţa Primăriei, care era “tixită de tehnică de ascultare”.

E prea frumos să ţin pentru mine… Astăzi, RAT Craiova şi Poliţia Locală au ridicat o maşină parcată ilegal în faţa Primăriei, sub fereastra mea. Şi… Era tixită de tehnică de ascultare… Măi, băieţi, măi… Nu v-am spus că am cameră de luat vederi în birou? Vă dau eu caseta… Aşa cevaaaaaa?
Se arăta în postarea primarului Craiovei

Ulterior, Olguţa Vasilescu a revenit cu o nouă postare, în care a luat în derâdere competenţa Serviciilor: „Întrebare întrebătoare pusă de toată presa… Ce credeţi că filează serviciile într-o ţară democratică? Primăria sau magazinul de papiote de vis-a-vis? Cert e că aveam alte aşteptări de la băieţi… Aşaaaa de proooşti? Să te prindă RAT-u’? :DDD.”
A doua zi SRI a venit cu lămuriri. Maşina nu aparţinea nicidecum Serviciilor, aşa cum susţinea Olguţa Vasilescu, ci unui primar din Dolj, mai exact primarului din Castranova, Dumitru Măceşanu. Olguţa Vasilescu a revenit asupra declaraţiilor afirmând că ştia că autoturismul cu pricina nu este al SRI, dar aştepta să vadă motivarea şi că un anume domn Anca sunase la primărie, recomandându-se ca fiind de la SRI şi serviciul trebuie să facă verificări.  Primăria Craiovei a transmis apoi presei o fotografie cu maşina ridicată. Surpriză însă, autoturismul nu se afla sub geamul primarului, nici măcar lângă Primărie, ci la vreo 50 de metri distanţă. Şi primarul din Castranova a declarat că îşi parcase maşina în zona «Casa Albă». Acesta a mai spus că nu a vorbit cu niciun “oficial” să sune la Primărie după maşina lui.
Nu a fost pentru prima dată când Olguţa Vasilescu a făcut afirmaţii despre faptul că ar fi urmărită de Serviciile Secrete. În septembrie 2012 anunţa că îşi va monta camere de luat vederi în birou, pentru ca SRI să nu mai cheltuiască bani ca să o spioneze.

Mâine îmi montez camera de luat vederi în birou. Să nu se mai chinuiască atât băiatul ăla pe care l-au plantat sub geam, că vine iarna şi nu cred că au mai achiziţionat Nurofen răceală şi gripă anul ăsta, după ce anul trecut a apărut prin presă cât au dat pe medicamente şi prezervative.
Declara Olguţa Vasilescu, tot pe Facebook

După ce şi-a montat camerele, a postat din nou un mesaj pe reţeaua de socializare:
În atenţia directă a noului şef SRI Dolj: Începând de azi puteţi dispune de imaginile camerei de luat vederi montate de mine la birou, ca să nu mai fie nevoie să utilizaţi resursele financiare ale statului român. Din aceleaşi motive, am decis şi înregistrarea convorbirilor telefonice. Când doriţi, materialele vă stau la dispoziţie. Băieţii ăştia care îmi ascultă telefonul mi-or da şi un premiu când s-or plictisi de cum rezolv problemele şi elimin sistemul de şpăgi? Sau tocmai asta o fi început să deranjeze… Măcar o fi cu mandat sau e plăcerea unora să vadă ce vorbeşte primarul Craiovei?

De asemenea, în articolul publicat pe www.hotnews.ro se arată că nici magistraţii care i-au condamnat pe Relu Fenechiu şi Dan Voiculescu nu au scăpat tirului fostei peremiste. “Pe cine a omorât Voiculescu de a luat 10 ani?’ – comenta primăriţa imediat după arestarea mogulului de la Antena 3, scrie sursa citată.

Reacţia Olguţei Vasilescu: O agenţie băsistă şi un ONG la fel de băsist

Olguţa Vasilescu a răspuns acuzaţiilor celor de la HotNews.ro şi Freedom House România, printr-o postare pe blogul personal. Se declară nevinovată şi spune că sunt acuzaţii de campanie.

O agenţie băsistă şi un ONG la fel de băsist fac un adevărat pomelnic al firmelor şi patronilor lor, din care aflăm că 80 de milioane de Euro au fost date de Primăria Craiova unor sponsori PSD, unor persoane anchetate de DIICOT sau DNA sau unor soţi de judecătoare. Cumva, se sugerează că toţi patronii sunt nişte hoţi… Numai că aceste firme nu lucrează doar la Craiova, ci inclusiv la Boc, Falcă sau alţi sfinţi. Evident că sponsorizările pentru PSD nu sunt probate, iar singurul fapt că au câştigat vreo licitaţie în sectoarele conduse de Vanghelie sau Negoiţă, e suficient pentru a demonstra că sunt „apropiate“ de PSD.
Scrie Olguţa Vasilescu

Primarul Craiovei spune că legile ar trebui modificate ca să nu mai existe suspiciuni.

Dacă patronii acestor firme sunt condamnaţi de vreo instanţă şi firma poate participa în continuare la licitaţii, atunci e o problemă legislativă, pe care nu o pot rezolva primăriile care sunt obligate să le puncteze după total alte criterii decât faţa sau caracterul patronilor. Dacă aparţin unor soţi de judecătoare (şi inţeleg că e un singur caz), un amendament la legea privind conflictul de interese este, probabil, necesar, dar iarăşi nu are a face primăria. Eu nu am fost NICIODATĂ interesată cui aparţine o firmă şi nu am intervenit NICIODATĂ în vreo licitaţie. Colegii mei de la această direcţie ştiu că nu mă interesează subiectul decât în momentul semnării contractului, pe care, de obicei, îl semnez singură în birou după ce a semnat reprezentantul firmei şi toţi ceilalţi sau de faţă cu presa. Mai mult decat atât, nu am avut NICIODATĂ tangenţă cu patroni sau angajaţi ai unor firme, cu trei excepţii, atunci când s-au blocat lucrări şi am invitat reprezentanţii firmelor la discuţii, ÎN PRIMĂRIE sau LA LOCUL LUCRĂRII, alături de minimum 10 persoane. Este posibil să existe şi greşeli în ceea ce facem. Sunt inerente. Important e că le corectăm de fiecare dată când ne dăm seama. Un exemplu a fost scoaterea la licitaţie a unui proiect vechi pentru conducta de la Varţ, în loc să fie pus pe site cel nou. Ne-am dat seama, am anulat procedura şi am sancţionat funcţionarul. Dar de aici până la insinuările că ar fi nereguli, e cale lungă. De altfel, ceea ce m-a enervat cumplit în ultimii doi ani, contestarea a aproape tuturor licitaţiilor de către firmele declarate necâştigătoare, îmi dă acum un somn liniştit. Pentru că procedurile de licitaţii au fost cercetate de ANRMAP, UCEVAP, CNSC şi de instanţe. Poate sunt cercetate şi de DNA. Nu ştiu. De ce n-ar fi? Dacă cineva a greşit, trebuie să plătească. Oricum, din articol, dincolo de insinuări, nu am reţinut decât că am avut luări de poziţie contra ANI, DNA, SRI… Înţeleg că asta e vina principală… Că deranjez… Că am deranjat ANI care m-a prezentat doi ani, pe la toate televiziunile, că am neclarităţi în declaraţia de avere, ca apoi să se convingă că terenurile sunt de 200 de ani în familia soţului şi să îmi dea certificat de bună purtare, fără să mi se prezinte scuze în mod public. Că am deranjat DNA susţinând că arestările sunt politice… Ceea ce susţin în continuare, având în vedere că dosare vechi de 10 ani apar fix în campanie electorală… De parcă politicienii sunt corupţi doar în campanii…
A scris Olguţa Vasilescu pe blogul personal

«Ipocrizie, numele tău e Vasilescu!»

Olguţa Vasilescu şi-a intitulat postarea de pe blog „O campanie mizerabilă, din care nimeni nu scapă neşifonat!” şi a început afirmând că:
Observ că, în ultimele zile, s-au înmulţit atacurile de campanie nu doar la adresa candidatului nostru, dar şi la adresa unor vectori de imagine asupra cărora nu au existat măcar suspiciuni de corupţie, cum ar fi doamna Ecaterina Andronescu. Evident că nu puteam să scap şi eu neatinsă…

Consilierul Local în Consiliul Local Municipal, Dan Cherciu (PDL) a reacţionat la cele scrise de primarul Craiovei.

Ipocrizie, numele tău e Vasilescu! Eroina de pe Jiu se declară scârbită de “campania mizerabilă” din ultima vreme în momentul când presa a început să ridice preșul de pe gunoiul licitaţiilor locale, de parcă “pipilică”, “prostul de serviciu”, “puneţi bâta pe derbedei” fac parte dintr-o “campanie a nobleţei”?! Semeni vânt, culegi furtună spune înţelepciunea populară, dar regretul că ceea ce acum ani de zile făcea ca PRM să pară o excepţie, s-a generalizat în întreaga clasă politică în momentul când foşti reprezentanţi de frunte, chiar fondatori ai acestuia au ajuns prin metastază în partide mari cum este PSD, rămâne!
Dan Cherciu, într-o postare pe Facebook

«Conduce oraşul de pe Facebook şi, fără să ştie, cetăţenii o plătesc că să înjure»

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a comentat  şi el afirmaţiile primarului Craiovei. Senatorul consideră că Olguţa Vasilescu susţine această campanie „mizerabilă”.

Că e o  campanie mizerabilă din care nimeni nu scapă neşifonat, ştim bine. “Primăriţa www” are grijă să utilizeze toate jargoanele posibile în ieşirile ei publice, care nu pot fi curate nici dacă-şi reciclează vocabularul. Cât despre ancheta care o vizează pe această Cat Woman deghizată în Sfânta Filofteia, pot spune că eu nu cred în coincidenţele invocate de Vasilescu. Înţărcată de un PSD profund securist, bolnav şi disperat de a deţine controlul absolut, mai ales când e vorba de bani, madam Vasilescu se muşcă de limbă când adoptă poziţia ghiocelului şi se jură cu MAJUSCULE că ea habar n-avea cine sunt deţinătorii penali ai firmelor care “au supt” licitaţiile în Craiova. Vasilescu pare un personaj din „Opera de trei parale”, o apariţie stridentă şi lipsită de scrupule, care poate duce de nas doar fanii postaci din mediul online, profund certaţi cu gramatica limbii române. De fapt, ăsta e nivelul la care ea se poate desemna idol. Atribuirea acelor contracte asigurate de paravanul unor licitaţii, chipurile, corecte, este doar UNA dintre dovezile clare de susţinere şi investire din bugetul public în buzunarul unor evazionişti şi interlopi. Aşa cum am mai spus, Olguţa are preferinţe condamnabile şi pe măsura caracterului ei. Va fi greu să convingă a doua oară electoratul cu ceva, dacă până atunci nu cumva îi vine rândul să se mute pe la DNA. Sunt convins că va încerca “să taxeze” autorii anchetei dată publicităţii, pentru că ea e obişnuită să facă deranj, nu să se înece cu propriul venin. Iar cu investiţiile pentru Craiova, treziţi-vă la realitate…Olguţa e singura care crede că municipiul Craiova e vreo metropolă şi că i s-ar datora acest lucru. Să fim serioşi! Ea conduce oraşul de pe Facebook, 24 din 24 şi, fără să ştie, cetăţenii o plătesc că să înjure şi să instige ea în fancluburile pesediste. Vă daţi seama, cu atâtea contracte făcute cadou unor “intelectuali” absolut necunoscuţi şi cu o primăriţă care nici ea nu-şi mai înţelege comportamentul de mahala, Craiova e tot mai culturalizată. Olguţa, mama răniţilor PSD şi a puşcăriabililor în curs de dovedire, ar putea încerca să lase Facebookul şi să revină în piaţa publică îmbrăcată în tricoul U. Craiova cu care şi-a asigurat mare parte din voturi ca să înţeleagă concret câţi suporteri mai are, aşa,  în general. În rest, o sfătuiesc să îşi facă planuri de opoziţie.
A declarat senatorul Mario Oprea

 

Politica