sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Muzeul şi cercetarea ştiinţifică» – conferinţă ştiinţifică la Muzeul Olteniei

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, organizează în perioada 11-13 septembrie 2014, în colaborare şi cu sprijinul Consiliul Judeţean Dolj, ediţia XXI a Conferinţei ştiinţifice internaţionale “MUzEUL ŞI CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ”.
Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc ieri, la Consiliul Judeţean Dolj. Conferinţa este o manifestare ştiinţifică emblematică pentru Muzeul Olteniei, la care participă cercetători de prestigiu din cadrul mai multor institute de cercetare în domeniul biologiei, cadre universitare şi muzeografi din ţară şi străinătate (Bulgaria, Turcia, Siria, Republica Moldova, Belgia, Japonia, Slovacia).
Tematica acestei manifestări ştiinţifice cuprinde următoarele secţiuni: Biologie Vegetală, Biologie Animală (Nevertebrate şi Vertebrate), Ecologie şi Protecţia Mediului.
Studiile ştiinţifice prezentate în cadrul Conferinţei sunt rodul unei îndelungi cercetări a micro- şi macro-organismelor din diverse ecosisteme, precum şi a analizei fenomenelor geologice/climatice petrecute de-a lungul anilor sau erelor în diverse bioregiuni.

Conferinţa ştiinţifică Muzeul şi cercetarea ştiinţifică este deja un simpozion cu tradiţie. Organizarea de către secţia de Ştiinţe ale Naturii a acestei manifestări sub genericul Muzeul şi cercetarea ştiinţifică a devenit o tradiţie în Capitala Băniei. De-a lungul anilor, distinşi academicieni, doctori în ştiinţă, cercetători, cadre universitare din ţară şi străinătate, de la institute de cercetare şi universităţi, directori, muzeografi de la numeroase muzee au venit şi continuă să vină la Craiova să dea girul ştiinţific al acestei manifestări. Aş sublinia că nu s-ar fi putut desfăşura această manifestare fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj care este şi partener în organizarea acestei conferinţe, aş sublina efortul pe care l-a făcut autoritatea judeţeană în ultimii ani pentru sprijinirea Muzeului Olteniei. Secţia de Ştiinţe ale Naturii are cel mai mare număr de vizitatori dintre toate secţiile Muzeului Olteniei, investiţii făcute pentru comunitatea locală.
Florin Ridiche, manager Muzeul Olteniei

Lucrările ştiinţifice comunicate în cadrul acestei sesiuni vor fi publicate în revista ştiinţifică “Oltenia. Studii şi comunicări. Ştiinţele ale Naturii, volumul XXX/2014.
Au participat la conferinţa de deschidere Gheorghe Brezeanu, de la Institutul de Biologie Bucureşti, academician dr. Dan Munteanu, Academia Română, Bucureşti, Zbysek Sustek, Institutul de Zoologie, Slovacia.
Aceştia au apreciat preocupările Muzeului Olteniei în domeniul cercetării ştiinţifice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În rândul reţelei muzeelor regionale şi judeţene din ţară, să lăsăm deoparte Muzeul Antipa din capitală, dumneavoastră sunteţi pe un prim plan din punct de vedere al activităţii ştiinţifice şi datorită capacităţii şi a diplomaţiei membrilor Secţiei de Ştiinţe ale Naturii pentru a atrage colaboratori. În această reţea muzeală din ţară, acum Craiova, Oltenia este fruntea. Aş dori să vă transmit din partea Secţiei de Ştiinţele Biologie a Academiei, a colegilor, salutul şi aprecierea pe care noi o avem faţă de Ştiinţele Naturii din Muzeul Olteniei, aprecierea faţă de nivelul publicaţiilor care sunt de un înalt nivel ştiinţific, prin care se impun pe primul loc în ţară. Este rezultatul pe care secţia de Ştiinţe ale Naturii, în spatele acestei manifestări, acelei publicaţii pe care le primim se află un volum de trudă care nu se poate satisface decât cu lucru mult peste cele opt ore de muncă.
A declarat dr. academician Dan Munteanu, Academia Română, Bucureşti

Cred că instituţia muzeală a Craiovei, în special Secţia de Ştiinţe ale Naturii, se poate socoti că avem de-a face cu o instituţie prestigioasă în lumea cercetării ştiinţifice care prin acţiunile de natură academică cum este cea în care ne aflăm acum şi care  reuşeşte să adune din toată ţara, prestigioase figuri ştiinţifice cu care ştiinţa românească să se afle aici să fim onoraţi să participăm la întreaga ambianţă care ne face să ne simţim foarte bine. Am dreptul să apreciez evoluţia crescândă a acestei instituţii.
Afirmă Gheorghe Brezeanu, Institutul de Biologie, Bucureşti

Politica