vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Invazie de păpuşi supradimensionate în Craiova

Prima ediţie a Festivalului “Puppets Occupy Street” este pe cale să ia startul.
Luni, de pe 25 august şi până pe 1 septembrie păpuşile păşesc aproape de craioveni.
Parade cu păpuşi supradimensionate de cinci metri, animaţie stradală, ateliere de creaţie şi peste 30 spectacole susţinute în zona centrală şi în cartierele Băniei sunt premisele festivalului “Puppets Occupy Street – Păpuşile Ocupă Strada”. Actorii se vor afla în Parcul “Puşkin”, Piaţa “Mihai Viteazul”, Parcul “Nicolae Romanescu”, Piaţa “Shakespeare”, parcul de la Liceul de Artă “Marin Sorescu”.
Spectacolele vor fi susţinute de artiştii Teatrului Colibri, de către companii private în cea mai mare parte, venite din mai multe zone ale ţării, dar şi de o trupă de teatru din Bulgaria.

De la ora 18.00, pe 25 august va avea loc vernisajul expoziţiei de scenografie “Puppet’s Meeting” la Centrul Multifuncţional. Expoziţia cuprinde în jur de 300 de costume de păpuşi care aparţin Teatrului Colibri dar şi din recuzita celorlalte teatre din ţară care vor avea şi alte reprezentaţii pe parcursul festivalului.
În aceeaşi zi, de la ora 18.00, păpuşile supradimensionate vor defila pe străzile din Craiova, păşind de pe Strada A.I Cuza, zona Mc Donald’s către Piaţa “Mihai Viteazul”. Păpuşile vor prinde viaţă în primul spectacol din festival, “Înaripaţii”, coproducţia unei companii de teatru din Arad, numită Soso şi Nuţi. Spectacolul începe la ora 21.30.

Timp de opt zile, atât craiovenii mai mici cât şi adolescenţii şi chiar adulţii sunt aşteptaţi să îşi petreacă după-amiezile şi serile în compania păpuşilor, marionetelor, a proiecţiilor de scurt metraj, a animaţiilor stradale. În plus, în cadrul festivalului vor fi cuprinse şi ateliere de creaţie coordonate de actori, acestea se desfăşoară începând de marţi, 26 august şi până vineri, 29 august între orele 10.30 şi 12.00 la Casa Băniei.
Cursanţii vor învăţa să construiască păpuşi, să facă animaţie digitală, să construiască măşti, dar şi să construiască propria machetă de teatru din materiale reciclabile, vor participa la o şezătoare cu fluiere şi poveşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Festivalul se încheie pe 1 septembrie cu spectacolul “Iubita fizică” reprezentant de trupa Lightwave din Bucureşti.
Păpuşile din acest spectacol vor fi în mărime naturală. Spectacolul este adaptat după cartea lui Iulian Tănase, “Iubita fizică” Păpuşilor vor mai face un tur al Craiovei pe acelaşi traseu ca cel din prima zi de festival, zona Mc Donald’s – Piaţa “Mihai Viteazul”, luni, 1 septembrie la ora 20.00.

Este un festival care are nişte particularităţi unice în ţară, este singurul festival care se desfăşoară doar afară, are foarte multe spectacole. Va fi din ceea ce ne dorim noi o bucurie pentru craioveni şi nu mă refer doar la copii. Este un festival care se adresează comunităţii, în primul rând pentru comunitate, din acest motiv la această ediţie lipsesc colocvii, simpozioane, nu că ne-a scăpat ci pentru că această ediţie îşi doreşte cât mai mulţi participanţi din ţară aici la Craiova, pentru că Teatrul Colibri a fost de lungul celor 65 de ani de când există, aproape 66, un bastion al păpuşeriei româneşti, îşi doreşte să revină, pentru că nu se poate dintr-o dată, chiar dacă noi vrem să revenim aşa ca Făt Frumos din Poveste.
Adriana Teodorescu

Spectacolele din cuprinsul festivalului sunt moderne, vor afla noua poveste a “Scufiţei Roşie”, “Scufiţa Roşie urbană” dar vor fi puse în scenă şi spectacolele copilăriei, “Capra cu trei iezi”, “Pupăza din tei”, “Punguţa cu doi bani”, “D’ ale lui Păcală”, “Prâslea cel voinic şi merele de aur”, “Motanul Încălţat”, “Cenusăreasa”.
Păpuşile care vor putea fi admirate la parade şi în spectacole sunt din mitologia şi din basmele populare, craiovenii vor vedea la plimbare personaje din basme, Ştima Apelor, Muma Pădurii, Zmeul, Pasărea Măiastră care poate fi asemănată cu o pasăre Pheonix, dar şi cu celebra pasăre în zbor a lui Brâncuşi.

În acelaşi timp aceste păpuşi reprezintă şi elementele de geneză, Apa, Aerul, Pământul şi Focul, pentru că totul începe din acel T zero, festivalul nostru este în momentul de geneză, este ediţie pilot, tot ce înseamnă imaginea acestui festival, afişul şi logoul festivalului sunt creaţia scenografilor Ioana Micu şi Tiberiu Toitan, acelaşi cuplu întâlnit la Spectacolul “Eu sunt Shakespeare”, de asemenea ei sunt responsabili de creaţia şi execuţia în totalitate a păpuşilor supradimensionate, au ca înălţime cinci metri, iar una dintre ele, cel puţin, are o deschidere de zece metri.
Adriana Teodorescu, manager Teatrul Colibri

Totodată, managerul Teatrului Colibri a anunţat că vor mai urma cel puţin încă patru ediţii ale acestui festival de mare amploare.
În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele vor avea loc la Teatrul Colibri şi la Centrul Multifuncţional.
Partenerii Teatrului Colibri în acest festival sunt Ansamblul “Maria Tănase”, Muzeul Olteniei, RAT Craiova şi RAADPFL.
Festivalul este finanţat de Primăria Craiova şi Consiliul Local, suma totală a acestui proiect a fost de 110.000 lei.

Politica