marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Taxa pe apa meteorică a fost eliminată

Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a votat luni, în şedinţă ordinară, eliminarea taxei pe apa meteorică pentru persoanele fizice, după ce, în urmă cu o săptămână, mai multe asociaţii de proprietari au depus un memoriu în acest sens.

Acesta nu mai este un vot politic, ci o normalizare pentru cetăţenii din Râmnicu Vâlcea. De ani buni, oamenii se trezesc pe facturi cu sume imense în care intră aceste costuri. Sunt oameni care au curţile betonate, iar pe facturi erau costuri pe care nu le pot acoperi. Nu ştiu acum să spun care va fi impactul pentru Apavil.
A declarat primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Matei, potrivit AGERPRES

Aceleaşi beneficii şi pentru persoanele juridice

Policlinica Buna Vestire Craiova

Încă de vineri, primarul Râmnicului a anunţat că va propune de urgenţă eliminarea acestei taxe. În şedinţa de luni, PDL a propus un amendament ca această taxă să fie eliminată şi pentru persoanele juridice, mai scrieAGERPRES.
Mai multe asociaţii de proprietari din municipiul Râmnicu Vâlcea au înaintat primăriei, săptămâna trecută, un memoriu prin care cereau eliminarea “taxei pe apa de ploaie” care încarcă, spun aceştia, în mod nejustificat, facturile, arată sursa citată.

Semnatarii documentului au afirmat că taxa pentru apa meteorică a ajuns chiar la 90% din factura lunară emisă de operatorul de apă, Apavil, şi că ar trebui ca apa de ploaie să fie evacuată separat în conductele de canalizare. În respectivul memoriu era dată ca exemplu decizia din anul 2013 a Consiliului Local din Baia Mare care a decis eliminarea din facturi a taxei pentru apa meteorică pentru persoanele fizice, scrie AGERPRES.

Jianu: Tarifele practicate sunt legale

De cealaltă parte, directorul Apavil, Cristian Jianu, a susţinut că tarifele practicate de SC Apavil SA sunt legale, fiind stabilite în acord cu legislaţia din România, primind avizul autorităţilor de resort.

Cât despre apa meteorică, clienţii noştri plătesc un serviciu efectuat de SC Apavil SA, prin colectarea, transportul şi epurarea apelor pluviale, pentru care se aplică o modificare bazată pe prevederi legislative recente. Astfel, Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRSC) nr. 88, respectiv Ordinul nr. 90 din 20 martie 2007 impune stabilirea unui algoritm de calcul, funcţie de natura suprafeţelor – acoperiş, terase asfaltate, pavaje – de pe care apa se scurge în racordul de evacuare ce debuşează în reţeaua de canalizare. Pentru determinarea cantităţilor de ape meteorice canalizate, la suprafeţele declarate de client se aplică un coeficient de scurgere funcţie de regimul precipitaţiilor, relief, condiţii de scurgere şi de permeabilitatea suprafeţelor canalizate.
A precizat Jianu, pentru AGERPRES

Administraţia Naţională de Meteorologie prin Centrul Regional de Meteorologie Craiova transmite lunar, către SC Apavil SA, cantitatea de precipitaţii – mc pe mp – înregistrată în aria de acoperire a operatorului pentru luna anterioară emiterii facturii. Această cantitate se înmulţeşte cu suprafaţa declarată de către client la încheierea contractului, de pe care se colectează apa meteorică şi apoi cu tariful pentru canalizare în vigoare, aprobat de Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea şi avizat de ANRSC.

Politica