vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ion Prioteasa: Dorim să dotăm inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Oltenia cu utilaje pentru perioada de iarnă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, apreciază că echipamentele achiziţionate prin două proiecte cu finanţare europeană, pentru care au fost accesate fonduri în valoare de peste 15 milioane de euro, în vederea dotării inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă (ISU) din Oltenia au un impact notabil asupra modului în care îşi desfăşoară activitatea cadrele ISU Dolj.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a condus, marţi, şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a inclus o analiză a primului semestru din anul 2014, bilanţul relevând o reducere a timpilor de intervenţie.

Ne-am reunit astăzi pentru a purta o discuţie despre evenimentele care au avut loc în ultimele şase luni şi care au fost gestionate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, această mare echipă din care facem parte toţi cei prezenţi. Doresc să evidenţiez faptul că, de la 1 ianuarie şi până astăzi, ne-am aflat, practic, într-o permanentă situaţie de urgenţă, începând de la ninsori şi înzăpeziri, continuând cu această primăvară capricioasă şi până la această vară, care a debutat tot cu o serie de probleme deosebite, de natură să pună în pericol strângerea recoltelor. De multă vreme nu am mai avut un an atât de încărcat şi fiecare dintre dumneavoastră a trebuit să facă faţă unei serii întregi de aspecte speciale. Vă felicit şi vă rog să transmiteţi felicitările mele şi colegilor dumneavoastră pentru modul în care v-aţi implicat în aceste şase luni de zile în gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului şi pentru felul în care aţi răspuns, cu forţă, la toate evenimentele, care, aşa cum arată şi analiza, au fost mai numeroase decât în prima jumătate a anului trecut. Formaţi o echipă de oameni foarte bine pregătiţi, gata oricând să intervină şi aţi făcut dovada în toată această perioadă de timp. Putem vorbi, iată, şi despre o serie de lucruri pozitive care s-au materializat, astfel că acum există o înzestrare mai bună pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Fiecare etapă pe care am traversat-o ne-a adus, din acest punct de vedere, un plus de experienţă, dar şi un plus de dotări.  Este o direcţie pe care încercăm să o continuăm şi pe viitor, astfel încât toate structurile specializate să fie mai bine adaptate condiţiilor cărora trebuie să le facă faţă. După ce, prin două investiţii pentru care, în calitate de lider de proiect, am atras peste 15 milioane de euro, din fonduri comunitare, în vederea achiziţionării a 54 de echipamente necesare în cazuri de urgenţă, iată că suntem în faţa unui nou demers, prin care dorim să dotăm inspectoratele din Oltenia cu utilaje pentru perioada de iarnă, respectiv autovehicule şenilate şi autofreze pentru zăpadă, dar şi cu două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

La rândul său, inspectorul şef al ISU Dolj, colonelul Constantin Florea, a subliniat faptul că achiziţionarea noilor utilaje şi autospeciale a condus la o creştere semnificativă a operativităţii cu care se derulează intervenţiile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dotarea cu echipamente moderne de care am beneficiat, graţie acestor proiecte europene al căror lider a fost Consiliul Judeţean Dolj, a ajutat foarte mult cadrele operative ale inspectoratului pentru a răspunde în momente dificile, unele poate chiar critice. De exemplu, vreau să evidenţiez că timpii de acţiune, atât la incendii, cât şi la misiunile echipajelor SMURD, au scăzut semnificativ faţă de anul precedent; toate acestea datorită tehnicii de intervenţie moderne, achiziţionate prin fondurile europene amintite, şi cu ajutorul ambulanţelor de la Ministerul Sănătăţii, cele noi fiind dotate cu toată aparatura necesară, ceea ce a făcut să se reducă foarte mult timpul de intervenţie, în toate localităţile judeţului. Îmbunătăţirea dotărilor a fost esenţială, cu atât mai mult cu cât numărul cazurilor la care a fost necesar ajutorul nostru a crescut cu 33,7 la sută în raport cu primul semestru din 2013. Trebuie amintit că echipajele operative ale ISU Dolj au fost solicitate să răspundă în primele şase luni ale acestui an la nu mai puţin de 4.232 de intervenţii, în medie 24 pe zi, dintre care peste 90 la sută au fost apeluri pentru SMURD.
A precizat colonelul Constantin Florea, inspectorul şef al ISU Dolj

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, având lider de proiect Consiliul Judeţean Dolj, a obţinut finanţare europeană, în două etape, pentru achiziţionarea a 54 de echipamente specifice pentru dotarea bazelor operaţionale de intervenţii în situaţii de urgenţă: 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 5 autospeciale pentru descarcerări grele, 2 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologie), 20 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă – FRAP, 5 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime şi un centru mobil de comandă şi control.  

Politica