sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zece elevi eliminaţi din examen la Dolj

Examenul scris de bacalaureat la limba română s-a desfăşurat în judeţul Dolj cu incidente. Zece elevi din judeţul Dolj, au încercat să copieze folosindu-se de telefoane mobile sau alte metode ajutătoare. Dintre aceştia, trei elevi sunt de la Colegiul “Ştefan Odobleja” din Craiova, un singur elev de la Liceul “Traian Vuia”, patru de la Colegiul Naţional “Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, un elev de la Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni, şi alt elev de la Liceul Teoretic “Independenţa” Calafat.
În total, în Dolj s-au înscris pentru a susţine proba la limba română din cadrul examenului de Bacalaureat, 5643, dar au absentat 347 elevi. Din seria curentă au fost înscrişi 4344 elevi, iar din seria anterioară 1299.

Emoţiile au fost mai mari pentru părinţi

Emoţii mari la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba română. Atât pentu elevi, cât mai ales pentru părinţi. La liceele craiovene, părinţii îşi aşteptau cu nerăbdare copiii oferindu-le sprijinul moral la ieşirea din sala de examen. Ore în şir, au stat părinţii cu sufletul la gură aşteptând să vadă cum au trecut copiii lor peste examenul maturităţii.  
Neliniştea se adâncea din ce în ce mai tare, pe măsură ce după o oră şi jumătate de la examen, când elevii aveau permisiunea să părăsească sala, minutele treceau, şi nici măcar un elev nu ieşea de la examen să povestească ce subiecte le-au picat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Îmi aştept fata, este un copil care învaţă foarte bine, cred că am eu emoţii mai mari decât ea, vă daţi seama este examenul vieţii, dar am încredere în ea că o să fie triumfătoare şi o să iasă zâmbitoare de acolo.
A spus un părinte

Subiectele de la proba scrisă la limba română au fost de două tipuri, unul pentru profil uman, iar celălalt pentru profil real.
Elevii au ieşit relaxaţi din sala de examen, mulţumiţi că au trecut cu bine de proba scrisă la română, dar precizând că nu se aşteptau ca la subiectul al III-lea, să aibă de comentat poezii.

La profilul uman, primul subiect a constat în rezolvarea unor cerinţe pe textul “Donna Alba” de Gib. I. Mihăescu, apoi la cea de-a doua parte, să argumenteze despre importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor, la partea a III-a, au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, ce se reflectă într-un text poetic studiat. Au avut de ales, între poeţii Tudor Arghezi, Nichita Stănescu sau Ion Barbu.
La profilul real, au avut de rezolvat cerinţe pe textul “Omul din vis”, de Cezar Petrescu, la partea a doua au avut de opinat despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos, iar la ultima parte să elaboreze un eseu despre o poezie ce aparţine lui Mihai Eminescu.

La unele săli de examen din Craiova, elevii s-au putut consulta cu colegii lor

Dacă unii absolvenţi de liceu, ne-au mărturisit că examenul lor a fost strict, că nu li s-a permis nici măcar să se mişte, cu atât mai mult să se consulte cu colegul, au fost şi liceeni care au spus că au avut norocul să aibă o comisie mai cumsecade care să le permită să se mai uite în stânga şi în dreapta, dar cu limite.

Nu a fost ce mă aşteptam, majoritatea se aşteptau să ne pice proză, “Moromeţii” sau “Cel mai iubit dintre Pământeni”, eventual, dar a picat poezia, a fost ok per total. Le-am rezolvat pe toate, ne-a picat cerinţă pe proză, la partea a doua a fost un subiect despre importanţa lecturii în formarea culturii elevilor, la partea a treia, trei scriitori de poezii, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, mă aştept la notă bună, 8, 8.50. Ne-am putut consulta aşa şi aşa, foarte puţin.
A spus o elevă de la C. N “Carol I”

Subiectele pentru elevii care au studiat la profil real, au fost foarte facile, majoritatea spunând că la primele două părţi, s-au descurcat exemplar, şi nu le-a creat dificultăţi.

Sunt la profil real, eu am ales să comentez poezia lui Eminescu, “Floare Albastră”, şi m-am descurcat pentru că am învăţat, a picat exact ce am ştiut eu, sper să iau un 9.50. Prima parte a fost destul de simplă, am avut cerinţe pe text, am avut proză, am avut la partea a doua să scriu despre un stil de viaţă sănătos, a fost foarte uşor, mă aştept la un 9.50. Nu am avut voie nici să ne mişcăm, dar să vorbim cu colegii.
Dragoş de la C. N “Carol I”

Cea mai mare teamă a elevilor pentru această probă o reprezintă nota. Chiar dacă au atins toate subiectele, reuşind să le rezolve, în ceea ce priveşte modul de corectare sunt sceptici, fiindcă la limba română contează foarte mult, cât de bine şi-au exprimat opinia, într-un mod cât mai elevat.

Mi s-a părut greu la partea a III-a, eu sunt la uman, a trebuit să alegem dintre trei poeţi, mulţi s-au bazat pe romane, acum sper să iau o notă bunicică, oricum corectarea e interpretabilă, cum consideră profesorii că am atins toate cerinţele, mai ales la ultima parte. Cred că o să iau un 7-8, oricum sunt sigur că nu-l pic, asta e clar.
A spus Ionuţ, elev la C. N. “Elena Cuza”

Mi s-a părut uşor, Eminescu este mai uşor de interpretat şi pentru noi, cei de la profil Real. Eu zic că subiectul a fost accesibil, sper să iau un 8, chiar 9, depinde de modul de evaluare al profesorilor, la română contează mai mult cât de creativ ai fost, sunt mai subiectivi profesorii.
A declarat Lorena, elevă la C. N. “Elena Cuza”

Trei eliminaţi la Gorj

Un elev de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi un altul de la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Târgu-Jiu au fost eliminaţi de la proba scrisă la Limba şi literatura română după ce au încercat să copieze.
Pe de altă parte, la Novaci, un elev s-a prezentat la examen cu un papion în care se aflau o cameră şi un microfon. Elevul filma subiectele, iar cineva îi spunea în cască răspunsurile. A fost pârât de colegul de bancă şi eliminat din examen.
Numărul candidaţilor înscrişi la această probă este de 3.962, dintre care au fost prezenţi 3.733, un număr de 229 de liceeni absentând, scrie sursa citată.

Olt. Subiect de rezervă pentru un elev care a întârziat

Un elev din Slatina nu a reuşit să ajungă la timp la examen din cauza unui accident rutier. Comisia de bacalaureat a apelat la un subiect de rezervă pentru aceştia. Pe de altă parte, doi elevi, unul de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, iar altul de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi în timp ce încercau să copieze.  

Avem doi eliminaţi, unul la «Minulescu» şi altul la «Titulescu», ambii pentru tentativă de fraudă. S-a solicitat un subiect de rezervă, la Metalurgic. Ştiu că a fost un elev care a întârziat din cauza unui accident rutier, iar comisia demarase deja procedurile.
A declarat Marian Anghel, inspectorul şcolar general adjunct şi vicepreşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat

Politica