marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prima producţie a serei de la Colegiul Pedagogic “Ştefan Velovan”

Conducerea liceului Pedagogic ”Ştefan Velovan” din Bănie a demarat un amplu proiect intitulat ”Sădeşte un pom pentru viitorul tău”, dar şi restaurarea unei sere abandonată de mai bine de 25 ani. Din toamna anului trecut au fost demarate lucrările pentru restaurarea serei, apoi s-au pus răsaduri. Acum, în curtea liceului se cultivă legume ecologice care asigură o alimentaţie sănătoasă copiilor. Primele roade au început să se vadă, roşii, castraveţi, ardei, vinete, sunt produsele care asigură alimentaţia elevilor de la C. N. Pedagogic “Ştefan Velovan”, fiindcă acesta a fost şi obiectivul proiectului, elevii să îşi poată procura hrana zilnică chiar din propria seră a liceului.
Pentru întreţinerea serei, au intervenit şi specialiştii de la Facultatea de Agronomie.

Noi am plecat într-un proiect foarte ambiţios intitulat,” Sădeşte un pom pentru viitorul tău”, am urmărit plantarea a 1000 copaci, dintre care 300 pomi fructiferi de altoi, din soiurile măr, prun, cireş, cais, nectarin, nuc şi reamenajarea a două grupuri de seră, un grup de seră pentru toamnă-iarnă şi unul pentru perioada primăvară-vară. În serele noastre avem deja, cultivate legume ecologice pe care le folosim în cantina şcolii, avem tomate, ardei, vinete, castraveţi, dovleceii. Noi dorim ca elevii noştri să mănânce cât mai sănătos şi deja se bucură de acest concept în mod real la cantina liceului nostru, pentru că în perioada şcolii, 150 elevi iau masa, 100 de la internat şi 50 de la programul After School sau Şcoală după Şcoală. Există şi un bazin în care se află cinci tone de apă, pe care este inscripţionată, firma noastră, Staţiunea Didactică Pedagogic, această titulatură este dată de domnul decan Soare şi de domnul academician Gabriel Corneanu, de la Facultatea de Agronomie şi de domnul profesor Neţoiu, oameni care s-au gândit să ne consilieze într-un mod profesionist. După ce am refăcut serele, a trebuit să aducem pământ special, pentru a sădi aceste legume, am folosit apă din bazinul nostru şi vrem să folosim temperatura optimă pentru a avea o producţie cât mai bună.
A declarat Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova

Provizii pentru iarnă

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, conducerea instituţiei de învăţământ spune că vor face provizii pentru iarnă fiindcă producţia va fi însemnată cantitativ.

Sute de copii, în special, cei micuţi sunt aduşi în serele noastre, pentru a putea interacţiona cu aceste legume de tip ecologic, să facă orele de botanică, şi chiar ei sunt beneficiarii acestui proiect, mâncând în cantina noastră produse proaspete şi ecologice. Nu folosim nici un fel de substanţă care să forţeze legume. Credem că va fi o producţie frumoasă, câteva kilograme bune vom avea numai la tomate, apoi dovleceii, vinetele şi castraveţii, vrem să ne facem conservele de toamnă-iarnă.
A mai precizat Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic ”Ştefan Velovan” din Craiova

Când se vor coace fructele din livada liceului, vor fi consumate tot de către elevi, în cantina şcolii, şi totodată se vor face sucuri naturale, dar şi compoturi din acestea, anunţă conducerea C. N. “Ştefan Velovan”.

Politica