vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ploi şi vijelii, copaci la pământ, culturi agricole distruse

În nici 15 minute furtuna care s-a abătut marţi după-amiază asupra Doljului a reuşit să pună la pământ mai mulţi copaci, dar şi să «zboare» mai multe acoperişuri.Veştile de la meteorologi nu se îmbunătăţesc. Suntem din nou sub COD GALBEN de ploi dar şi de posibile inundaţii.
Pompierii doljeni au făcut un bilanţ al pagubelor furtunii de marţi.

Secţia de Pompieri Craiova prin Punctul de lucru Filiaşi au întervenit la bl. V6 din oraşul Filiaşi pentru degajarea unui acoperiş căzut de pe bloc, fiind avariate două autoturisme. La intervenţie au participat şi SVSU Filiaşi. Secţia de Pompieri Craiova a intervenit pentru degajarea carosabilului de un copac căzut în zona Marlorex. Detaşamentul 1 pompieri Craiova au intervenit pentru degajarea carosabilului de pomi căzuţi pe strada George Fotino şi zona Hanul Craioviţa. Detaşamentul 1 pompieri Craiova intervine şi la acest moment pentru consolidarea unui acoperiş la bl. 23 D unde există posibilitate de prăbuşire. Detaşamentul 2 pompieri Craiova a intervenit pe str. 22 Decembrie 1918, bl. G5 pentru degajarea unui copac căzut care, blochează accesul locatarilor în bloc. Detaşamentul 1 pompieri Craiova a intervenit în zona Piaţa Centrală la bl. A24 pe degajarea unui copac care a avariat două autoturisme. Detaşamentul 2 pompieri Craiova a intervenit pe str. Împăratul Traian pentru deblocarea carosabilului din cauza unui copac căzut. Secţia de Pompieri Craiova a intervenit în zona Craioviţa Nouă, vizavi de Hanul Craioviţa pentru scoaterea unui autoturism  de sub un copac.
ISU Dolj

Culturi agricole distruse la Mehedinţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sudul judeţului Mehedinţi a fost lovit de grindină în noaptea de marţi spre miercuri. O jumătate de oră a fost suficient ca grindina să distrugă o suprafaţă de peste cinci mii de hectare cu grâu, rapiţă, porumb şi floarea soarelui.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că toate culturile aflate pe suprafeţele din perimetrul localităţilor Gîrla Mare, Pătule, Vînători şi Vrata sunt compromise în procent de 100%.

Investiţiile făcute, de aproximativ 12 milioane de lei, nu vor mai putea fi recuperate. Din cauza acestei situaţii, agricultorii sunt în mare pericol. Mulţi au luat credite pentru achiziţii de utilaje şi pentru înfiinţarea respectivelor culturi. Cu siguranţă, aceştia vor fi executat silit şi puşi în împrejurarea de a abandona terenurile agricole.
A precizat Stroescu

Acesta a mai declarat că nu toţi proprietarii culturilor distruse au poliţe de asigurări, astfel că doar o parte dintre ei vor putea cere despăgubiri.
Pe de altă parte, Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi a solicitat, miercuri, autorităţilor judeţului să propună spre aprobare Guvernului României un act normativ pentru scutirea de la plata impozitului pe profit a entităţilor agricole afectate de grindină.

Prefectura Mehedinţi, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice trebuie să sprijine demersul nostru astfel încât fermierii să suporte mai uşor pierderile. Este necesar să se formeze o comisie pentru evaluarea acestora. Conform reglementărilor existente, dacă pagubele depăşesc 30% (din totalul culturilor -n.r.), există posibilitatea ca fermierii afectaţi să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit.
A afirmat Stroescu

În context, liderul fermierilor mehedinţeni a mai arătat că Guvernul României are dreptul să promoveze un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru ca fermierii care au fost afectaţi de calamităţi să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit în condiţiile în care culturile lor au fost distruse în proporţie de cel puţin 30%, scrie AGERPRES.

Noi atenţionări de la meteorologi şi hidrologi

Meteorologii au emis, ieri, un COD GALBEN valabil pentru toată ţara.                     

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în după-amiaza zilei de miercuri, 25 iunie în regiunile vestice şi sud-vestice, iar spre seară şi în noaptea de miercuri spre joi (25/26 iunie) şi în restul teritoriului. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Îndeosebi în sud-vest, centru şi nord-est cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.
Arată textul avertizării

Hidrologii au emis şi ei o atenţionare care este în vigoare până astăzi la prânz. Sunt vizate cursurile de apă Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Trotuş, Bârlad, Jijia şi râurile din Dobrogea.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:
COD GALBEN
– Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară, Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Gorj, Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Trotuş superior şi afluenţii săi din judeţele Harghita şi Bacău, Bârlad (judeţele Vaslui, Galaţi şi Iaşi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi râurile din Dobrogea  (judeţele Constanţa şi Tulcea).
– Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal şi munte, din judeţele Arad, Alba, Hunedoara, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Neamţ.
Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri.

Arată avertizarea hidrologilor

Politica