vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Închisoare cu suspendare pentru fosta casieră a Primăriei Bratovoeşti

Fosta casieră a primăriei doljene Bratovoeşti, Angelica Florea, a fost condamnată, miercuri, de Judecătoria Craiova, la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni şi la plata sumei de 114.314 lei, bani pe care şi i-a însuşit din gestiune în perioada 2005 – 2008. Femeia a fost trimisă în judecată în urmă cu patru ani pentru delapidare, dosarul s-a rejudecat, iar instanţa a pronunţat acum o nouă sentinţă pe fondul cauzei. Atât inculpata, cât şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pot ataca sentinţa cu apel, întrucât nu este definitivă.

Pe 28 octombrie 2010 procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova o trimiteau în judecată, în stare de libertate, pe Angelica Florea (43 de ani la momentul respectiv), fostă casieră a Primăriei Bratovoeşti, sub acuzaţia de delapidare. „Matrapazlâcurile” femeii au fost descoperite în 2008, după alegeri, când conducerea s-a schimbat, iar noul primar, Ion Marin, a dispus efectuarea unui control în contabilitatea instituţiei.

La finalul verificărilor, primarul a constatat că lipsesc aproximativ 1,3 miliarde lei vechi din bugetul primăriei, astfel că a dat vina dispariţiei banilor pe fostul edil şi pe casriera şefă, Angelica Florea. Banii fuseseră încasaţi de Serviciul taxe şi impozite al Primăriei în perioada 2005-2008 şi ar fi trebuit depuşi la Trezorerie de fiecare dată. Numai că, angajaţii primăriei au povestit atunci că femeia pleca cu banii din instituţie, însă nu se întorcea mereu cu chitanţe sau documente justificative, astfel că, oficial, nimeni nu ştia ce se întâmplă cu sumele încasate. Mai mult, se pare că uneori, în schimbul banilor încasaţi, femeia elibera chitanţe false cumpărate de la librărie. A durat o perioadă până când s-a reuşit recuperarea registrelor de casă de la contabilă, stabilindu-se în urma verificărilor că în anul 2005 femeia a sustras 120 de milioane de lei vechi, în 2006 peste 200 de milioane de lei, iar în perioada 2007-2008, alte 980 milioane de lei vechi, după cum explica primarul Ion Marin când a descoperit „gaura” din buget.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca urmare a sesizării venite din partea primăriei, ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj împreună cu un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au deschis o anchetă, finalizată cu trimiterea în judecată a Angelicăi Florea pentru delapidare şi fals intelectual.

Pe 3 noiembrie 2011 Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar, Angelica Florea fiind găsită vinovată şi condamnată la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Atât inculpata, cât şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au declarat recurs împotriva acestei sentinţe, recurs ce s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Aproximativ un an mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Craiova au considerat că ambele părţi au dreptate, astfel că au casat hotărârea de pe fond şi au dispus rejudecarea dosarului.

Admite recursurile. Casează sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe respectiv Judecătoria Craiova.Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 28.09.2012.
Se arată în decizia Curţii de Apel Craiova

Astfel, dosarul s-a înregistrat din nou la Judecătoria Craiova, instanţă care miercuri, 25 iunie a.c., a pronunţat o nouă hotărâre. Angelica Florea a fost condamnată tot la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, însă, de această dată, a fost pusă să dea banii înapoi primăriei.

Condamnă pe inculpata Florea Angelica la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare pe durata termenului de încercare de 3 ani şi 6 luni, termen stabilit potrivit art. 82 C.p. de la 1969. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Primăriei comunei Bratovoieşti şi obligă inculpata la plata sumei de 114.314 lei, sumă reactualizată cu indicele de inflaţie de la data producerii prejudiciului şi până la data plăţii efective, cu titlu de daune materiale. În baza art. 274 alin.1 C.p.p. Obligă inculpata la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 25.06.2014.
Se arată în noua hotărâre a Judecătoriei Craiova

Şi de această dată, atât inculpata, cât şi procurorii, pot ataca sentinţa la Curtea de Apel Craiova.

Politica