joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proba de matematica a creat dificultati elevilor doljeni

Examenul pentru admiterea la liceu, pentru elevii de clasa a opta, s-a încheiat ieri cu proba scrisă la matematică. Absolvenţii de clasa a opta au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva cele trei subiecte, cu mai multe cerinţe fiecare. Anual, majoritatea elevilor se plâng de gradul de dificultate al subiectelor la matematică, spunând că cerinţele de la limba şi literatura română sunt mult mai accesibile.

Acest lucru s-a observat înainte de susţinerea evaluării naţionale elevii de clasa a VIII-a, atunci când elevii  au fost testaţi în privinţa cunoştinţelor pe care le au la limba română şi matematică în cadrul unei simulări naţionale. Rezultatele de la simulare la Evaluare Naţională 2014  au arătat că 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5. De asemenea, 66,95% dintre elevi au luat peste 5  la Limba română şi doar 30,4% la Matematică. 
În judeţul Dolj, din cei 5231 candidaţi înscrişi la Evaluarea Naţională, 4991 s-au prezentat la proba de matematică. Testarea s-a desfăşurat în 157 centre, sălile fiind supravegheate video. Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, la Colegiul Naţional ,,Ştefan Velovan’’ a fost eliminat din examen un elev. Se pare că acesta a fost surprins cu un telefon mobil.

Aproximativ 5000 de candidaţi s-au prezentat astăzi (n.r.-ieri) la proba de matematică. Din nefericire, a existat şi un eliminat la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”. Respectivul elev a fost surprins cu telefonul mobil, lucrarea a fost marcată cu fraudă şi a primit nota 1.
A declarat Luminiţa Popescu, inspector şcolar adjunct ISJ Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Elevii doljeni ne-au mărturisit că subiectele la limba şi literatura română au fost mai accesibile decât cele la matematică.
Nivelul de pregătire pe parcursul anului şcolar şi-a spus cuvântul şi de această dată.
Astfel, pentru unii candidaţi cerinţele au fost floare la ureche, în timp ce alţii s-au plâns de gradul ridicat de dificultate.

«Matematica ori o ştii, ori nu o ştii»

Pentru mine subiectele formulate au fost uşoare. Ori ştii, ori nu ştii. Dacă la limba română mai merge să dai un răspuns mai vag, la matematică nu ţine această metodă. Cred că o să obţin o notă peste 9,50. Îmi doresc să intru la Fraţii Buzeşti, la secţia de matematică-bilingv engleză.
A spus un elev de la C.N. ,,Elena Cuza’’

Nu pot să mă plâng, cred că voi lua o notă destul de bună. Având în vedere că nu-mi place sub nicio formă această materie, sper să obţin o medie cât de cât decentă, să intru la un liceu bun şi să scap de matematică.
A mai spus o elevă de la C. N. «Carol I»

Mai multe comune doljene au rămas fără curent electric

Furtuna de marţi seara a creat dificultăţi în anumite comune doljene, care au rămas fără energie electrică. Cu sprijinul ISU Dolj şi al unei companii, examenul de Evaluare Naţională s-a putut desfăşura în condiţii optime chiar şi în comunele afectate. Alimentarea cu energie electrică s-a făcut cu ajutorul unor generatoare.

Din cauza furtunii, au fost dificultăţi în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică. Din fericire, ISU Dolj şi CEZ ne-au sărit în ajutor, asigurând alimentarea pe bază de generatoare.
A mai precizat Luminiţa Popescu, inspector şcolar adjunct ISJ Dolj

Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime în celelalte judeţe din Oltenia

În judeţul Olt au fost aşteptaţi 3.393 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, din totalul celor 4.400 care au terminat gimnaziul. La examenele de simulare din martie 2014 s-au înscris aproape 188.000 de elevi din clasa a VIII-a şi s-au prezentat la probe aproape 178.000, însă rezultatele au fost foarte slabe – mai proaste decât anul trecut. Aproape 70 % dintre ei nu au reuşit să ia nota 5 la Matematică, conform datelor de la Ministerul Educaţiei.

Peste 3.300 de elevi din judeţul Vâlcea s-au înscris la examenul de Evaluarea Naţională 2014 din acest an.
Peste 3500 de elevi de clasa a opta din judeţul Gorj sunt înscrişi la examenul de Capacitate 2014. Totodată, la examen sunt înscrişi şi 2204 elevi din judeţul Mehedinţi, care susţin examenul în centrele de examen organizate la şcolile din oraşe. Accesul elevilor în săli este permis între 8.00 şi 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Fiecare probă scrisă durează 120 de minute.

Primele rezultate vor fi afişate vineri, 27 iunie

Primele rezultate vor fi afişate vineri, 27 iunie, până la ora 16.00, şi în aceeaşi zi elevii nemultumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii până la ora 20.00. Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2014, dupa soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate marţi, 1 iulie. Admiterea în liceu în anul şcolar 2014-2015 începe în data de 4 iulie, când absolvenţii claselor a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile în fişele de înscriere.

Anul acesta, media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75%

O premieră pe care o aduce admiterea anul acesta o reprezintă faptul că Evaluarea Naţională va avea o pondere crescută, de 75%, în media de admitere la liceu. Se schimbă astfel formula de calcul a mediei de admitere la liceu, aşa că începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%. 
Înscrierea în clasa a IX-a se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este mai mica de cinci. Repartizarea computerizată la liceu se realizează pe 15 iulie.

Politica