joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Costumele populare româneşti ne reprezintă ţara

Ii populare româneşti brodate cu modele florale sau geometrice stăteau frumos expuse la Galeria Vollard a Casei de Cultură “Traian Demetrescu”. Aceste piese care compun portul popular tradiţional românesc au fost aduse din colecţia de familie a referentelor de la instituţia culturală, o minunăţie de costume populare, croite cu mare migală de către meşteri populari.  Pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele, dar şi Ziua Internaţională a Iei, aleasă anul trecut, la iniţiativa unei comunităţi online de pe Facebook care îndeamnă pe toţi românii să poarte o astfel de bluză şi să se mândrească cu ea oriunde în lume.

Şi se pare că această iniţiativă are succes fiindcă tot mai mulţi români marchează cumva această sărbătoare. La evenimentul organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu şi-au făcut apariţia câţiva copiii aduşi de mânuţă de educatoare să admire costumele populare.
Copiii au fost atraşi de costumele populare, iar doamna educatoare le-a povestit cât de important e să păstreze tradiţia românească.

I-am adus să vadă şi ei tradiţiile populare, aceste costume florale sunt frumos ornamentate cu motive florale, geometrice, sunt împodobite atât cu flori cusute manual şi cu paiete sau mărgele pentru că şi atunci femeile îşi doreau să arate frumos. Le purtăm şi noi când avem dansuri populare sau anumite evenimente, avem la grădiniţă, costume confecţionate de noi, ne îmbrăcăm atât noi cât şi copiii pentru că vrem să le sădim în suflet dragostea pentru tradiţiile populare româneşti. Ia se mai poartă şi astăzi, am văzut şi anul acesta foarte multe ii atât în magazine cât şi purtate de femei pe stradă, lumea apreciază tradiţiile populare şi le poartă cu drag.
Nistra Viorica, educatoare la Grădiniţa Traian Demetrescu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deşi costumele populare sunt purtate în special, la serbări şcolare şi la spectacole muzicale, ia, piesă din costumul popular, a început din ce în ce mai mult să facă parte şi din ţinuta de zi cu zi a doamnelor.
Ţinutele vestimentare, expuse la Casa de Cultură Traian Demetrescu sunt confecţionate de ani buni, de către meşteri pricepuţi.

Cu ocazia “Zilei Internaţionale a Iei” ne-am gândit să promovăm la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” tradiţiile şi cultura naţională prin costumele populare din arhiva personală, a mea şi a colegelor mele. Sunt costume care se potrivesc copiilor, femeilor, adulţilor, avem o expoziţie deschisă pentru publicul larg. Avem un costum pentru bărbaţi, de căluşari. Am un costum de la bunica mea, cusut pe pânză de etamină, cu acul, este un costum pe care l-am purtat eu în clasele primare, este cam din anul 1985. Bluze cu motive populare am mai cumpărat pe parcurs, dar un costum popular nu am mai avut ocazia să port. Am foarte multe modele de bluze croşetate manual, dar doar unul mi-a mai rămas. Am un băiat de aproape 4 ani şi intenţionez să-i cumpăr un costum popular, bănuiesc că o să aibă nevoie la grădiniţă, la şcoală. Avem şi
un costum al unei colege de-a mea, dânsa l-a cumpărat când s-a căsătorit. Eu sunt din Craiova, cred că fiecare costum are o semnificaţie aparte, reprezintă zona Olteniei.

Gabriela Gârgel, referent Casa de Cultură Traian Demetrescu

Politica