joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unii pensionari beneficiază nelegal, în continuare, de prescripţii medicale

În luna aprilie, C.A.S. Dolj a efectuat  21 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale. La furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală primară  s-au efectuat 12 acţiuni de control tematic.
Astfel, au fost identificaţi pensionari care au beneficiat  nelegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. Aceştia au declarat  în scris că nu au alte venituri suplimentare pensiei, deşi figurau în evidenţele ANAF cu venituri impozabile.

Compensarea suplimentară de 40% din contravaloarea medicamentelor compensate 90% prescrise de medicii de familie  pensionarilor care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii, se va recupera de la persoanele care au beneficiat nelegal de acestea.
Totodată, au fost prescrise medicamente compensate 90% de către medicii de familie, fără a solicita pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate de aceştia.  Pentru nerespectarea procedurii legale privind prescrierea medicamentelor compensate 90%, furnizorii au fost sancţionaţi cu imputarea sumei reprezentând compensarea de 40% din contravaloarea medicamentelor compensate 90%.

Au fost prescrise medicamente fără să existe scrisori medicale ale medicilor specialişti

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult, a fost identificat un medic de familie care nu prescrie medicamente compensate 90% unor pacienţi cu venituri din pensii mai mici de 700 lei/lună, fiind sancţionat contractual cu Avertiment scris.

Au fost prescrise medicamente pentru tratamentul Glaucomului, fără  să existe scrisori medicale ale medicilor specialişti oftalmologi, fiind imputată contravaloarea medicamentelor respective. Un medic de familie a funcţionat într-un spaţiu pentru care  nu avea documente privind deţinerea legală a acestuia, dispunându-se suspendarea contractului cu CAS Dolj până la rezolvarea situaţiei. În plus, nu a fost respectată obligaţia contractuală privind utilizarea formularelor tipizate obligatorii, în sensul că nu se folosesc formularele de Cereri de transfer, Fişa de consultaţii medicale, Registre de tratamente, Fişe de urmărire a gravidei, şi nu se completează toate rubricile documentaţiei obligatorii, fiind aplicată sancţiunea contractuală  Avertisment scris. Nu  s-au respectat protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, protocoale elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind aplicată sancţiunea contractuală Avertisment scris şi imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat.
Cristina Mîndreci, expert relaţii publice CAS Dolj

Au fost identificate consultaţii medicale raportate de  medicii de familie pentru pacienţii care se aflau internaţi în unităţi sanitare cu paturi, care au fost imputate medicilor respectivi şi s-a aplicat măsura diminuării valorii minime garantate a punctului per capital pentru lunile respective, cu 10%. La furnizorii de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu au fost efectuate cinci controale tematice,  constatându-se  că un furnizor nu a respectat obligaţia contractuală privind  anularea de pe prescripţie a produselor care nu au fost eliberate şi a fost imputată contravaloarea medicamentelor care nu au fost tăiate cu o linie pe prescripţiile medicale.

Două acţiuni de control tematic la furnizorii de servicii clinice
 
La furnizorii de servicii clinice s-au desfăşurat două acţiuni de control tematic, constatându-se  că sunt respectate clauzele contractului de furnizare de servicii medicale. A fost verificat tematic un furnizor de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – paraclinic, constatându-se că acesta  respectă obligaţiile contractuale. A fost verificat tematic şi un furnizor de recuperare medicală şi s-a constatat  că acesta respectă obligaţiile contractuale.

Politica