sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SĂRBĂTORIREA COMUNEI BĂLTENI

În comuna Bălteni s-a desfăşurat, sâmbătă, 21 iunie a.c, un frumos program artistic cu ocazia sărbătoririi comunei. Pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor sportive şi artistice, pe un teren aferent activităţilor respective, Primăria a construit o scenă.
Ca la orice sărbătoare câmpenească, activităţile sportive şi artistice s-au împletit într-un tot unitar frumos. Nu au lipsit: berea şi micii, tarabele cu suveniruri, mâncare (de tot felul) şi locurile de joacă pentru copii: trambuline, topogane, trenuleţe elctrice, etc.  

Totul a demarat printr-o hotărâre de Consiliu Local, iniţiate de edilul Tudor Marineaţă, prin care s-au aprobat: fondurile necesare dar şi programul manifestărilor. Acest edil a fost ales, pentru prima data în 2004.
Programul manifestărilor culturale a fost foarte bogat şi variat: muzică populară, muzica uşoară, dansuri şi jocuri populare. Au fost prezenţi pe frumoasa scenă: interpreţii de muzică populară şi usoară Nicoleta Iordache, băltenarul Eugen Diţă, Aurel Grigore, Liliana Cârstea, Mirela Pietrean, Claudia Ionaş. Piesa de rezistenţa şi artistul anului a fost Aurel Moldoveanu.
Au dansat şi au jucat pentru tinerii şi mai puţini tineri băltenari, dansatorii Ansamblului Doina Oltului. Emoţionantă a fost prestaţia copiilor din cadrul Ansamblului “BĂLTEANCA” din comună.

Au fost invitaţi Paul Stănescu, preşedintele C.J. OLT, Marius Oprescu, vicepeşedinte, deputatul Florin Iordache, precum şi alţi politicieni locali.
Trebuie spus că toată sărbătoarea a fost sub ameninţarea ploii, chiar la începutul spectacolului, în jurul orelor 15.00 chiar începând să plouă.
Trebuie să menţionăm, în special, că datinile şi tradiţia locală sunt puse în valoare magistral de Ansamblul folcloric Bălteanca, instruit de cunoscutul instructor cultural Sandu Rizea
Renumitul Ansamblu “BĂLTEANCA” din comună a fost format din copii localităţii instruiţi în două grădiniţe şi o scoală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu siguranţă cea mai mare realizare a edilului băltenar sunt însă proiecte de investiţii: “Depozit ecologic regional de deşeuri“, prin acest proiect (în această perioadă se lucrează la implementarea sa) edilul va reuşi dezvoltarea comunei, prin: impozite locale, locuri de muncă şi prin dezvoltarea integrată a comunei. Cu toate că sunt o mână de oameni edilul Tudor Marineaţă şi salariaţii săi au reuşit (printr-un proiect finanţat de Guvern), să finalizeze alimentarea cu apă a comunei.

Deşi nu este o comună mare, cu fonduri proprii, administraţia comunei a construit sau a refăcut trei poduri peste pârâul Iminog şi 15 podeţe.
O altă realizare NECESARĂ a fost asfaltarea Drumului Comunal 95 din localitate.
Proiecte: finalizarea Bazei Sportive, achiziţionarea un buldo-excavator, în valoare de 100.000 euro, reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII şi a celor două grădiniţe.
Trebuie menţionat că atestarea documentară a comunei este din data de 20 iunie 1489, o comună cu ISTORIE şi un trecut frumos şi învolburat.
Ca şi date statistice, comuna Bălteni, este o comună mică: suprafaţa este de 3335 ha (intravilan este de 302,36 ha, iar extravilan este de 2526 ha), populaţia este de aproximativ 2027 persoane, în comună existând peste 735 de gospodării.

Una dintre atracţiile turistice ale comunei este SUPERBA biserică “Adormirea Maicii Domnului”, fiind o capodoperă arhitectonică şi edilitară, chiar şi religioasă.
Despre comuna Bălteni şi despre Tudor Marineaţă pot fi scrise multe, pentru realizările lor, o comună mică, unde sunt multe realizări. Aceste realizări, precum şi multe altele, trebuie menţionate şi lăudate, fiind construite prin forţe proprii, printr-o muncă perseverentă.

Referitor la acestă frumoasă sărbătoare, edilul Tudor Marineaţă, ne-a declarat:
Este o sărbătoare de suflet a băltenarilor. Încercăm ca prin aceste manifestări să le mai aducem un zâmbet pe chip, se ştie că viaţa în mediul rural este mai grea decât în cel urban.

Frumuseţea unor asemenea acţiuni constau în fericirea citită pe chipurile oamenilor: fericirea mamelor când copii lor se dădeau peste cap în trambuline (filmaţi cu smartphon-ul), plimbările copiilor cu maşinuţele electrice pe gazon, mâncarea cu patos a halviţelor de copii, aruncarea copiilor pe topoganele gonflabile, etc. Toate acestea, precum şi altele, sunt momente de fericire, surprinse de noi, pentru acei oameni.
Aceşti oameni nu ştiu de mall-uri, 3D, liniuţe cu maşini puternice, shopping, etc.

Politica