vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Istoria învăţământului universitar economic structurat într-o amplă lucrare

Aproape două secole de învăţământ universitar de profil economic au fost structurate în paginile unei cărţi.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova a lansat volumul monografic „Pagini din istoria învăţământului superior economic din România, 1843 – 2013”.

Volumul a fost construit la iniţiativa şi sub îndrumarea Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România cu ocazia aniversării a „170 de ani de la primul curs de economie politică ţinut de Ion Ghica la Academia Mihăileană din Iaşi”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este o lucrare consistentă, alcătuită din 905 pagini, care acoperă o arie geografică întinsă, surprinde modul de apariţie al învăţământului economic din România şi evoluţia lui până în anul 2013. Sunt amintiţi în carte şi ctitorii învăţământului superior economic printre care Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Sturdza.

La realizarea acestei lucrări au contribuit un număr de 125 de cadre didactice din rândul facultăţilor de economie din ţara noastră, sub coordonarea generală a profesorilor Ioan Talpoş de la Universitatea de Vest din Timişoara, Constantin Roşca de la Universitatea din Craiova şi Nicolae Istudor de la Academia de Studii Economice.

Volumul este structurat în şapte părţi diferite, dintre care primele patru părţi evidenţiază principalele evenimente care au marcat evoluţia învăţământului superior economic românesc din perioadele: 1843-1913, când s-a instituţionalizat învăţământul superior economic, 1913-1948, 1948-1989, 1989-2013, la care se adaugă o parte ce prezintă galeria marilor personalităţi ale ştiinţei economice din România, precum două părţi în care se regăsesc rezumatul şi anexele lucrării. Profesorul Constantin Roşca a punctat toate aceste părţi.

“Iniţiatorul acestei idei a fost un alt Roşca, primul preşedinte al Asociaţiei Facultăţii de Economie din România, Ion Gh. Roşca. Am lucrat împreună la ghidul de elaborare al lucrării, la unele componente, dar el ne-a părăsit şi noi am continuat ideea, poate a fost o datorie de onoare faţă de acest profesor, a fost un imbold de a adânci unele aspecte. Momentele care definesc etapele corespund cu momente din istoria ţării noastre. Această istorie a învăţământului superior economic din România este o componentă a istoriei României. Avem două părţi diferite unde sunt abordări tematice, o parte care se referă la galeria personalităţilor marcante din învăţământul superior economic şi din cercetare de profil economic, cu două capitole distincte în care prezentăm activitatea în număr de 41 de academicieni şi al doilea capitol, personalităţi marcante din învăţământul de profil economic, dar personalităţi care nu mai sunt printre noi. O altă parte este o sinteză a învăţământului privit în ansamblu. În ultima parte, avem prezentată fiecare facultate din sistemul actual, 89 facultăţi care funcţionează în prezent şi pe fiecare în parte sunt prezentate elementele esenţiale din istoria mai veche sau recentă a fiecărui membru al Asociaţiei Facultăţii de Economie din ţară”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Roşca.

Politica