vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început vacanţa, nu pentru toţi!

Elevii şi preşcolarii au scăpat pentru trei luni de zile de orele chinuitoare şi numeroasele materii de la şcoală. De vineri aceştia au intrat oficial în vacanţă. Elevii au intrat în vacanţa de vară, până pe 15 septembrie, când revin la cursuri pentru anul şcolar 2014 – 2015. În schimb, absolvenţii de clasa a opta şi cei de liceu mai au de trecut un hop până să se poată relaxa. Aceştia au de susţinut evaluarea naţională, respectiv examenul maturităţii.

Examenele de corigenţă au fost stabilite între 6 august şi 5 septembrie

Pentru elevii care nu au promovat anul şcolar 2013 – 2014, perioadele de desfăşurare a examenelor de corigenţă au fost stabilite între 6 august şi 5 septembrie, în funcţie de ciclul de învăţământ, potrivit Mediafax. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor susţine corigenţa în perioada l8 – 20 august. Cei care promovează se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere. Elevii care sunt în clasa a XII-a, anul de completare în învăţământul special, stagii de pregătire practică şi învăţământ profesional susţin corigenţa între 6 şi 7 august. Elevii din clasele terminale de liceu care au promovat corigenţa se pot înscrie, în 8 august, la sesiunea de bacalaureat august-septembrie. Cei din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, în alte clase decât cele terminale, şi din şcolile postliceale şi de maiştrii, dau corigenţa în perioada 1 – 5 septembrie.
Elevii corigenţi din clasele terminale de gimnaziu, de liceu, din anul de completare învăţământul special, din învăţământul profesional şi cei care au parcurs stagiile de pregătire practică, care nu pot participa la sesiunile de corigenţe stabilite pentru respectivele clase (6 – 7 august şi 18 – 20 august) se pot înscrie la sesiunea generală de corigenţe din perioada 1 – 5 septembrie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anul şcolar 2014 – 2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), anul şcolar 2014 – 2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cea de vară, fiind structurat, ca şi acesta, pe două semestre. Semestrul I va avea cursuri în perioada cuprinsă între 15 septembrie (luni) şi 30 ianuarie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile vor fi reluate în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie pe 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015 – 2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 – 10 aprilie, din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extrascolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Vacanţă şi pentru elevii din penitenciar

Anul şcolar 2013-2014, s-a încheiat official şi la Şcoala Profesională Specială. Vineri, la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova, pe parcursul întregii zile, elevii absolvenţi au fost prezenţi la o competiţie sportivă inter-penitenciară, la un spectacol artistic şi la festivitatea de decernare a distincţiilor acordate celor care au obţinut rezultate meritorii în anul şcolar încheiat.

În anul şcolar 2013 – 2014 au fost înscrişi 220 de elevi. În contextul schimbărilor majore care au survenit în domeniul legislativ execuţional-penal, au finalizat cursurile 106 elevi. În cadrul festivităţii de încheiere a anului şcolar, dascălii au oferit distincţii absolvenţilor şi celor care s-au făcut remarcaţi în cadrul atelierelor de creaţie de pictură, modelaj şi traforaj. Competiţia sportivă a aliniat la start echipele de fotbal ale deţinuţilor din penitenciarele craiovene, oferind prilejul unei întreceri acerbe în spiritul fair – play-ului şi al deplinei sportivităţi. La final, echipa câştigătoare – cea a Penitenciarului Pelendava – dar şi celelalte competitoare au fost premiate de directorul unităţii cu diplome şi cupe. Finalizarea anului şcolar la P.M.T. Craiova reprezintă începutul unei noi etape de programe şi activităţi planificate pentru perioada vacanţei de vară. Cu sprijinul partenerilor şi al voluntarilor români şi străini, administraţia penitenciarului va încerca să ofere o vacanţă activă unui număr cât mai mare de tineri, prin implicarea lor în diverse activităţi artistice, sportive şi de creaţie. De asemenea, un loc important îl vor ocupa activităţile desfăşurate în comunitate şi organizarea unor campanii cu tematică socială şi de promovare a incluziunii. În acest mod se poate afirma faptul că odată cu intrarea în vacanţa de vară a elevilor se încheie un ciclu educaţional şi se dă startul unei alte etape în care acumulările anterioare vor fi fructificate în scopul atingerii obiectivului principal al demersurilor de educaţie – reintegrarea socială a minorilor şi tinerilor care execută măsuri educative privative de libertate.
Subcomisar Daniel Barbu, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova

A început Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a opta

5231 de candidaţi doljeni sunt aşteptaţi la proba de limba şi literatura română

Emoţii mari pentru absolvenţii de clasa a opta. Elevii vor susţine primul lor examen important, pentru a deveni liceeni cu acte în regulă. Bătălia se dă între marile colegii din Craiova, unde majoritatea elevilor aspiră să studieze.
Evaluarea Naţională 2014 începe astăzi, cu examenul scris la Limba şi literatura română. Absolvenţii de clasa a opta trebuie să se prezinte în sălile de examen până la ora 8.30, proba începe la ora 9.00 şi durează 120 minute. Acesta este al treilea an în care elevii vor susţine examenul de Evaluare Naţională în clase supravegheate video.
Dacă aceştia vor fi surprinşi în sala de examen cu mijloace electronice de calcul sau copiuţe, vor primi nota 1 indiferent dacă au copiat sau nu. Absolvenţii vor fi aşezaţi în ordine alfabetică, câte unul în bancă şi trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru desene folosesc numai creion negru.

Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% în media de admiterea la liceu

Admiterea în liceu în anul şcolar 2014-2015 începe în data de 4 iulie, cand absolvenţii claselor a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile în fişele de înscriere. O premieră pe care o aduce admiterea anul acesta o reprezintă faptul că Evaluarea Naţională va avea o pondere crescută, de 75%, în media de admitere la liceu. Se schimbă astfel formula de calcul a mediei de admitere la liceu, aşa că începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25 %. Înscrierea în clasa a IX-a se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este mai mică de cinci. Repartizarea computerizată la liceu se realizează pe 15 iulie.

Sălile vor fi supravegheate video şi în acest an

Acesta este al treilea an în care elevii vor susţine examenele Evaluării Naţionale în săli supravegheate video. Potrivit ordinului de ministru privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2013-2014, anul acesta vor fi “camere funcţionale de supraveghere video” în sălile de examen, dar şi în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără taxă. Fiecare examen din cadrul evaluării naţionale are o limită de timp de 120 de minute.

Disciplinele la care absolvenţii de clasa a VIII-a susţin examene în cadrul Evaluării Naţionale sunt următoarele:
a) Limba şi literatura română;
b) Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă;
c) Matematică.

Subiectele pentru Evaluarea Naţională sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în subordinea Ministerului Educaţiei. Potrivit metodologiei, subiectele de examen trebuie “să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională”, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea lor în 120 de minute. În sălile de examen, elevii sunt aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli de examen va fi afişată lista cu numele elevilor repartizaţi în sala respectivă, precum şi avertismentul că intrarea în examen cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, fraudă sau tentativă de frauda atrag eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă.
Examenele scrise pentru Evaluarea Naţională încep la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele. scrise.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. În cazul în care diferenţa între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de un punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori, stabiliţi de preşedintele comisiei, iar nota acordată de aceştia va fi nota finală. Nota finală se trece pe lucrare şi se semnează de preşedintele comisiei din centrul zonal de evaluare.

Peste 5000 de candidaţi doljeni sunt aşteptaţi la proba de limba şi literatura română

Potrivit ISJ Dolj, peste 5000 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină astăzi proba la limba şi literatura română.

Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a opta se va desfăşura în 157 de centre atât din Craiova, cât şi din Dolj. Candidaţii, în număr de 5231, sunt aşteptaţi să se prezinte în sălile de examen până la ora 8.30. Proba va începe la ora 9. Aşa cum ne-am obişnuit, elevii vor fi monitorizaţi video. Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie, iar contestaţiile se vor depune în aceeaşi zi. Pe 11 iulie vor fi făcute publice rezultatele finale la Evaluarea Naţională.
Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct ISJ Dolj

Calendar Evaluarea Naţională 2014
– 23 iunie Limba şi literatura română – proba scrisă
– 24 iunie  Limba şi literatura maternă – proba scrisă
– 25 iunie Matematică – proba scrisă
– 27 iunie  Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
– 27 iunie Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
– 28 iunie – 30 iunie  Rezolvarea contestaţiilor
– 1 iulie Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Politica