vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Livezile, comuna mehedinţeană care a pierdut doi titani

Livezile este  comuna unde s-au născut Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii, precum şi Rafael Ciorăscu, primarul de legendă al Mehedinţiului. Pe vremea lui  Ciorăscu  toate starurile Craiovei Maxima  în frunte cu Ion Oblemenco au venit de mai multe ori la Livezile  să joace fotbal cu echipa locală  întru  bucuria unui judeţ întreg…
Situată în partea de SV a judeţului Mehedinţi, având peste 2000 de locuitori, comuna Livezile este alcătuită din satele Petriş, Izvorul Aneştior, Ştefan Odobleja fost Valea Izvorului şi Izvorălu de Jos. Cu câteva zeci de ani în urmă comuna Livezile se numea Broscari. Conform unor legende „noaptea cântau broaştele din zona bălţilor, încât abia se putea dormi”.

Comuna Livezile este cunoscută prin faptul că în satul Valea Izvorului, în anul 1902, s-a născut părintele ciberneticii, profesorul şi locotenent colonelul-Ştefan Odobleja. Tot aici a trăit şi din păcate s-a stins prematur din viaţă unii dintre cei mai vechi primari din România: Rafael Ciorăscu. El a condus destinele comunei timp de 37 de ani, din  1967 până în 2001, când a decedat în urma unei necruţătoare boli.

Fiindcă a fost om gospodar, popular şi a făcut multe pentru livezeni, Rafael Ciorăscu a fost ales de localnici primar şi după revoluţie, neavând pur şi simplu adversar politic în competiţiile locale. Printre realizările sale amintim cel mai frumos sediu de primărie din Mehedinţi, televiziune prin cablu încă din anii 1996, şcoală modernă, cămin cultural, debarcader de agrement, stadion de fotbal cu tribună acoperită şi chiar blocuri de locuinţe. În anul 1980 şi în perioada următoare, echipa de fotbal  Universitatea Craiova cu toţi fotbaliştii de la vremea respectivă, în frunte cu Ion Oblemenco, veneau la Livezile să joace fotbal şi să se recreeze datorită demersurilor făcute de Rafael Ciorăscu.
Chiar şi fostul premier Adrian Năstase nu s-a lăsat până n-a  tras o vizită  la Livezile pentru a-l cunoaşte personal  pe primarul de legendă al Mehedinţiului. N-a făcut din banii dumnealui, dar ne întrebăm câţi primari din Mehedinţi au făcut la ei în comună ce a făcut Ciorăscu la Livezile la vremea respectivă? Răspundem tot noi! Niciunul!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Livezenii, agricultori renumiţi

Odată cu restructurările făcute de Întreprinderea Minieră Mehedinţi, foarte mulţi livezeni s-au bucurat de plăţile compensatorii şi s-au lăsat de serviciu. De aceea, în prezent, în comună majoritatea localnicilor se ocupă cu creşterea animalelor şi cultivarea pământului. O parte dintre ei şi-au cumpărat tractoare şi alte utilaje agricole şi îşi lucrează terenurile cu uşurinţă. Cei mai mulţi fac agricultură cu cai şi căruţe, iar o mică parte, ca peste tot în România, se zbat ca peştii pe uscat muncind pământul cu sapa pentru a supravieţui de azi pe mâine. Ca-n orice pădure care are şi uscături şi în comuna Livezile se află oameni care preferă mai mult cârciuma şi mai puţin munca . De cealaltă parte însă se află mulţi oameni truditori care şi-au întemeiat gospodării frumoase cu case mari şi bani la  teşcherea…

Rafael Ciorăscu a adus Craiova Maxima la Livezile

În premieră în judeţul Mehedinţi, în anul 1980, echipa de aur a Universităţii Craiova, în frunte cu Ion Oblemenco, Balaci, Cîrţu, Ştefănescu, Beldeanu, Donose, Geolgău, Irimescu şi ceilalţi au venit în localitatea Livezile datorită primarului Rafael Ciorăscu. La invitaţia sa, Craiova Maxima împreună cu fotbaliştii şi soţiile lor au trecut de mai bine de trei ori pe la Livezile. Se juca fotbal cu echipa comunei, Unirea Livezile, prilej cu care se aduna puhoi de lume pe stadionul ultramodern cu tribună acoperită. După spectacolul fotbalistic de la ţară, oferit de Balaci şi ceilalţi craioveni, se juca hora oltenească, se dansa, se mânca şi se depănau amintiri. Prietenia dintre primarul Ciorăscu, Ion Oblemenco şi fotbaliştii Craiovei Maxima era cunoscută în tot judeţul. Din păcate, uneori viaţa este extrem de crudă.

În prezent atât primarul Ciorăscu cât şi Oblemenco sunt trecuţi în nefiinţă, dar prin faptele lor au rămas veşnic în sufletele oamenilor. În amintirea răposatului primar Ciorăscu, s-a hotărât în consiuliul  local să se denumească stadionul cu numele său. Amintim că Rafael Ciorăscu  a fost cel mai vechi primar din România, având 37 de ani în domeniu. O boală necruţătoare l-a împiedicat să-şi continue menirea de a face bine livezenilor.

La înmormântarea sa, din primăvara anului 2001, au fost prezenţi prefectul Dan Trancotă, primarul Severinului Constantin Dinu, preşedintele C.J, Constantin Sîrbulescu şi mai toate personalităţile judeţului.
Neputând să participe la tristul eveniment, premierul de atunci  Adrian Năstase a trimis un mesaj de condoleanţe familiei îndurerate.

Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii a fost uitat prea repede

Savantul Ştefan Odobleja s-a născut pe 13.10.1902 în satul Valea Izvorului, comuna Livezile şi a decedat la 4.09.1978 la Turnu Severin. Omul a fost medic, psiholog, savant de renume mondial, numit pe drept cuvânt părintele ciberneticii. Lucrarea sa „La phonoscopie” (fonoscopia) publicată în 1935 la o editură pariziană, a fost distinsă cu premiul „Medic general Alexandru Papi” . În această lucrare sunt prezentate principiile de consonanţă şi reversibilitate ce stau la baza ciberneticii. În prezent satul natal al marelui savant îi poartă acum numele. Psihologia consonantistă a lui Ştefan Odobleja este considerată  drept prima lucrare pe plan mondial în care sunt puse în evidenţă principiile generale ale ciberneticii.

Politica