Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Poveşti de iubire la Opera Română Craiova: Cavalleria Rusticana şi Paiaţe

Publicat

pe

După mai bine de trei ani de la ultima reprezentaţie, pe scena Operei Române
Craiova, revin două poveşti tulburătoare de iubire  – Cavalleria Rusticana şi Paiaţe.
Seara de joi, 19 iunie va începe cu serenada siciliană, căci pe afişul operei craiovene, de la ora 19.00, se află celebra operă a lui Pietro Mascagni, „Cavalleria rusticana”, într-o excelentă distribuţie: Adriana Dumitriu (Bucureşti) în rolul Santuzza, tenorul Nikola Kitanovski (Serbia) în Turiddu, Ioan Cherata (Alfio), Florentina Soare (Lola), Adriana Alexandru (Bucureşti) în Mamma Lucia. Premiera absolută a operei a avut loc la „Teatro Costanzi“ din Roma, în 17 mai 1890, an în care lucrarea a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano.

În aceeaşi seară de joi, publicul iubitor de operă va descinde, muzical, în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), pentru a trăi emoţiile uneia dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire:
„Paiaţe”. Opera compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu îi va avea în distribuţie pe Nikola Kitanovski (Serbia) în rolul Canio, Lăcrămioara Cristescu (Opera Naţională Română Timişoara) în rolul Nedda, Ştefan Ignat (Bucureşti) în rolul Tonio, Florin Ormenişan (debut) în rolul Beppe, Ioan Cherata (debut) şi Bogdan Olaru.
I Pagliacci, considerat şi unul dintre manifestele Verismului în opera italiană, prin expunerea, în Prolog, a principalelor idei estetice ale curentului, a avut premiera absolută la „Teatro Dal Verme” din Milano la data de 21 mai 1892.

Spectacolul regizat de Tamas Ferkay (Austria) este interpretat integral în italiană şi supratitrat în limba română, iar la pupitrul dirijoral se va afla Alexandru Iosub.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.