vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Concurs regional de Mecatronică şi Robotică la Universitatea din Craiova

Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, din cadrul Universităţii din Craiova, a organizat vineri, Ediţia Regională Pilot a Manifestării Mecatronică şi Robotică.
La Concursul de Mecatronică şi Robotică, desfăşurat la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova, au mai participat studenţi de la trei universităţi din ţară, Universitatea din Târgu-Jiu, Universitatea din Petroşani, Universitatea din Piteşti. Desfăşurat în premieră, s-a urmărit identificarea şi premierea celor mai bune echipe de utilizatori şi programatori de sisteme modulare de producţie denumite sisteme mecatronice. Astfel, echipele formate din trei studenţi de la Universitatea din Craiova, de la Universitatea din Târgu-Jiu, Universitatea din Petroşani, Universitatea din Piteşti au pus în practică ceea ce au învăţat la cursuri şi au lucrat pe o instalaţie pneumatică programată de un automat programabil.
Concursul a fost prevăzut cu două probe de concurs, asamblarea şi punerea în funcţiune a platformei mecatronice şi programarea acesteia conform limbajele de programare industriale. Sarcina studenţilor a fost de a realiza corect fixarea mecanică a componentelor electrice potrivit instrucţiunilor sau documentaţiei tehnice primite.

Ideea de bază este să promovăm ingineria şi să arătăm exact ceea ce pot studenţii noştri. Ingineria revine puternic faţă de anul trecut când se credea că România nu poate să producă ingineri adevăraţi, dar domeniul de calculatoare este cel de prim rang, însă mecatronică şi robotica care înglobează mecanică, electronică şi calculatoare este un domeniu de viitor şi îşi găseşte deja aplicabilitatea în industrie. Avem programe de internship cu toate întreprinderile din zonă, toate acestea sunt interesate de colaborarea cu Universitatea din Craiova, cu facultăţile de inginerie pentru astfel de programe. Fiind vorba de o ediţie pilot, o ediţie regională, fiecare universitate a venit cu o echipă formată din 3 studenţi şi cadre didactice. Universitatea din Petroşani, Universitatea din Piteşti, Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, Universitatea din Craiova. Studenţii o să aibă la dispoziţie un interval de trei ore, în care să asambleze o structură mecatronică, în particular o structură robotică şi să o programeze conform unui protocol stabilit de comisie.
A declarat prof. univ. dr. ing. Nicu Bîzdoacă, coordonatorul concursului

Studenţii s-au înscris la concurs pentru a-şi demonstra priceperea, aceste competiţii fiind şi un sprijin în viitoarea carieră. Au creat la o scară mică ceea ce se face în industria roboticii, de exemplu benzi de fabricaţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt în anul IV. De când am început materiile la facultate legate de Automatică, am văzut că îmi plac. Am avut ocazia în anul III să merg în practică la o firmă care lucrează în industria de maşini şi au anumite procese automatizate şi mi s-a părut un domeniu de viitor. Când am auzit de acest concurs am zis că este o ocazie bună să mă dezvolt. Regulamentul de concurs spune că lucrăm cu trei cilindri pneumatici, doi cu dublă acţionare, unul cu revenire pe arc, electrovalve pentru fiecare dintre ei, o să programăm o anumită succesiune de etape a acestor cilindri.
A precizat Dan Ştireanu, student la Universitatea din Piteşti

Printre candidaţi s-a aflat şi o fată, care şi-a susţinut cu tărie convingerile că şi femeile pot face o carieră în domeniul acesta.

Sunt în anul-IV la specializarea Mecatronică în cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică, studentă a Universităţii din Craiova, chiar dacă este un domeniu pentru băieţi, şi femeile pot reuşi în acest domeniu fără nici o problemă, dacă ai ambiţie şi îţi place matematica. De când eram mică, desfăceam jucăriile, să văd ce au în componenţă şi când am ajuns la facultate am descoperit şi partea aceasta de Calculatoare, în afară Electronicii. Proba constă în realizarea unei platforme mecatronice cu trei cilindri, câteva valve, nişte senzori şi programarea acestui ansamblu. Nu este ceva foarte dificil. Aceste concursuri ne ajută la notorietate, pentru viitorul job, să avem aceste anexe la CV.
A spus  Cristina Lidia Băzăvan, studentă a Universităţii din Craiova

Studenţii au fost premiaţi cu cărţi de pneumatică, iar echipamentele pe care au lucrat au fost donate Universităţilor participante. În urma evaluările efectuate de comisia de concurs, s-a realizat şi un clasament.
Pe locul I s-a clasat echipa de la Universitatea din Craiova, urmată de echipa Universităţii din Piteşti, pe locul III, studenţii de la Universitatea din Petroşani şi locul IV a fost ocupat de studenţii de la Universitatea din Târgu-Jiu.

Politica