joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DOLJ. Nicio zonă naturală pentru scăldat

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj avertizează populaţia cu privire la scăldatul în locuri neamenajate corespunzător. Orice loc cu apă care nu are plajă, grup sanitar, ori duşuri reprezintă un risc major pentru sănătate. În judeţul Dolj nu există nicio zonă naturală amenajată pentru scăldat.

Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile in care in judeţul nostru nu exista nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.
Dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj

Cel mai mare risc la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, este decesul prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri. Şi nu de puţine ori doljenii au căzut victime unor astfel de locuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, scăldatul în zone neamenajate poate produce o serie de afecţiuni serioase. Este vorba de  leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării,manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă ); boli de piele – micoze,eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holera, febra tifoidă, dizenteria;  afecţiuni ale ochilor şi urechilor blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite; înţepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică, etc).                                

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa.
Dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj

 “Scăldatul interzis în râuri”

Şi Administraţia Bazinală de Apă Jiu avertizează că scăldatul este interzis în râuri.

Având în vedere creşterea temperaturilor şi odată cu aceasta  tentaţia cetăţenilor de a se scălda, Administraţia Bazinală de Apă Jiu  Craiova anunţă că este interzisă îmbăierea în apele curgătoare, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop. Precizăm că  Administraţia Bazinală de Apă Jiu a luat de mult timp măsuri  în privinţa atenţionării înotului în râul al cărui nume-l poartă instituţia.
A.B.A. Jiu

Astfel, pentru a conştientiza populaţia de riscul pe care şi-l asumă dacă se scladă în apele Jiului – expunere la îmbolnăvire şi înnec – “A.B.A «Jiu» Craiova a amplasat  pe malul râului Jiu plăcuţe cu «Scăldatul interzis».

Suntem conştienţi  că  panourile de avertizare nu sunt de ajuns pentru a-i opri pe cetăţeni să facă o baie în Jiu. Subliniem faptul că râul Jiu nu-i loc amenajat pentru scăldat, chiar dacă zeci de oameni care nu respectă interdicţia vin zilnic să înoate aici. Este cunoscut faptul că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător determină şi riscuri majore pentru sănătate pe lângă pericolul de înec. De aceea vă rugăm  Respectaţi avertismentul!
Director A.B.A Jiu, Marin Talău

Politica