joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spectacolul Nabucco de Verdi, prezentat în Baia Mare de artiştii Operei Române din Craiova

Un amplu spectacol de operă a fost prezentat pentru prima dată băimărenilor, într-un altfel de cadru. Veniţi de la mai bine de 600 de kilometri distanţă de Baia Mare, artiştii Operei Române din Craiova au ales să joace, pentru iubitorii de cultură, piesa Nabucco de Giusseppe Verdi, tocmai în Centrul Vechi al municipiului. Deşi au renunţat la condiţiile obişnuite întâlnite într-o sală de spectacol, artiştii Operei Române din Craiova au interpretat cu talent una dintre cele mai cunoscute şi iubite opere ale lui Verdi, Nabucco. Cele două teme principale ale acţiunii sunt: dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia lui Nabucco, personajul principal, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea cu pierderea minţilor. Spre sfârşitul operei el însă îşi revine, adoptă credinţa în Dumnezeu şi îi eliberează pe evrei din robie.

Spectacolul a fost unul impresionant

Spectacolul de pe scena amplasată în Centrul Vechi al municipiului a fost unul impresionant. Alături de interpreţii de pe scenă s-au aflat şi membrii orchestrei, care au ignorat temperaturile ridicate şi au interpretat cu măiestrie partitura operei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată, un oraş la aproximativ 600 de kilometri de Baia Mare vine cu mare bucurie şi dăruire să ofere publicului din Baia Mare, de altfel un public foarte cald, pe care îl apreciez în aceste momente, să ofere acest spectacol: Nabucco, de Giusseppe Verdi. Înţeleg că e pentru prima oară în istoria oraşului când o trupă de operă vine şi susţine un spectacol în modul în care îl susţinem noi, cu decoruri, costume, cu orchestra în faţă, iar asta e pentru noi o onoare. Nu pot să nu vă mărturisesc că mă încearcă emoţiile în acest moment.
A relatat managerul Operei Române din Craiova, Antoniu Zamfir

Spectacolul a durat trei ore, însă publicul n-a dat semne de plictiseală, urmărind cu atenţie prestaţia artiştilor. De altfel, conducerea Operei Române din Craiova a mai mărturisit că între cele două oraşe, Craiova şi Baia Mare, există închegată „o punte artistică”, având în vedere că printre angajaţi se regăsesc şi artişti născuţi şi crescuţi în municipiul maramureşean.

Am avut câteva momente culturale de excepţie. Aici, în Centrul Istoric, parteneriatul pe care îl avem cu Opera din Craiova, o operă în plină ascensiune, unde se investeşte foarte mult în contextul viitoarei capitale culturale. Craiova îşi doreşte acest lucru şi investeşte foarte mult, mai ales că sunt câţiva solişti din Baia Mare acolo şi pentru noi a fost o bucurie să vină înspre noi şi să ne propună Nabucco. Este prima oară când vedem o operă de ample dimensiuni la Baia Mare, în centrul istoric.
A precizat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş

Colaborarea va continua şi pe viitor

Conducerea Operei din Craiova şi-a mai exprimat dorinţa să colaboreze şi la alte proiecte cu municipalitatea băimăreană. Managerul instituţiei de cultură a arătat că există dispoziţia ca artiştii craioveni să revină în fiecare stagiune teatrală cu cel puţin un spectacol.
Opera Română din Craiova a prezentat luni, 9 iunie, în Centrul Vechi, spectacolul de operetă Silvia, de Emmerich Kálmán. Evenimentul a încheiat astfel, seria manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Baia Mare. Spectacolul a avut-o în prim plan pe tânăra solistă băimăreancă, Orsolya Renata Vari, absolventă a Liceului de Arte, care în prezent colaborează cu diverse opere din ţară şi străinătate. Spectacolul spune povestea de dragoste dintre Silvia Vernescu, o celebră cântăreaţă de cabaret şi prinţul Edwin, a căror iubire era profund dezaprobată de familia tânărului cu sânge nobil. Chiar dacă mama acestuia încearcă prin toate mijloacele să îi despartă pe cei doi îndrăgostiţi, în cele din urmă ei se căsătoresc, iar Silvia devine „regina ceardasului”.

Opereta Silvia, de Emmerich Kalman, este o operetă comică, dar în viziunea regizorală a lui András Kürthy este cu un final tragic. Este vorba despre o iubire între o cântăreaţă şi un prinţ, care nu prea este posibilă. Este o poveste cu multe întâmplări, cu multe năbădăi, dar până la urmă reuşesc să devină unul al celuilalt.
A relatat Orsolya Renata Vari

Vizibil emoţionată în faţa publicului băimărean, tânăra solistă a mărturisit că îşi dorea de mult să evolueze acasă, în oraşul în care a crescut şi în care a făcut primii paşi spre muzică.

Cred că jumătate din public sunt cunoscuţi şi m-au aşteptat cu mare drag, pentru că nu prea am avut concerte în Baia Mare, fiind mai tot timpul plecată ba în străinătate, ba am colaborat cu cei din Craiova sau Iaşi. Acum sunt acasă, sunt foarte emoţionată, dar mi-am dorit mult acest lucru.
A mărturisit soprana

Opera Română din Craiova i-a încântat pe băimăreni cu spectacole ample

Timp de două zile, Opera Română din Craiova i-a încântat pe băimăreni cu spectacole ample şi, se pare, colaborarea culturală dintre cele două oraşe va continua şi pe viitor.

După ultimele discuţii pe care le-am avut cu domnul primar, se pare că vom reuşi să încropim aici o stagiune permanentă. S-ar putea să ne vedeţi foarte des, chiar dacă drumul este foarte lung. Această punte artistică, această punte culturală pe care o putem crea între Craiova şi Baia Mare, peste întreaga ţară, este de bun augur. Am aflat cu bucurie că la teatrul din Baia Mare este montat un spectacol de operă, «La serva padrona». Pentru mine acest lucru este o bucurie extraordinară, pentru că atunci când faci un proiect într-un alt oraş, este bine ca el să se şi întoarcă. Tocmai de aceea, n-ar fi exclus ca artiştii dumneavoastră să fie invitaţi la Opera din Craiova, să susţină această minunată piesă, «La serva padrona».
A declarat managerul Operei Române din Craiova, Antoniu Zamfir

Politica